Pretraga

Porezna objasnila što će biti sa studentima koji su prešli limit od 63.000 kuna: Neće vam se ovo svidjeti

Roditelji studenata koji su zaradili manje od 24.000 kuna ove godine imat će pravo na olakšicu. Zakon koji to regulira bit će usvojen, po svemu sudeći, najkasnije do 15. prosinca. No, ako su studenti prešli iznos od 63.000 kuna, i automatski im je odbijen porez na dohodak, povrat poreza – neće dobiti. Novi iznosi neoporezivih primitaka, kažu iz Porezne uprave, za razliku od limita za olakšicu, neće se primjenjivati retroaktivno, već počevši od iduće godine.

student servis

Ulaz u zagrebački Student servis
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Studentska satnica godinama se povećava, što je dobra stvar, no limit za porezne olakšice kao i maksimalne neoporezive primitke se ne mijenja. Ove je godine stoga, još dok je ministar financija bio Zdravko Marić, dogovoreno da će se ti porezni limiti povećati.

Izdvojeni članak
student servis

Studenti tražili povećanje poreznog limita: Evo što im je danas rekao ministar Marić

Konkretno, dogovoreno je da će studenti, kao i druge uzdržavane osobe, godišnje moći zaraditi 24.000 kuna, a njihovi roditelji, odnosno uzdržavatelji pritom neće gubiti pravo na poreznu olakšicu. Sukladno tome, najavilo se i da će studenti moći godišnje zaraditi 72.000 kuna. Bilo je najavljivano da će novi limiti, sukladno dogovoru sa studentima, vrijediti retroaktivno, za 2022. godinu, budući da se ovaj tip poreza obračunava na godišnjoj razini.


LIMITI KOJI JOŠ UVIJEK VRIJEDE

Podsjetimo, prema postojećim propisima limit do kojeg uzdržavatelji ne gube pravo na poreznu olakšicu je 15.000 kuna godišnje, a maksimalni iznos neoporezivih primanja za studente 63.000 kuna godišnje.


Očekuje se usvajanje propisa do 15. prosinca

No, izmjene Zakona o porezu na dohodak i pripadajućeg Pravilnika o porezu na dohodak još nisu donesene, a neki su studenti već prekoračili porezni limit od 63.000 kuna. Zbog toga im je automatski, na sve što su zaradili iznad spomenutog iznosa, naplaćen porez na dohodak.

To je neke studente zabrinulo pa su nam se javili. Zanimalo ih je hoće li dobiti povrat poreza jednom kada izmjene Zakona o porezu na dohodak, i pripadajućeg Pravilnika, stupe na snagu. Stoga smo poslali upit Poreznoj upravi i postavili im nekoliko pitanja; među ostalim, kada će novi propisi stupiti na snagu te što je s onima koji su već nadmašili porezni limit.

Kako stoji u njihovom odgovoru za srednja.hr, usvajanje izmjena Zakona o porezu na dohodak očekuje se u sklopu 13. sjednice Hrvatskog sabora, odnosno najkasnije do 15. prosinca ove godine. Tim će se propisima regulirati limit za poreznu olakšicu na 24.000 kuna, a primjenjivat će se, kažu iz Porezne uprave, u postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu i nadalje.

Izdvojeni članak

Hoće li povećani limit za poreznu olakšicu za studente vrijediti i za 2022.? Evo što kaže Ministarstvo

Evo kako dobiti poreznu olakšicu

Pojasnili su i na koji će način funkcionirati priznavanje porezne olakšice kod roditelja čija su djeca – studenti – radili preko studentskih ugovora. Postoje dva scenarija.

– Ako je roditelj sa svoje porezne kartice tijekom 2022. odjavio dijete koje je u 2022. ostvarilo primitke veće od 15.000 kn, radi ostvarivanja prava na uvećani osobni odbitak može do 28. veljače 2023. podnijeti Obrazac ZPP-DOH, pod uvjetom da primici djeteta do kraja godine ne prijeđu iznos od 24.000 kn, navode iz Porezne uprave.

Ako roditelj nije odjavio dijete s porezne kartice, a ono je ostvarilo primitke iznad 15.000 kuna, no manje od 24.000 kuna, radi ostvarivanja prava na uvećani osobni odbitak nema obvezu podnošenja nikakvog obrasca. Takvim će se roditeljima automatski priznati pravo na uvećani osobni odbitak za cijelo razdoblje.

– Naime, budući da Porezna uprava temeljem podataka iskazanih na poreznoj kartici raspolaže svim bitnim podacima roditelju će se utvrditi pravo na uvećani osobni odbitak za to dijete, detaljno pojašnjavaju za srednja.hr.

Nećete dobiti povrat poreza

I tu otprilike staju dobre vijesti za studente. Porezna uprava nam otkriva da onaj sljedeći iznos, iznad kojeg studenti moraju plaćati limit, ipak neće primjenjivati na 2022. godinu. Naime, povećanje iznosa maksimalnog neoporezivog primitka sa 63.000 na 72.000 kuna odredit će se posebnim Pravilnikom.

Izdvojeni članak
studentski ugovori, u pozadini zgrada studentskog centra u varaždinu

Ide kaznena prijava protiv 12 studenata zbog muljaža sa studentskim ugovorima: Ovo su detalji slučaja

Taj će se Pravilnik, kažu iz Porezne uprave, primjenjivati od 1. siječnja 2023. Što to znači? Studenti koji su tijekom ove, 2022. godine, zaradili iznad 63.000 kuna, ili će uskoro ‘probiti’ taj iznos, platit će porez za onaj dio koji primitka koji će ići iznad tog limita. Plaćeni porez neće dobiti natrag. Tek u idućoj, 2023. godini, moći će zaraditi do 72.000 kuna bez obveze plaćanja poreza na dohodak.

To je tako jer se pri studentskom i učeničkom radu pri svakoj isplati obračunava, obustavlja i uplaćuje predujam poreza na dohodak. Drugim riječima, priznavanje neoporezivog primitka nije nešto što se događa na prigodom godišnjeg obračuna, pojašnjavaju iz Porezne uprave.


KOLIKO ĆE STUDENATA PLATITI POREZ?

Poreznu upravu pitali smo i znaju li koliki će broj studenata ove godine platiti porez na dohodak jer su na godišnjoj razini zaradili više od 63.000 kuna. Rekli su nam da ne raspolažu tim podacima.


Obećanje ludom radovanje?

To da će se jedan povećani limit primjenjivati retroaktivno, a drugi ne, pomalo je čudno iz barem jednog razloga. Do sada, kada se god komuniciralo o povećanju limita za studente, komuniciralo da će se promjene odnositi retroaktivno, i na 2022. godinu.

Ni u jednom trenutku Porezna uprava ni Ministarstvo financija u ranijim odgovorima na upite nisu jasno razgraničili, kako su nama sada, koji će se iznosi primjenjivati za koju godinu i zašto postoje razlike. To, naglasimo, nisu učinili ni prigodom javnog savjetovanja o izmjenama Zakona o porezu na dohodak.