Pretraga

Pričali smo sa studentima koji su prešli limit pa platili porez: Osjećaju se preveslano

Dižu se porezni limiti, studenti će moći zaraditi više, a sve će se primjenjivati na 2022. godinu. Tako su studenti shvatili najavu Ministarstva financija da bi ih nedavno dočekao hladan tuš. Porez koji su platili jer su prešli važeći limit neoporezivih primitaka neće dobiti natrag. Porezna uprava sada kaže da će se novi iznos od 72.000 kuna primjenjivati tek od iduće godine. Razgovarali smo s dvojicom studenata, Markom i Matejem, koji su se našli u toj situaciji. Osjećaju se preveslano.

novcanik

Foto: Pixabay

Još je ljetos postalo jasno da se podižu porezni limiti vezani za studentski rad. Studenti će moći zaraditi do 24.000 kuna godišnje, a roditelji će zadržati olakšicu. Nadalje, svaki će student u godini moći zaraditi 72.000 kuna, bez plaćanja poreza na dohodak. Sve to, prema najavama Ministarstva financija, kako je odjeknulo u javnosti, vrijedit će retroaktivno za 2022. godinu. Obećao je to još bivši ministar financija Zdravko Marić.

Prije nekoliko dana hladan tuš. Studenti koji su zaradili iznad 63.000 kuna – što je važeći maksimalni neoporezivi primitak – morali su platiti porez. Poslali smo upit Poreznoj upravi, više iz formalnosti, očekujući da će nam pojasniti kako to ide automatski i da će studenti koji ove godine zarade ispod 72.000 kuna, za plaćeni porez dobiti povrat. No to se nije dogodilo. Iz Porezne uprave su nam rekli da će se limit za olakšicu primjenjivati retroaktivno, no maksimalni neoporezivi primitak, uređen posebnim pravilnikom, tek od 1. siječnja 2023.

Drugim riječima, studenti koji su ove godine platili ili će platiti porez, neće ga dobiti natrag. Razgovarali smo s dvojicom takvih studenata. Jedan je pri kraju studija, drugi je došao do pola puta. Dijeli ih želja za radom i osjećaj da ih je država prevarila oko toga koliko će ove godine smjeti zaraditi.

‘To je trebao biti poticaj studentima za rad’

Marko ima 24 godine, student je posljednje godine diplomskog studija u Zagrebu. Studiranje bez rada, takoreći, ne poznaje. Nakon što je bivši ministar financija Zdravko Marić studentima najavio podizanje poreznih limita, planirao je to iskoristiti i zaraditi najviše 72.000 kuna u ovoj godini. Kada je prešao iznos od 63.000 kuna, koji još uvijek vrijedi prema propisima, kaže, shvatio je da mu je odbijen dio plaće.

Preciznije rečeno, Marku je naplaćen porez na dohodak u iznosu od 1.001 kunu te 180,18 kuna prireza. Prema najavama Ministarstva financija svi su studenti, uključujući i Marka, računali na to će osim limita za poreznu olakšicu koji se penje na 24.000 kuna, na ovu godinu retroaktivno primjenjivati i maksimalni neoporezivi primitak od 72.000 kuna.

– To je trebao biti poticaj studentima da bezbrižno mogu obavljati studentske poslove, ipak svi zajedno smo upali u grešku birokracije. Razumijem da nije do Porezne uprave, budući da su oni dužni primjenjivati aktualne zakone, nego je do osoba koje su taj zakon uputile u proceduru, očito nesvjesne potencijalnog problema koji je nastao, smatra Marko.

Mišljenja je da treba izvršiti povrat poreza za studente koji su tijekom ove godine prešli limit zarade. Oni su ga prešli, kaže, upravo zato što su očekivali povrat. Otkriva nam i da je očekivao kako će se studentski predstavnici u Studentskom zboru zagrebačkog sveučilišta, ali i oni u Hrvatskom studentskom zboru, malo pokrenuti i poduzeti aktivnosti kako do ovog problema ne bi došlo.

Izdvojeni članak
student servis

Porezna objasnila što će biti sa studentima koji su prešli limit od 63.000 kuna: Neće vam se ovo svidjeti

‘Na sva zvona se to govorilo’

Iako još ne znamo točan broj studenata koji su morali platiti porez, svjesni smo da ih ima. Na različitim smjerovima i godinama studija. Naš drugi sugovornik Matej ima 21 godinu i trenutno je na trećoj godini preddiplomskog studija na jednom zagrebačkom fakultetu. Ove će godine zaraditi 71.000 kuna. Bit će to ‘mrvu’ manje od limita, mislio je, no ništa od toga.

– Budući da se na sva zvona govorilo da će odluka vrijediti retroaktivno, naravno da sam računao da će se odnositi na 2022. godinu, ali na kraju je ispalo da su to, barem za ovaj veći limit, bila pusta obećanja. Kad se tek počelo pričati o toj odluci, bio sam poprilično ushićen, ali sad mi je sve palo u vodu, kaže nam Matej.

Potez da se maksimalni neoporezivi primitak krene primjenjivati tek od iduće, 2023. godine, smatra pogrešnim. Ako je rečeno da će vrijediti retroaktivno, to se trebalo ispoštovati. I on je sam, kaže nam Matej, vjerovao da će dobiti povrat poreza.

‘Mnogi studenti su računali na veći limit’

Na koncu nam još jednom kaže da uistinu pozdravlja odluku o podizanju limita, no da su se prvobitne najave trebale i ostvariti jer riječ treba održati. Na ovaj način država indirektno potiče rad na crno.

– Mnogi studenti su računali na veći limit, da bi na koncu bili primorani svjesno smanjivati svoju dobit ili još gore, raditi na tuđi ugovor ili na crno. Jako je neprofesionalno od vladajućih da mjesecima govore o retroaktivnom podizanju limita i na kraju to ne ispune kako je bilo najavljeno nego samo polovično, kaže nam Matej.

Osobno nema problema s plaćanjem poreza, ali nije principijelno ne održati riječ, kaže još jednom. Ako je porez već naplaćen od studenata, u idućoj bi ga godini, smatra, trebalo vratiti mladima kroz povrat.