Pretraga

Preminuo bivši dekan FOI-ja koji je taj faks digao u visine: ‘Mnogima od nas bio je drag i odan prijatelj’

A- A+

‘Mnogima od nas bio je drag i odan prijatelj, mentor i osoba koja nas je podržavala i inspirirala. Ostaje nam trajna uspomena na cijenjenog dekana, professora emeritusa, znanstvenika, vizionara, stručnjaka, kolegu i prijatelja. Bila mu vječna slava i hvala’. Riječi su s kojim su se nastavnici Fakulteta organizacije i informatike oprostili od Borisa Aurera, profesora emeritusa i bivšeg dekana tog faksa koji je preminuo u 92. godini. On je FOI, takoreći, digao u visine, tijekom 1990-ih kada je bio dekan u dva mandata potpisao je brojne inozemne suradnje i postavio vizionarski profil te institucije.

Boris Aurer, bivši dekan Fakulteta organizacije i informatike u dekanskoj odori

Boris Aurer, bivši dekan Fakulteta organizacije i informatike
Foto: FOI

U 92. godini života preminuo je cijenjeni umirovljeni profesor emeritus Boris Aurer, bivši dekan Fakulteta organizacije i informatike. Upravo je on FOI, tijekom 1990-ih, kada je bio čelnik tog faksa u dva mandata, uveo u, kako oni danas kažu, novu uspješnu fazu razvoja.

– Njegov radoznali i istraživački duh, radna energija, nove ideje i radost druženja te zajedničkog djelovanja utkani su u temelje našega FOI-ja i na tome mu ostajemo trajno zahvalni, poručili su s FOI-ja.

Zaslužan za vizionarsko profiliranje FOI-ja

Boris Aurer je rođen 1931. godine u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju, a diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1957. godine te doktorirao 1972. godine na istom fakultetu. Tamo kao suradnik počinje raditi 1973. Najviše zvanje trajnog redovnog profesora dobiva 1998. godine.

Na Fakultetu organizacije i informatike predavao je predmete Teorija informacija i Arhitektura računala, a na poslijediplomskom studiju Teorija informacijskih sustava i Distribuirani sustavi. Glavna područja istraživanja bila su mu komunikacijski sustavi i mreže računala. Objavio je više od 60 znanstvenih i stručnih radova, pokretao i organizirao brojne konferencije, a za svoj rad dobio brojna priznanja i nagrade. Uspješno je vodio i Programski odbor CECIIS konferencije te je konferenciju popularizirao na europskoj i globalnoj razini.

Dekan FOI-ja bio je u dva mandata, od 1995. do 1999., a kako s faksa kažu, zaslužan je za vizionarsko profiliranje te institucije na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Istaknuo se i kao izuzetno uspješan dekan, dodaju, koji je vodio FOI u smjeru unapređenja kvalitete studija informatike, privlačenja studenata iz cijele Hrvatske i šire, kao i podizanja ugleda faksa na sveučilišnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Uspostavio je vrlo značajne znanstvene suradnje sa sveučilištima u Austriji i Njemačkoj.

‘Bila mu vječna slava i hvala’

Otišao je u mirovinu 2001. godine, a 2002. je izabran u počasno zvanje profesor emeritus. Tako je nastavio raditi i doprinositi svojem matičnom Fakultetu organizacije i informatike, poručuju, praktički sve do danas.

– Mnogima od nas bio je drag i odan prijatelj, mentor i osoba koja nas je podržavala i inspirirala. Ostaje nam trajna uspomena na cijenjenog dekana, professora emeritusa, znanstvenika, vizionara, stručnjaka, kolegu i prijatelja. Bila mu vječna slava i hvala, stoji na stranicama FOI-ja.

Posljednji ispraćaj profesora emeritusa Borisa Aurera bit će u četvrtak, 30. ožujka, u 10:40 sati na Krematoriju zagrebačkog Mirogoja.