Pretraga

Prema novom zakonu vrijeme studiranja bit će ograničeno: ‘To nisu nasumične odredbe, već razuman period’

A- A+

Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora, u našem se podcastu dotaknula teme trajanja studiranja. Naime, prema novom zakonu, student će maksimalno imati pravo studirati u periodu dvostrukog trajanja studija, odnosno istu godinu moći će ponoviti samo jednom. Bruna je pričala o tome je li deset godina dovoljno za kvalitetno studiranje.

bruna bandula

Bruna Bandula, glavna predstavnica studenata na državnoj razini | foto: srednja.hr

Glavna studentska predstavnica Bruna Bandula u našem je podcastu o studentskim zborovima govorila i o novim odredbama Zakona o visokom obrazovanju. Jedna od njih je, o čemu smo već pisali, ta da će studiranje biti ograničeno na najviše dvostruko vrijeme trajanja studijskog programa. Dakle, ako studij traje pet godina, moći će se studirati najviše deset godina.

‘Odredba je konstruktivna’

– Mi smo dio bolonjskog procesa te trebamo osigurati mehanizme kompetencija u određenim vremenskim rokovima. Zagovaramo cjeloživotno učenje, ali studijski program se treba završiti u nekom roku. To nisu nasumične odredbe, već razumne odluke, rekla je Bruna u podcastu.

Dodala je da ovaj zakon donosi jedan mehanizam koji upravo to garantira te Bruna smatra da je to jedan razuman period. Ipak, Bruna uvažava komentare kolega koji su rekli da, na primjer, izvanredni studenti rade i imaju neke druge okolnosti zbog kojih biraju biti izvanredni studenti.

@srednja_hr Što vi mislite? Više o novom Zakonu koji ograničava vrijeme studiranja pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #faks #fakultet #studiranje #studij #student #studenti #studentslife #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

– Svejedno smatram da je odredba konstruktivna i jedan od tih mehanizama da se kompetencije utvrde u nekom periodu. Ipak, važno je naglasiti da je ministarstvo za studente koji su se bojali utvrdilo da se na njih odredba neće odnositi, već samo na nove studente, kazala je Bruna.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Studenti prava izdramili jer novi zakon kaže da u 10 godina moraš završiti studij

Važan prijelazni period

Istaknula je da studenti koji će tek upisati studij moraju biti svjesni te odredbe, a oni koji su do sada studirali studij mogu završiti po prethodnom aktu. Zato posebno važnim smatra prijelazni period. Zbog toga je došlo i do pobuna nekih studenata, o čemu smo također pisali, pa je važno naglasiti da će stariji studenti fakultet završiti u skladu sa starim pravilima koja su vrijedila u trenutku kada su upisali studij.

Osim o trajanju studija, u našem podcastu Bruna Bandula govorila je i o jelovnicima u menzama, izmjeni pravilnika o studentskoj prehrani, otvaranju novih domova i deficitarnim nastavničkim smjerovima. Cijeli podcast pogledajte u videu ispod.