Pretraga

Profesorice zagrebačkog faksa dobile prestižnu američku nagradu za istraživanje: Ovo su dobitnice

A- A+

Martina Ferić, Valentina Kranželić, Josipa Mihić i Miranda Novak. Profesorice su to zagrebačkog ERF-a koje su za svoj doprinos prevencijskim istraživanjima dobile važnu američku nagradu. Kako ističu sa zagrebačkog sveučilišta, to je ‘prestižna i vrijedna referenca’ za svakog znanstvenika.

Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, ERF

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hrjsko

Američko udruženje za prevencijska istraživanja (Society for Prevention Research) nagradilo je tim istraživačica Laboratorija za prevencijska istraživanja (PrevLab) Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta.

‘Prestižna i vrijedna referenca’

Konkretno, kako je izvijestio zagrebački rektorat, nagradu su dobile profesorice ERF-a za međunarodnu suradnju u prevencijskim istraživanjima, a naziv nagrade je – SPR International Collaborative Prevention Research Award. Ova nagrada inače se dodjeljuje pojedincu ili timu pojedinaca za doprinos polju prevencijske znanosti u području međunarodne suradnje.

– Nagrade Američkoga udruženja za prevencijska istraživanja prestižna su i vrijedna referenca za svakog znanstvenika iz područja prevencijske znanosti, politike i prakse, ističu sa zagrebačkog sveučilišta.

Američko udruženje za prevencijska istraživanja osnovano je 1991. godine te je, kako ističu iz zagrebačkog rektorata, posvećeno unaprjeđenju znanstvenih spoznaja o etiologiji i prevenciji mentalnih, emocionalnih i ponašajnih problema pojedinaca i skupina te primjeni tih spoznaja u praksi u svrhu promicanja zdravlja i dobrobiti.

Tko je dobio nagradu?

Nagradu su dobile četiri profesorice i istraživačice zagrebačkog ERF-a. Redovita profesorica Martina Ferić jedna je od njih; njeni istraživačku interesi su usmjereni na područje prevencije u obiteljskom okruženju i okruženju zajednice kao i razvoju standarda kvalitete u području prevencije korištenja sredstava ovisnosti, inače voditelja modula kolegija Prevencijska znanost doktorskom studiju. Njena kolegica, izvanredna profesorica Valentina Kranželić znanstveno se bavi pozitivnim razvojem djece i mladih, a posebno radi na prevenciji problema u ponašanju. Sudjeluje u projektima prevencije ovisnosti i kockanja kod mladih.

Josipa Mihić, također izvanredna profesorica, istražuje prevenciju rizičnih ponašanja kod djece i mladih, a radi i na promociji mentalnog zdravlja. Dosad je vodila projekte usmjerene na istraživanje socijalno-emocionalnog razvoja djece i mladih te primjeni novih tehnologija u preventivnim intervencijama. Nagradu je dobila i izvanredna profesorica Miranda Novak koja se bavi istraživanjima u području promocije mentalnog zdravlja – napose adolescenata – a trenutno vodi projekt P.R.O.T.E.C.T. koji istražuje model pozitivnog razboja mladih te koordinira platformu Pukotine koju financira Unicef.