Pretraga

Prvi u Hrvatskoj:Tehnički fakultet u Rijeci napravio ‘Shazam za kosti’ za buduće liječnike

A- A+

Lijepe vijesti za hrvatsku znanost i obrazovanje stižu iz Rijeke. Zahvaljujući Tehničkom fakultetu u Rijeci, budući liječnici s riječkog Medicinskog fakulteta od sad će anatomiju učiti uz pomoć isprintanih 3D kostiju, ali i koristiti prilagođenu mobilnu aplikaciju za prepoznavanje dijelova kosti.

Izvor: Sven Maričić, Facebook

‘AnatoMRI’ je inovativan način učenja anatomije, a riječ je o korištenju nove tehnologije koja bi u učenje kolegija anatomije trebala uključiti 3D tisak. Njime će svaki student moći izvoditi praktičnu nastavu sa svojim isprintanim modelom kosti što će uvelike doprinijeti u razumijevanju nastave. Razgovarali smo sa Svenom Maričićem, jednim od začetnika ovog hvale vrijednog projekta, ali i prvim znanstvenikom koji je radeći svoj doktorat u Hrvatskoj sa suradnicima primijenio 3D print u kirurgiji. 

Od tvrtke ‘Volvo’ u Švedskoj do doktorata u Hrvatskoj

Iako je prije nekoliko godina 3D printanje u očima Hrvata tek bila samo scena iz filma, zahvaljujući Svenu Maričiću ušli smo u elitni klub zemalja u kojima je 3D printanje postalo i više nego izvedivo. Ovaj ugledni znanstvenik nam otkriva kako se po završetku fakulteta zaposlio u švedskoj tvornici automobila ‘Volvo’, a 2005. godine se vraća u Hrvatsku gdje kreće na stvaranju svoje doktorske disertacije. 

– Kako bi otplatio svoj doktorat, zaposlio sam se u jednoj privatnoj tvrtki. S mojom disertacijom kreće zapravo putovanje kroz do tada još nepoznato područje u Hrvatskoj, 3D printanje, priznao nam je znanstvenik koji se kaže, prvi puta susreo s medicinom 2007. godine kada je u Hrvatskoj prvi puta izvedena rekonstrukcija dijela čela i nosa jednog pacijenta.

– Ova rekonstrukcija bila je prva moja suradnja s medicinskim stručnjacima na toj razini. Do te operacije i do postepenog uvođenja 3D tiska, bolnicama je vrhunac tehnologije bio Word i Excel, tako da je 3D print bio pravo čudo, istaknuo je Maričić.

doc.dr.sc. Sven Maričić

Izdvojeni članak

Postani mumija: Doniraj svoje tijelo nakon smrti budućim liječnicima

‘Shazam’ za kosti

Novi projekt ‘AnatoMRI’, koji je nastao na temelju desetogodišnjeg rada, a u konačnoj suradnji s Medicinskim, Građevinskim i Tehničkim fakultetom u Rijeci također pomiče granice u osuvremenjavanju načina učenja mladih, budućih liječnika. Maričić nam otkriva kako je riječ o primjeni digitalizacije u sinergiji s 3D tiskom, u svrhu novog načina učenja anatomije skeleta. 

–  ‘AnatoMRI’ mijenja paradigmu u učenju anatomije. Bez stručnjaka riječkog KBC-a, fakulteta i projekta RISK, odnosno Razvoja istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci ne bismo zaživjeli ovaj projekt, priznaje Maričić koji je sretan što osim uz riječke fakultete svoj rad povezuje i s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i s pulskim Sveučilištem. 

Svi isprintani modeli kosti povezani su s računalom tako da je napravljena i mobilna aplikacija, odnosno svojevrsni ‘Shazam’ za kosti koji kodira, prepoznaje i očitava svaki dio i funkciju klavikule. Ovakav način rada olakšat će studentima bolje shvaćanje ljudskog skeleta, a u planu je i osnivanje tzv. ‘knjižnice kostiju’ gdje će student moći posuditi kosti i proučavati na svom modelu. 

– Ovakav način učenja velika je prednost za studente Medicinskog fakulteta u Rijeci. Znatno je jeftinije, a osim što svatko radi na svom modelu, uvodi se i novi, modernizirani sustav učenja ljudskog skeleta uz prateću aplikaciju i glas predavača, zaključio je docent Sven Maričić, koji je najavio i skoro otvaranje Centra za BIO modeliranje.

Izvor: Sven Maričić, privatne fotografije