Pretraga

Studenti našeg sveučilišnog grada dobivaju novi dom i menzu, a najviše ih muči što im je – dosadno

A- A+

Na Sveučilištu u Zadru studira oko 6.000 studenata, a jedini studentski dom koji imaju može primiti samo 212 stanovnika. To je jedan od razloga zašto je gradnja novog kampusa prijeko potrebna, budući da će se između ostalog graditi i novi dom. Već deset godina projekt se najavljuje, a u listopadu bi konačno trebala početi prva faza gradnje. Prošetali smo prostorom na kojem bi do 2021. godine trebala niknuti nova zgrada studentskog doma i menze, te popričali sa studentima na koje smo tamo naišli. Oni su nam otkrili da se nadaju da će novouređeni prostor biti mjesto na kojem će se studenti okupljati jer kako kažu – Zadar je izuzetno dosadan grad za studiranje.

Studentski dom u Zadru / Foto: Silvija Vuković

Prostor bivše vojarne i ŠRC Franka Lisice u Zadru ima oko 14 hektara, a Sveučilištu je dodijeljen prije više od deset godina kako bi se ono na njemu moglo širiti i razvijati. Trenutno se tamo nalaze Glazbena škola, tri srednje škole, zgrada Sveučilišta u Zadru te studentski dom.

Izdvojeni članak

Napokon će početi gradnja novog studentskog doma u Zadru, a zna se i kada će biti zgotovljen

Nakon godina i godina čekanja, u listopadu bi konačno trebala krenuti gradnja novog studentskog doma i menze, a za izvođača radova izabrana je Projektgradnja iz Gornje Vrbe. Novi studentski dom gradu sa 6.000 studenata prijeko je potreban jer trenutni dom ima samo 212 kreveta, što je premalo za studente koji se u ovom turističkom gradu muče s pronalaženjem privatnog smještaja.

Umjesto igrališta niknut će nova zgrada za studente

Otišli smo do prostora Novog kampusa i provjerili gdje će se točno graditi zgrada studentske menze sa studentskim paviljonima u kojima će biti smješteno 284 studenata. Zgrada će imati tri paviljona za smještaj s ukupno šest jednokrevetnih, 91 dvokrevetne i 32 trokrevetne sobe, te menzu s 500 sjedećih mjesta i 3.800 posluženih obroka po danu, kao i dodatne sadržaje – prostor za učenje i dnevni boravak, praonicu, spremište i čajnu kuhinju. Pisali smo već da su nam sa Sveučilišta rekli da se useljenje očekuje 2020./2021. godine, što je ustvari već sljedeće akademska godina.

S obzirom na činjenicu da je rok za izgradnju 425 dana, ako radovi uistinu počnu tijekom listopada kako je najavljeno, studenti bi u novi dom mogli useliti već  tijekom siječnja 2021. Trenutno se na prostoru na kojem će se graditi dom i menza nalazi veliko igralište s atletskom stazom.

Prostor na kojem će se uskoro početi graditi novi studentski dom i menza / Foto: Silvija Vuković

Izgled novog studentskomg doma / izvor: Unizd

‘Zadar nije studentski grad – umiremo od dosade’

Dok smo šetali prostorom bivše vojarne, gdje se danas nalaze i studentski dom i jedna zgrada Sveučilišta, studenata gotovo da i nije bilo – doslovno smo sreli dvoje studenata koji su i inače iz Zadra, te dvije studentice koje su stajale ispred studentskog doma.

Sveučilište u Zadru, Novi kampus / Foto: Silvija Vuković

Na početku smo to pripisali činjenici da je deveti mjesec, pa mnogi od studenata još nisu u Zadru, međutim, dvije studentice na koje smo naišli ispred doma požalile su nam se da je tako uvijek.

Izdvojeni članak

Gdje i kako žive studenti u Zadru te zašto još uvijek nije počela gradnja novog kampusa?

– Vidiš, ovdje ti je uvijek ovako tiho, nikog ne čuješ, ne vidiš, rekla je studentica koja je već četvrtu godinu smještena u zadarskom domu.

Kaže da je dom odličan, nema zamjerki, međutim premalen je i zato jako malo studenata ima priliku dobiti smještaj u njemu.

Na pitanje vesele li se gradnji novog doma i menze, obje studentice sliježu ramenima naglašavajući da se o tome priča već godinama, pa nisu sigurne ni hoće li se ovoga puta to stvarno pokrenuti. Veći im je problem što je Zadar dosadan grad. Nekoliko puta obje naglašavaju da ga stvarno vole, prirastao im je srcu, ali jednostavno nije studentski.

– Ja i ona se usred zime šetamo Kalelargom, doslovno same, mrak, čekamo samo nekog duha da nam izleti, opisuje nam jedna od studentica.
– Svaki dan isto, evo, krećemo se isključivo odavde do Poluotoka, prošećemo, nema nikakvog sadržaja za mlade, čak ni studenti ništa ne organiziraju, nema zabava, nekakvih većih druženja oko doma kao u Zagrebu, slaže se druga.

Najvažnije je da nove zgrade u kampusu probude studentski život

Studenti se u Zadru uglavnom okupljaju u stanovima i piju, kažu nam one. I to je to. Zato se nadaju da bi novi dom i menza mogli oživjeti uspavani kampus te postati centar zbivanja za studente. U Zagrebu studenti sjede ispred domova na klupicama, osjeća se živost, a u Zadru je, po njihovoj priči, uvijek nekakva “studentska tišina”.

Studentski dom i menza samo su prvi dio onoga što bi se u Zadru trebalo graditi u sklopu Novog kampusa. Sveučilišna knjižnica također bi se trebala graditi u prvoj fazi, međutim, za sada se o daljnjim planovima ne govori. Uz Sveučilišnu knjižnicu, najavljena je i izgradnja zgrade Centra za interdisciplinarna istraživanja mora i pomorstva (CIMMAR) te zgrada STEM odijela s dormitorijem koje bi obuhvaćalo odjele za geografiju, ekologiju, agronomiju i akvakulturu, zdravstvene studije te pomorski odjel s nautičkim simulatorom. U dormitoriju su predviđene 184 dvokrevetne sobe i 16 soba za osobe s invaliditetom.

– Za zgradu STEM odjela s dormitorijem postoji Idejni projekt te je u tijeku osiguravanje sredstava za izradu daljnje dokumentacije kako bi projekt bio spreman za gradnju u sljedećem programskom razdoblju (2020. – 2027.), rekla je rektorica Vican prošle godine u rujnu prema pisanju 057info.hr.

Studentice s kojima smo popričali kažu da se vrijeme njihovog studiranja bliži kraju, pa zasigurno neće biti tu kada sve jednom bude gotovo. Nadaju se da neki budući studenti neće bježati iz Zadra kada završe preddiplomski studij jer im je dosadno, već da će im prostor Novog kampusa biti ispunjen pravim studentskim duhom.

Prostor na kojem bi u budućnosti trebala biti izgrađena Sveučilišna knjižnica / Foto: Silvija Vuković