Pretraga

Prije 4 godine javio im se kolega, nije imao novca za studij: Studenti pokrenuli Zakladu za pomoć potrebitima

A- A+

Sve je počelo 2019. godine kada se studentskim predstavnicima javio student koji nije imao novca za platiti studij. Pomogli su mu, no onda im je sinulo da na svom matičnom Sveučilištu u Mostaru nemaju mehanizme da pomognu svima kojima je potrebno. Od studentske ideje i razgovora s rektorom danas tamo djeluje Zaklada koja će kroz godinu organizirati razne humanitarne aktivnosti, a profesori će od plaće moći mjesečno izdvajati određen iznos, sve kako bi pomogli potrebitim studentima.

student u predavaonici na fakultetu

Foto: Unsplash

Prije gotovo četiri godine studentskim predstavnicima na Sveučilištu u Mostaru javio se student. Njegova se obitelj našla u teškoj financijskoj situaciji i nije imao novca da plati studij. Tražio je pomoć. Kad bi mu netko mogao platiti barem dio školarine, da mu olakša.

Osnovali su Zakladu koja će aktivno pomagati potrebitim studentima

Studentski su predstavnici to riješili, no glavnoga od njih Marijana Tustonju, predsjednika Studentskog zbora, ovo je iskustvo potaknulo na razmišljanje. Na mostarskom sveučilištu, naime, u tom trenutku nije bilo razvijenih mehanizama za pružanje pomoći svim potrebitim studentima. Pomagalo se, kako bi se netko javio, od slučaja do slučaja.

Zato je u nekom trenutku odlučio otići na sastanak kod rektora Zorana Tomića i zajedno su došli na rijetko sjajnu ideju. Sveučilište će, interno, osnovati tijelo koje će sustavno brinuti o potrebama studenata slabijeg imovinskog stanja. Prvenstveno, to se odnosi na oslobađanje od plaćanja školarine.

Prije četiri godine je krenulo, a prošle godine nastala je Zaklada Sveučilišta u Mostaru. Marijan Tustonja danas kao voditelj spomenute zaklade, za Sum Sovu, sveučilišni medij, ponosno priča o tom projektu. Glavna ideja Zaklade je da, zapravo, kroz cijelu godinu organizira razne humanitarne aktivnosti gdje će prikupljati sredstva za kolege kojima je to potrebno.

Profesori će moći izdvajati novac od plaće

Prije svega, odlučili su detaljno ispitati stanje ‘na terenu’. Koliko uopće studenata treba pomoć i koliko će im novca biti potrebno? Zato će provesti analizu temeljem koje će moći unaprijed planirati aktivnosti s krajnjim ciljem da daju financijsku pomoć, kome i koliko je potrebno.

Tek nakon toga uslijedit će najveći izazov – osigurati sredstva za djelovanje. No, kako Marijan Tustonja kaže za Sovu, on i njegovi kolege ne plaše se izazova. Vjeruju u dobre ljude koji ih okružuju i njihovu brigu za drugoga. Najviše od svega, čini se, vjeruju u svoje profesore.

Svi će profesori na Sveučilištu u Mostaru, tako, dobiti priliku podržati rad Zaklade. Sveučilišne će im službe dostaviti obrazac putem kojeg će moći naznačiti žele li da se od njihove plaće odvaja određeni iznos sredstava koji će biti prebačen na podračun Zaklade. Tako će profesori, koji se na to dobrovoljno odluče, posredno moći financirati studij nekome tko bez njihove pomoći studirati ne bi mogao.

Izdvojeni članak

‘Velika i plemenita gesta’: Studenti iz Splita poklonili vrijedan uređaj Klinici za dječje bolesti

Humanitarni bal, aukcija, party…

To je, dakako, samo jedan od modela poslovanja ove Zaklade. Glavni je cilj, kako smo ranije napomenuli, organizirati kontinuirane aktivnosti. Tustonja je za Sum Sovu objasnio o čemu se radi. Planiraju tako organizirati Humanitarni bal. Održavat će se jednom godišnje u predblagdansko vrijeme.

Bit će tu i Aukcija slika, a sva sredstva zarađena od prodaje, idu na podračun Zaklade. Na koncu, što će se široj studentskoj populaciji najviše svidjeti, i Humanitarni party. Prvi se održao već prošle godine, pokrenuli su ga studenti socijalnog rada i pedagogije u želji da pomognu svojim kolegama. Studenti vjeruju da će i to postati dio njihove bogate humanitarne tradicije.


KAKO DONIRATI NOVAC ZA ZAKLADU?

Studenti iz Mostara pozvali su sve čitatelje da, ako to žele, svojom donacijom pomognu Zakladi. To možete učiniti na sljedeći način:

Za uplate unutar Bosne i Hercegovine:

Sveučilište u Mostaru – Zaklada SUM
3387402202592961
Trg hrvatskih velikana 1
88000 Mostar

Za uplate iz inozemstva (uključujući i RH):

Sveučilište u Mostaru
Trg hrvatskih velikana 1
88000 Mostar
IBAN: BA393380604800723266
SWIFT: UNCRBA22 (Unicredit Bank d.d.)
s naznakom ‘Za Zakladu SUM’