Pretraga

Nakon ispada, studenti stručnih studija uputili dopis Milanoviću: ‘Predsjednik se treba javno ispričati’

A- A+

Na podrugljive izjave predsjednika Zorana Milanovića, u kojim je implicitno izvrijeđao studente stručnog upravnog studija, reagirala je incijativa 300=300. Njihova predstavnica Dijana Radovniković od predsjednika je dopisom zatražila ispriku.

Predsjednik Milanović s predstavnicima inicijative 300=300
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske | Filip Glas

Jučer smo izvijestili kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović uvrijedio studente i nastavnike upravnog studija u Šibeniku implicitno ih nazvavši “komunalnim radnicima”. Kako se radi o stručnom studiju, ubrzo je reagirala inicijativa 300=300 koja se posljednjih godina zalagala za prava studenata stručnih studija. Ta je izjava posebno začudila budući da je Milanović prije podržao spomenutu inicijativu u njihovoj borbi za jednaka prava.

Izdvojeni članak
predsjednik zoran milanović

Predsjednik Milanović studente popularnog stručnog studija nazvao ‘komunalnim radnicima’

Dijana Radovniković je ispred inicijative sinoć uputila dopis uredu predsjednika u kojem traži njegovu ispriku. Njen dopis prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Obraćam Vam se kao predstavnica studentske inicijative “300=300” koja okuplja studente stručnih studija u borbi protiv diskriminacije.
Oštro osuđujemo i zgroženi smo izjavom Predsjednika, koji je u medijskom istupu posprdno nazvao studente stručnih studija “komunalnim radnicima”. Smatramo da, kao građani Republike Hrvatske, ne zaslužujemo takav tretman , pogotovo ako se radi o visokom dužnosniku koji bi trebao biti predsjednik svih građana, pa tako i naš. Pitamo se kako zaustaviti diskriminaciju i predrasude, kada osoba tolikog utjecaja u javnom životu kao što je Predsjednik se odnosi prema studentima na ovakav način.

Iz tih razloga, smatramo da se Predsjednik treba javno ispričati svim studenticama i studentima stručnih studija koje je uvrijedio ovakvim načinom govora. Osobno ne mislim da je imao lošu namjeru nego njegovu izjavu smatram nepromišljenom i ishitrenom, pa stoga mislim da bi to trebao i dokazati priznanjem greške i isprikom te time poslati jasnu poruku cjelokupnoj javnosti o sprječavanju diskriminacije u Republici Hrvatskoj.

Nadam se da će Predsjednik postupiti ispravno i u interesu svih građana.

Dopuna tekstu 25.3.2021. u 15:20 sati

Predsjednik Milanović ispričao se studentima koje je podrugljivo nazvao “komunalnim radnicima”. O tome više pročitajte na ovoj poveznici.