Pretraga

Prijemni za Medicinu pisalo 930 kandidata: Došli su prvi rezultati, položila ga tek trećina

A- A+

Tek 318 kandidata, od njih 930 koji su pisali prijemni na Medicini u Zagrebu, položilo je taj ispit. Iako će, po svemu sudeći, Medicinski fakultet u ljetnom roku popuniti upisne kvote, za razliku od lani, ovo je daleko od sjajne situacije budući da je prijemni položila tek, podcrtajmo, okvirno trećina kandidata koji su mu pristupili. Ipak, naglasimo, još uvijek je otvoren rok za prigovore, što znači da se situacija s brojem kandidata koji su položili prijemni još uvijek može mijenjati. Razgovarali smo s nekima od njih, a oni su podijelili svoje dojmove.

ispit

Ilustracija: Pexels

Od ukupno 930 kandidata koji su jučer pisali prijemni ispit na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, tek njih 318 uspješno ga je i položilo. To, drugim riječima, znači da Medicina ove godine ne bi trebala imati problema s popunjavanjem kvote na ljetnom upisnom roku, budući da na prvoj godini ima mjesta za 300 studenata.


JEDAN OD TEŽIH PRIJEMNIH

Prijemni na Medicinskom fakultetu u Zagrebu glasi za jedan od najtežih uopće. U tom ispitu već se dugi niz godina ispituje znanje iz tri predmeta – fizike, kemije i biologije – a predstavlja element koji nosi čak 56 posto ukupnih bodova za upis na studij medicine. Da bi kandidat položio prijemni, mora imati minimalnu riješenost od 55 posto i minimalno 40 posto u svakom od tri dijela. Ta je dva uvjeta ove godine zadovoljilo tek 318 maturanata.


‘Razina prijemnog je kakva treba biti’

Podcrtajmo, okvirno tek trećina kandidata koji su pristupili prijemnom ispitu na zagrebačkom Medicinskom fakultetu uspjela ga je položiti, a ukupan broj prolaznika tek je za petnaest veći nego li je mjesta za upis na studiju medicine. Jedan od onih koji su položili prijemni, Andro, trenutno student na FER-u, po drugi se put okušao na ovom ispitu, a za srednja.hr ukratko je prokomentirao rezultate i težinu ispita.

– Zadovoljan san znajući da dvi godine nisan taknia bilo kakvu literaturu za prijemni, osim zadnja 2 miseca pri prijemnog. U odnosu na prošlu godinu virujen da je prijemni bia nešto lakši, a to vidimo iz prošlogodišnjih i ovogodišnjih rezultata. Smatran da je težina prijemnog bila na razini kakvoj triba biti, ipak upisujemo jedan od najtežih fakulteta u Hrvatskoj i zaslužuju ga upisati samo najbolji, kaže nam Andro.

Na koncu, ističe, tko nije spreman položiti prijemni, nije spreman ni upisati studij medicine zbog, kako kaže, opsega i težine koje taj studij nosi sa sobom te obzirom na liječničku struku koja ih čeka nakon završetka faksa.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Danas se pisao prijemni na Medicini: ‘Rezultat bih opisala formulom iz fizike – za slobodni pad’

‘Falilo mi je 1 posto za prolaz’

Razgovarali smo i s Elenom, maturanticom koja nije bila tako dobre volje budući da je prijemni za zagrebačku Medicinu, kao i šestotinjak kolega, pala.

– Ja sam trenutno u velikom bedu jer mi je falio 1 posto za prolaz. Drago mi je da sam toliko blizu, ali sam istovremeno razočarana i tužna jer znam da bih sam imala par minuta više stigla prepisati odgovore do kraja i vjerojatno prošla, ispričala nam je razočarana Elena.

Smatra da je ispit bio težak, ali to se, kaže, moglo i očekivati jer je prijemni za zagrebačku Medicinu uvijek takav.

– Sve u svemu, jako blizu, ali i jako daleko. Ima fakulteta medicine i u drugim gradovima, zaključila je naša sugovornica.

Naglasimo da je prema sadašnjim podacima 318 kandidata položilo prijemni, no budući da rok za prigovore traje večeras do 21 sat, taj se broj može mijenjati ovisno o usvojenim žalbama i priznatim bodovima.


‘SLOBODNI PAD’

Kandidati koji su jučer pristupili prijemnom ispitu složili su se da je ispit bio generalno težak, no nisu svi prema tome imali iste osjećaje i očekivanja. Leonarda i Patricia, maturantice koje su jučer pisale ispit, kazale su nam da očekivanja rezultata mogu opisati jednom formulom iz fizike – za slobodni pad. Kako je drugim kandidatima bilo na prijemnom pročitajte u našem tekstu.


Prošle godine još gora situacija

Naglasimo ipak da je situacija nešto bolja nego prošle godine. Lani je, podsjetimo, od oko 1.000 pristupnika na ljetnom roku prijemni ispit na Medicinskom fakultetu položilo tek 247 kandidata. Po prvi put u dvadeset godina ovaj je zagrebački faks održavao jesenski upisni rok pa, shodno tome, i novi prijemni.

Ni nakon jesenskog roka nisu uspjeli popuniti sva upisna mjesta pa je ovogodišnja generacija brucoša, za razliku od svih prijašnjih, imala 287 studenata, odnosno prazne klupe za onih trinaestoro potencijalnih brucoša koji nikad nisu upisani. Tada je, po pričama maturanata, veliki problem bio s dijelom ispita koji je ispitivao gradivo iz kemije.

Dopuna teksta 11.7.2022. u 14:30 sati

Kako nam je u subotu, 9. srpnja, mailom javio Mario Cvek, glasnogovornik zagrebačkog Medicinskog fakulteta, prijemni je ispit za upis prve godine studija medicine na tom faksu ukupno položilo 358 pristupnika. Obavijestio nas je i da je 465 pristupnika prošlo propisani prag po pojedinačnim predmetima, no nisu uspjeli proći zbirni prag prolaznosti.