Pretraga

Stručni studiji su za loše studente koji ne upadnu drugdje? Evo što o tome misli studentica takvog studija

A- A+

Izjednačene su kvalifikacijske razine, a student nakon diplomskog stručnog studija sad postaje – magistar. No, neki i dalje misle da su stručni studiji za one loše učenike koji nisu kadri upisati sveučilišne programe. Što takvim poručiti pitali smo Dijanu Radovniković, studenticu i aktivisticu inicijative 300=300 koja se bori za prava studenata stručnih studija.

studenti predavanje

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Dijana Radovniković bila je gošća podcasta portala srednja.hr. Jedna je od istaknutijih studentica na ovim prostorima i aktivistkinja inicijative 300=300 koja se borila – i uspješno izborila – za prava studenata stručnih studija.

Prvo je nastupilo izjednačavanje kvalifikacijskih razina u Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Nakon toga pravno više nitko ne može gledati stručne studije kao da nisu visoko obrazovanje. Nakon toga uslijedila je, opet zalaganjem spomenute inicijative, promjena stručnih naziva. Kad završe diplomske stručne studije dobivat će, po novome, titulu magistar struke ili magistra struke; više nema dubiozne specijalističke titule.

No, bez obzira na to neki i dalje smatraju da su stručni studiji za one loše učenike koji ne mogu upisati sveučilišne programe. To se, sasvim konkretno, pojavljivalo kao komentar u javnom savjetovanju za novodoneseni Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, a te su komentare, među ostalim, ostavljali i srednjoškolski profesori; dakle, visokoobrazovani pojedinci.

Dijana smatra da titula ne znači ništa, ljudi znaju biti zatvoreni i nepromišljeni; da titule ne znače uzela je za primjer bivšeg rektora Damira Borasa koji je u više navrata pokušao rušiti stručne studije i prema njima imao određene predrasude, a istovremeno je bio redovni profesor, doktor znanosti i rektor našeg najvećeg i vodećeg Sveučilišta u Zagrebu. Dijanin cijeli odgovor možete vidjeti u videu ispod.

Cijeli podcast s Dijanom Radovniković pogledajte ispod. Dodali smo i oznake na vremensku crtu tako da možete pogledati točno dio podcasta, preciznu temu koja vas zanima.