Pretraga

Studenti tražili povećanje poreznog limita: Evo što im je danas rekao ministar Marić

A- A+

Zdravko Marić, ministar financija, na sastanku sa studentskim predstavnicima danas je pokazao razumijevanje za potrebom povećanja poreznog limita. Izvijestili su tako iz Hrvatskog studentskog zbora te naglasili kako se na idućem sastanku nadaju konkretnim rješenjima.

student servis

Foto: Tea Ovničević. srednja.hr

Hrvatski studentski zbor, organizacija koja na razini države predstavlja studente, danas je održao sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem u vezi inicijative za povećanje poreznog limita u studentskom radu. Podsjetimo, studenti prema važećim propisima mogu zaraditi maksimalno 15.000 kuna nakon čega njihovi roditelji gube pravo na poreznu olakšicu.

To je dosta problematično budući da je zadnjih godina došlo do povećanja studentske satnice za 36 posto, dok se limit za poreznu olakšicu zadržao na istom mjestu. Drugim riječima, unatoč nominalnom povećanju plaća, studenti mogu raditi manje no ikad, ako ne žele da se to financijski negativno odrazi na njihove roditelje koji moraju vraćati porezne olakšice.

Izdvojeni članak
student servis

I studentski predstavnici traže povećanje poreznog limita za studente: Pokrenuli su peticiju

‘Ministar pokazao razumijevanje’

Sastanku su, kako je izvijestio HSZ, prisustvovali ministar financija Zdravko Marić, zamjenica ravnatelja porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak te predstavnici Hrvatskog studentskog zbora.

– Ministar Marić pokazao je razumijevanje prema potrebi povećanja poveznog limita te Ministarstvo znanosti i obrazovanja suglasno je s prijedlogom. Istaknuo je kako je potrebno studentima omogućiti ostvarivanje materijalnog statusa te integracija u tržište rada, priopćili su studentski predstavnici.

Oni su, podcrtavaju, predložili nekoliko modela povišenja poreznog limita. Prvenstveno, to se odnosi na definiranje višeg fiksnog iznosa, a onda i na definiranje kroz povezanost s drugim varijablama; primjerice, minimalnom studentskom satnicom koja se, de facto, mijenja svake godine.

– U najkraćem roku Ministarstvo će razmotriti prijedloge te sazvati novi sastanak kako bi se što prije donijelo konstruktivno rješenje, zaključuju iz HSZ-a.

Studentski predstavnici na idućem se sastanku, sukladno danas rečenomu, nadaju nekom konkretnom rješenju.

Izdvojeni članak

Studenti, ovo će vam se svidjeti: Traži se povećanje poreznog limita za studentski rad

Mladi liberali također traže povećanje poreznog limita

Hrvatski je studentski zbor, podsjetimo, ranije ovog mjeseca pokrenuo peticiju za povećanje poreznog limita za studente. Konkretno, u peticiji su navodili povećanje s 15.000 kuna na 22.500 kuna glede porezne olakšice, a njihova je peticija dosad skupila više od 12.000 potpisa. Osim studentskih predstavnika i Mladi liberali HSLS-a na konferenciji za novinare predložili su povećanje limita za porezne olakšice, i to na 25.000 kuna.

– Prije svega, sam ulazak mladih na tržište rada već je obilježen negativnim konotacijama zbog neprilagođenih pravnih normi, kojima se potiče nerad ili rad na crno, što nipošto nije prihvatljiva praksa. Složit ćemo se da takvim uređenjem demotiviramo mlade, vrijedne i sposobne ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija. Velik broj mladih s iskustvom rada posredstvom student servisa razočaran je naplaćivanjem poreza od njih ili njihovim roditelja na temelju marljivog i savjesnog rada. To je razočaranje samo jedan od povoda iseljavanju mladih. Danas smo ovdje kako bismo to promijenili, kazala je Gabriela Bošnjak, predsjednica Mladih liberala.

U tu se inicijativu uključila i Dijana Radovniković, predvodnica inicijative 300=300 koja se posljednje dvije godine bori za prava studenata stručnih studija. O tome više pročitajte ovdje.