Pretraga

Profesora matematike nema ‘ni za lijek’: ‘Škole zovu i vuku za rukav studente 2. godine’

A- A+

Glavna studentska predstavnica Bruna Bandula u našem je podcastu ‘Zašto postoje studentski zborovi’ govorila o fenomenu kada student završi nastavnički smjer i umjesto odlaska u školu, odlazi u realni sektor. Razlozi za to su, smatra Bruna, manje plaće u školama te narušen društveni status profesora.

bruna bandula

Bruna Bandula, glavna predstavnica studenata na državnoj razini
Foto: srednja.hr

U školama nedostaje nastavnika. Sve manji broj studenata upisuje nastavničke smjerove, ne popunjavaju se sve kvote. Na našoj obrazovnoj konferenciji govorili smo upravo o deficitarnim nastavničkim smjerovima. Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora, u našem se podcastu također dotaknula teme nastavničkih smjerova.

– Iz razumnih razloga i oni koji završe nastavnički smjer ne idu raditi u školu, nego u industriju. Oni su i dalje poželjni stručnjaci u informatičkom i bankarskom sektoru. Žele si omogućiti ekonomsku sigurnost jer u školama nisu tako konkurentne plaće, rekla je Bruna.

Bruna studira matematiku na kojoj se kvote za nastavnički smjer popunjavaju, ali studenti nakon tog smjera ipak odlaze u realni sektor. Osim samih plaća, Bruna veliki problem vidi i što je poštovanje prema učiteljima i profesorima ‘malo manjkavo’ u našem društvu.

@srednja_hr Cijeli podcast poslušajte na linku u opisu profila 👆🏻 #nastavnici #ucitelji #profesori #smjer #faks #obrazovanje #ucenici #skola #studiranje #studenti #student #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound – srednja_hr

– Studenti pribjegavaju drugim karijernim mogućnostima koji im nude veću sigurnost. Plaće nastavnika u Sloveniji su puno više. To je jedan opći problem, status profesora treba ojačati jer se taj status izgubio. Događa se da škole zovu i vuku za rukav studente druge godine matematike ili pak ekonomije zbog nedostatka profesora, istaknula je Bruna.

Za rješenje ovog problema vidi promjenu kulture kako gledamo na nastavnike, ali i da se studijski programi revidiraju jer su oni često prezahtjevni. Popularizacija tih programa i stipendije također mogu biti dobar put prema tome. Osim o nastavničkim smjerovima, Bruna je govorila i o trajanju studija, jelovnicima u menzama, izmjeni pravilnika o studentskoj prehrani te otvaranju novih domova. Cijeli podcast pogledajte u videu ispod.