Pretraga

Prošle godine diplomiralo preko 30.000 studenata: Među njima i stariji od 65 godina

A- A+

Na faksevima diljem države, prošle je godine diplomiralo 33.357 studenata. Preko šezdeset posto od tog broja čine studentice, najviše ih završava preddiplomske studije i to – društvene znanosti. Jedan podatak koji plijeni pažnju je da se među diplomiranima, uglavnom osobama u srednjim dvadesetima, nalazi čak trinaest diplomanata u dobi od preko 60 godina.

student diploma

Foto: Pexels; Karolina Grabowska

Dosta detaljno izvješće o visokom obrazovanju za 2020. godinu ovih dana izdao je Državni zavod za statistiku. Naravno da smo jedva dočekali pregledati stotine stranica podataka pa za vas izvući ono najbitnije, ali i najzanimljivije.

Prevladavaju studentice i društvene znanosti

Prošle, 2020. godine, ukupno je diplomiralo, odnosno završilo svoj studij 33.357 studenata. Od toga je studenata 13.158, a studentica čak 20.199, odnosno gotovo 61 posto. Većinom su svoje studije završavali na fakultetima i sveučilištima, gotovo osamdeset posto, a najmanje diplomiranih, očekivano, nalazimo na umjetničkim akademijama. Najpreciznije, najviše je studenata diplomiralo na sveučilišnom preddiplomskom studiju, i to – društvene znanosti.

Redovitih je studenata, među diplomiranima u prošloj godini, bilo 24.452, dakle sedamdesetak posto, što je još jedan od očekivanih podataka. Ono što je zanimljivo u grafu koji možete vidjeti ispod su studenti na veleučilištima. Jedine su to visokoškolske institucije gdje prevladavaju izvanredni nad redovnim studentima. Od onih koji su završili studij, 9.892 diplomiralo je na stručnim studijima; to potvrđuje generalni omjer studenata stručnih i sveučilišnih studija, koji okvirno iznosti 30 prema 70 posto.

Koliko je obrazovanje pitanje javnog dobra u Hrvatskoj najbolje govori podatak o odnosu studenata koji svoje obrazovanje završavaju na javnim u odnosu na privatna visoka učilišta. Od 33.357 diplomiranih koliko ih je bilo u prošloj godini, njih 29.741, odnosno gotovo devedeset posto studira na javnim učilištima. Na ukupno tri privatna sveučilišta, nekoliko veleučilišta i brojnim privatnim visokim školama, dakle, diplomira sveukupno tek 3.616 studenata, ako je gledati prošlu godinu.

Trinaestoro diplomanata iznad 60 godina

Posebno zanimljive podatke o završenim i diplomiranim studentima u 2020. godini nalazimo upravo u – navršenim godinama života. Na prvi pogled, putanja djeluje sasvim logično. Većina završenih, odnosno diplomiranih svoje su diplome obranili između 22. i 25. godine, nakon čega brojka počinje drastično opadati.

No, prave zanimljivosti se pojavljuju upravo na krajevima ove ‘lepeze’. Tako, recimo, valja istaknuti da smo prošle godine imali tek jednog diplomiranog studenta u dobi od 20 godina, ali ukupno njih 13 koji imaju više od 60 godina. Konkretno, posebno je interesantan podatak da je prošle godine bilo čak sedam diplomanata u dobi od 65 i više godina.

Ni podaci o diplomiranim studentima, vezano za županiju u kojoj imaju prebivalište, ne predstavljaju neko iznenađenje. Najviše diplomiranih dolazi iz Grada Zagreba, njih čak, 7.749. Odmah nakon slijede oni koji prebivaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je diplomiranih prošle godine bilo 3.658, a kao treća slijedi Zagrebačka županija čijih je 2.170 studenata diplomiralo, odnosno završilo svoj studij u 2020. godini.