Pretraga

Preminula dugogodišnja profesorica PMF-a: ‘Ostavila je trag ne samo na suradnike i studente’

A- A+

Tužna vijest stiže s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. U 72. godini života preminula je umirovljena redovita profesorica u trajnom zvanju Srđanka Tomić-Pisarović, istaknuta hrvatska organska kemičarka.

Srđanka Tomić-Pisarović|foto: PMF

U Starom Gradu na Hvaru u nedjelju je preminula istaknuta hrvatska kemičarka i dugogodišnja profesorica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Srđanka Tomić-Pisarović. Posljednji ispraćaj bit će 1. rujna u 10.40 sati na groblju Krematorij u Zagreb.

Bogat obrazovni put

– Napustila nas je naša draga profesorica organske kemije čiji je znanstveni i nastavni rad ostavio trag ne samo na suradnike i studente PMF-a već i na širu kemijsku zajednicu, priopćeno je s Kemijskog odsjeka PMF-a.

Obrazovni put i karijera profesorice Tomić-Pisarović, vidljivo je to iz njene biografije, uistinu su bogati. Upravo je na Kemijskom odsjeku PMF-a i diplomirala 1974., a zatim je kao asistentica-doktorandica boravila na Southern Illinois University, SAD, gdje je 1978. godine i doktorirala.

Kako stoji u biografiji objavljenoj na web stranici fakulteta, nakon povratka u zagreb zaposlila se na Zavodu za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković, a potom i na Imunološkom zavodu u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Preminuo dugogodišnji profesor PMF-a i akademik: Bio je najveći je autoritet u svom području

Na PMF-u je radila do prije tri godine

Na Zavod za organsku kemiju Kemijskog odsjeka PMF-a stigla je 1993. te je do umirovljenja 2019. bila redovita profesorica u trajnom zvanju.

– Tijekom rada na Kemijskom odsjeku PMF-a bila je pročelnica Kemijskog odsjeka, prodekanica za znanost i doktorske studije PMF-a, voditeljica Doktorskog studija kemije te dugogodišnja predstojnica Zavoda za organsku kemiju. Za svoj veliki doprinos razvoju i ugledu Kemijskog odsjeka odlikovana je Medaljom Kemijskog odsjeka 2011. godine. Znanstveno-stručni rad prof. Tomić-Pisarović na Kemijskom odsjeku PMF-a odvijao se kroz sedam projekata pod njenim voditeljstvom i uključuje sintezu različitih skupina potencijalno biološki aktivnih spojeva, od monosaharida, peptidnih glikokonjugata s imunomodulatornim djelovanjem do heterocikličkih sustava s antitumorskim, antiadhezijskim i drugim učincima. Autorica je više od 80 znanstvenih radova te sudionica i organizatorica brojnih domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, stoji u priopćenju PMF-a.

Dodaju da je na ovom odsjeku bila nositeljica različitih kolegija iz područja organske kemije te je pod njenim voditeljstvom izrađeno više od 60 ocjenskih radova, od čega osam disertacija.

– Sudjelovala je i u radu sveučilišnih i nacionalnih tijela, bila je hrvatski nacionalni predstavnik u European Carbohydrate Organization, a posebno valja istaknuti predan rad u Hrvatskom kemijskom društvu čija je predsjednica bila od 2013.–2017. godine, stoji u biografiji profesorice Tomić-Pisarović.