Pretraga

Profesionalni sportaši postali brucoši: Kako usklađuju studij i posao?

A- A+

Zagrebačka škola ekonomije i managementa ove je godine upisala 120 brucoša. Među njima su i profesionalni sportaši, zaposleni studenti i studenti koji razvijaju vlastiti posao te studenti iz inozemstva. ZŠEM se nalazi u top 5 % najboljih poslovnih škola globalno, ali to nije jedino čime privlači uspješne mlade studente. Svojim studentima nude fleksibilnost i učenje online kad im zatreba kako bi im pomogli uskladiti brojne obveze koje imaju.

zšem brucoši

Tko su novi studenti na jednoj od top 5% najboljih poslovnih škola na svijetu? | Foto: ZŠEM

Zagrebačka škola ekonomije i managementa prva je u Hrvatskoj prema izvješćima Stručnog povjerenstva Agencije za znanost i visoko obrazovanje uz to među top 5% najboljih poslovnih škola u cijelom svijetu od 2013. godine. S više od 150 partnerskih sveučilišta i 34% međunarodnih studenata svoje mjesto pod suncem ZŠEM-a našli su i mnogi profesionalni sportaši.

Privatni fakulteti često su manji, fleksibilniji i usko povezani s poslovnom zajednicom zbog čega su privlačniji studentima. Zbog same činjenice što su privatni i posluju na otvorenom tržištu, privatni fakulteti moraju se boriti za svoj dio tržišta – studenata. Osluškivanje potreba tržišta, predviđanje zanimanja budućnosti, unapređenje studijskih programa i razvijanje dodatne ponude za studente ono je što privatne fakultete čini poželjnima.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa na preddiplomskoj i diplomskoj razini nudi studije na engleskom jeziku kako bi svoje studente pripremila za poslovanje na stranim tržištima i sa stranim tvrtkama. Ove godine je smjer Ekonomije i managementa na engleskom jeziku upisalo najviše studenata do sada.

ZŠEM broji ove akademske godine preko 120 upisanih brucoša. Među njima se nalaze profesionalni sportaši, studenti koji su zaposleni te čak neki od njih razvijaju vlastite biznise, studenti koji dolaze iz inozemstva te svoj studij započinju u Hrvatskoj, prijelaznici s drugih fakulteta i mnogi drugi.

zšem brucoši

Dorja Blažić, 18-godišnja najbolja hrvatska floretašica i studentica ZŠEM-a | Foto: Privatna arhiva

Tko su novi studenti ZŠEM-a?

Dorja Blažić, 18-godišnja najbolja hrvatska floretašica, višestruka državna prvakinja i potencijalni kandidat za OI u Parizu 2024. te 8. na Europskom juniorskom prvenstvu odlučila se na ZŠEM-u nastaviti svoju obrazovnu i sportsku karijeru. Uz Dorju tu su Roko i Otto koji se profesionalno bave skijanjem te su zadnja dva tjedna nastave proveli u Švicarskoj na pripremama za sezonu. ZŠEM svojim studentima koji se aktivno bave sportom nudi studij organizacijski prilagođen njima, koji ne mogu redovno pohađati predavanja te se pri radu sustavno koristi e-learning platforma. Maxi zadnje dvije godine razvija vlastiti biznis vezan za kriptovalute te uskoro odlazi na razmjenu u Ameriku gdje će svoj biznis i proširiti. Lovro se po završetku Akademije dramske umjetnosti odlučio za upis ZŠEM-a kako bi spojio svoje dvije strasti, a to su produkcija filma i poduzetništvo.

Tijekom studija se veliki naglasak stavlja na praktična znanja i primjenu istih u poslovanju te se kroz stručne prakse studenti upoznaju s poslovnom zajednicom gdje imaju priliku primijeniti naučeno. Stručne prakse nerijetko otvaraju mogućnosti studentskih poslova i stalnog zaposlenja što omogućuje dobru zaradu. Pripadnici poslovne zajednice česti su predavači na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa gdje svoja stručna znanja prenose studentima te kroz suradnju s njima i njihovog angažmana na projektima upoznaju njihove kompetencije.

Studenti su već prvi tjedan nastave razvijali svoje StartUp projekte koje su prezentirali pred stručnim žirijem. Najbolji projekti dobili su kao nagradu posjet kompaniji Rimac te jednodnevni izlet u Samoboru. Uskoro ih očekuju posjeti kompanijama naših alumna, a to su Flaster (Luka Glavaš), Agrivi (Mate Knezović) i Aircash (Hrvoje Ćosić).