Pretraga

Riječki studenti svojim znanjem pomogli izbjeglicama u kampu Opatovac

A- A+

U sklopu humanitarne akcije Sveučilišta u Rijeci troje studenata ‘Medicine’ i Fakulteta zdravstvenih studija prošli su tjedan svojim znanjem pomagali izbjeglicama koje su privremeno smještene u kampu Opatovac. Franjo Carović, Anja Ašenbrener i Deni Uršičić imali su priliku upoznati kako funkcioniraju medicinski timovi u kriznim situacijama i pomoći ljudima koji već danima putuju u bolji život.

Studenti Sveučilišta u Rijeci su pod vodstvom profesorice Vanje Vasiljev Marchesi organizirali humanitarnu akciju kojom su prikupili osnovne potrepštine za izbjeglice koje su preko Srbije stigle u Hrvatsku kako bi pronašle bolji život u zemljama Europske unije.

Osim što su u četvrtak prošli tjedan dopremili prikupljene donacije, Franjo Carović s pete godine Medicinskog fakulteta te Anja Ašenbrener s druge i Deni Uršičić s treće godine Fakulteta Zdravstvenih studija ostali su tri dana u kampu Opatovac da bi kao interdisciplinarni medicinski tim pomogli ljudima koji već danima putuju u nadi za boljim životom.

Izdvojeni članak

Sirijske izbjeglice koji nemaju ništa spasile su me od gladi i mraka

Studenti na terenu pomagali liječnicima i izbjeglicama

Na terenu su aktivno sudjelovali u saniranju različitih ozljeda izbjeglica te su pomagali nadležnim liječnicima koji se već skoro mjesec dana brinu za pristigle imigrante.

– Mislim da to nije bilo iskustvo samo po pitanju struke već i životna škola jer sam na terenu vidio tešku ljudsku sudbinu i sama pomisao na koji način su morali napustiti domove i ostaviti sve za sobom dovoljna je da nas sve potakne na razmišljanje koliko je nama ipak dobro, prepričao nam je Franjo kako je doživio neobično iskustvo koje će vjerojatno pamtiti cijeli život.

Izdvojeni članak

Umjesto brašnom i vodom, riječki će maturanti zadnji dan škole slaviti humanitarno

Pozitivno iznenađeni kvalitetnom organizacijom službi i volontera

Glavni problem s kojim su se susretali u ovoj neobičnoj terenskoj nastavi bila je komunikacija s imigrantima zbog nepoznavanja jezika, a pozitivno ih je iznenadila organiziranost svih službi i volontera koji su došli pomoći.

– Željela sam sudjelovati zbog sebe i zbog njih, odnosno, zbog imigranata. Zbog njih, jer sam znala da im mogu pomoći, kako zdravstveno, tako i humano u smislu razgovora i osmijeha, a za sebe sam htjela iskustvo rada u kriznim situacijama i da pobijedim vječiti strah od stranaca koji imam u sebi od malena, što sam uspjela, rekla nam je Anja te istaknula da je kroz jedinstveno iskustvo naučila kako ne treba stvarati razlike između ljudi, bez obzira na njihovu odjeću, boju kože ili financijsko stanje.

Na terenu koristili znanje s fakulteta

Svatko od studenata imao je priliku primijeniti znanje sa svog fakulteta. Franjo je kao student medicine samostalno radio u ambulanti i mijenjao liječnike kada je trebalo uskočiti.

Njegova kolegica Anja je kao studentica sestrinstva bila desna i lijeva ruka liječničkom i sestrinskom timu, a Deni s sanitarnog inženjerstva sudjelovao je u provedbi mjera za zaštitu od zaraznih bolesti te je bio neizostavan dio epidemiološkog tima.

– Što se tiče moje struke nije bilo nekih većih problema za vrijeme mojeg boravka u Opatovcu. No znate da su to veliki sami po sebi veliki kad si kilometrima od svojeg doma ne poznavajući jezik, ne znaš što te čeka, a teško mi je padala i razdvojenost ponekih obitelji koja se dogodila tijekom transporta. Najteže je gledati u preplašene oči djece, rekao nam je student pete godine Medicinskog fakultet u Rijeci pa je zajedno s kolegicom naglasio da mu je drago što je mogao sudjelovati u ovakvoj akciji te da će i u budućnosti pomoći gdje god to bude potrebno.