Pretraga

Pulsko Sveučilište pokreće novi jedinstveni studijski smjer u Hrvatskoj

A- A+

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurje Dobrile u Puli od sljedeće akademske godine pokreće novi preddiplomski sveučilišni smjer. Riječ je o Jezičnoj i interkulturalnoj medijaciji, prvom akreditiranom studiju te vrste u Hrvatskoj, na kojem će se studenti uz učenje jezika, nizom kolegija usredotočiti i na interkulturne studije. Tako će pri završetku preddiplomske razine studija, osim za prevođenje dvaju ili više jezika, studenti biti upoznati s različitim kulturama ili potkulturama, njihovim sličnostima i razlikama, a moći će i valjano komunicirati u višekulturnom okruženju.

www.scpu.hr

Jezična i interkulturalna medijacija novi je preddiplomski sveučilišni studij koji od iduće akademske godine uvode na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, piše Glas Istre.

Jedinstven studijski smjer u Hrvatskoj

Izdvojeni članak

Od sljedeće godine u Splitu kreće novi studij, a za upis ćete na prijemnom morati raditi sklekove

Riječ je o prvom takvom akreditiranom studiju u Hrvatskoj, koji će studentima osim učenja dvaju ili više jezika, dati dubok uvid u interkulturalne studije. Tako će završetkom studija, prema riječima izv. prof. dr. sc. Andreje Matošević, jedne od suatorice elaborata ovog studija, prevoditelji engleskog i talijanskog jezika biti i interkulturalni medijatori.

– Uslijed globalnih promjena koje utječu i na europski politički, društveni i kulturološki kontekst, a posljedično i na prilike u Hrvatskoj te na istarskom poluotoku, takav kadar moći će govoriti i prevoditi s engleskog i talijanskog jezika, ali će također tijekom studija razviti osjetljivost prema drugačijim kulturama ili potkulturama. Shodno tomu moći će biti i most prema društvenim integracijama ili pak posrednik u rješavanju potencijalnih sukoba, za skladniji suživot među različitima, rekla je prof. Matošević za Glas Istre.

Uz jezične kolegije, studenti ovog smjera slušat će kolegije iz interkulturalnih studija poput Filma i interkulturalne kompetencije, Komunikacije u međunarodnom okruženju, Interkulturalizma – teorijskih i masmedijskih pristupa, Teorija identiteta i neidentiteta na granici, Kulturne antropologije i etnografije te Sociologije kulture.

Osposobljeni za komunikaciju u višejezičnom i višekulturnom okruženju

Izdvojeni članak

U Osijeku se pokreće novi studij koji će se svidjeti svim ljubiteljima automobilizma i brzine

– Budući prvostupnici jezične i interkulturalne medijacije bit će osposobljeni za komunikaciju u višejezičnom i višekulturnom okruženju te za posredovanje između jezika i kultura, za prevođenje uz primjenu prijevodnih tehnika i tehnologija, za kritičko promišljanje o društvenim i kulturnim sličnostima i razlikama na temelju komparativne analize književnih, antropoloških, povijesnih, geografskih te političkih sadržaja, ističe prof. Matošević za Glas Istre.

Također, želja je za trajanja studija kod studenata razviti jezičnu kompetenciju razine B2+ za prvi te B1+ razine za drugi strani jezik prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike.

Nakon završetka studija, prvostupnici su osposobljeni za rad u jezičnoj industriji, civilnom društvu te sektoru kulture i turizma. Studij mogu nastaviti na diplomskoj razini studija Talijanskog jezika i književnosti ili studija Kulture i turizma koji se izvode na istom fakultetu, ali i na nekoj drugoj srodnoj sastavnici u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Kako bi zainteresirani kandidati ovaj studij upisali, moraju što bolje napisati B razinu državne mature (Hrvatski jezik, Matematika i strani jezik) jer je upisna upisna kvota 30, a od toga 28 za hrvatske državljane. Više informacija o ovom novom jedinstvenom studiju može se dobiti na mrežnoj stranici Postani student te stranici Fakulteta.