Pretraga

Preko 50.000 bivših studenata dobit će nova uvjerenja o diplomama: Bacite pogled na stranicu faksa

Stručni specijalisti postaju magistri struke. Sada je službenije no ikad budući da su faksevi, nakon što je novi Zakon stupio na snagu, počeli izdavati diplomantima, njih ukupno preko 50.000, uvjerenja o izjednačavanju titula. Ipak, iz inicijative 300=300 koja se bori za prava studenata stručnih studija upozoravaju da su neki faksevi pokušali svojim bivšim diplomantima naplatiti izdavanje tog uvjerenja, dok novi Zakon propisuje da se takva uvjerenja izdaju – bez naknade.

stručni studiji uvjerenje o izjednačavanju titule

Uvjerenje o izjednačavanju titule ‘stručni specijalist’ i ‘magistar’
Foto: srednja.hr | pozadina Pexels

Zakon o visokom obrazovanju stupio je na snagu, a na dobitku su, nedvojbeno, studenti stručnih studija. Njih pedesetak tisuća koji trenutno studiraju, kao i otprilike isto toliko onih koji su svoje diplome već dobili važećim će propisima dobiti nove titule nakon završetka diplomskih studija. Postaju magistri i magistre struke.

Ranije su, podsjetimo, dobivali dosta dubiozni naziv stručnog specijalista koji je, kako su nam otkrili studenti, često zbunjivao poslodavce, kako domaće tako i strane. Inicijativa 300=300 borila se za izmjene dubioznog nazivlja pa im je administracija ministra Radovana Fuchsa izašla u susret prilikom donošenja novih propisa.

Izdvojeni članak
dijana radovniković

Kako studirati na pravi način? Počeo je faks i mi smo pričali s jednom od najistaknutijih studentica

Stižu uvjerenja o izjednačavanju titula

Kako su svi oni koji su diplomirali već dobili diplome stručnih specijalista, sljedeći je korak, prema novim odredbama Zakona o visokom obrazovanju, izdavanje posebnog dokumenta o izjednačavanju tog naziva s nazivom magistra ili magistre struke.

Kako nam javljaju s terena, neki su faksevi to već počeli provoditi. Jedna nam je bivša studentica dostavila primjerak uvjerenja koje je ovih dana dobila od svog matičnog faksa na kojem je studirala i stekla titulu stručne specijalistice.

– Stečeni stručni naziv stručna specijalistica inženjerka poljoprivrede (struč. spec. ing. agr.) usmjerenje: Održiva i ekološka poljoprivreda, u skladu s važećim zakonskim odredbama ujednačava se sa stručnim nazivom magistra inženjerka poljoprivrede (mag. ing. agr.), stoji u uvjerenju koje dobila naša čitateljica.

Izdvojeni članak
studenti sjede i pišu na predavanju

Stručni studiji su za loše studente koji ne upadnu drugdje? Evo što o tome misli studentica takvog studija

Neki faksevi naplaćuju izdavanje uvjerenja?

Iz inicijative 300=300 koja se borila i uspješno izborila za prava studenata stručnih studija upozoravaju da su, prema njihovim informacijama, neki drugi faksevi svojim diplomantima htjeli naplatiti izdavanje ovog uvjerenja u iznosu od oko 500 kuna. Prema novom Zakonu to se ne bi smjelo naplaćivati već se uvjerenje o izjednačavanju titula nakon završenog diplomskog stručnog studija izdaje – bez naknade.

– Poslali smo dopis toj instituciji i podsjetili ih na odredbe novog Zakona o visokom obrazovanju. Ispričali su nam se i pojasnili da je bila riječ o internom nesporazumu. Rekli su nam da nikome nisu naplatili izdavanje uvjerenja i da u budućnosti to sigurno neće činiti, kazala nam je Dijana Radovniković iz inicijative 300=300.

Ako se još netko od bivših studenata nađe u sličnoj situaciji, iz inicijative 300=300 pozivaju da im se jave. Ako bude potrebe, oni će intervenirati tako da se spriječe eventualne nezakonite naplate za izdavanje ovog uvjerenja.