Od sljedeće godine u Splitu kreće novi studij, a za upis ćete na prijemnom morati raditi sklekove

Kako smo već najavljivali, od sljedeće će se akademske godine na Sveučilištu u Splitu izvoditi novi integrirani preddiplomski i diplomski studij Vojno pomorstvo. Studij će se temeljiti na tri smjera: Vojna nautika, Vojno brodostrojarstvo i Vojna elektrotehnika, ali prije upisa bilo kojeg od njih morat ćete položiti prijemni ispit, na kojem, između ostalog, morate raditi sklekove.

foto: pixabay

Studij Vojno pomorstvo organiziran je u trajanju od pet godina, kroz 10 semestara na kojima student ostvaruje ukupno 300 ECTS, a po završetku studija, polaznici stječu nazive: magistar/magistra vojne nautike, magistar/magistra vojnog brodostrojarstva ili magistar/magistra vojne elektrotehnike. Ukupno će se na studij moći upisati 30 zainteresiranih, 20 za potrebe Ministarstva te po 5 za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova.

Praksa na brodovima Ratne mornarice

Doznajte kako će izgledati novi poseban studij Vojno pomorstvo

Nastava ovog studija provodit će se u specijaliziranim učionicama i kabinetima Vojarne ‘Admiral flote Sveto Letica-Barba’ te na Pomorskom i Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Osim toga, studenti će imati i vojnostručnu praksu koja se organizira u kampusu i specijaliziranim kampovima, dok se plovidbena praksa izvodi na brodovima Hrvatske ratne mornarice i ostalim javnim brodovima. Smještaj i prehrana kadeta osigurani su u namjenskim objektima vojarne ‘Sveti Nikola – Lora’ u Splitu.

– Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva usko je povezan sa suvremenim znanstvenim spoznajama u znanstvenom području tehničkih znanosti, polju tehnologije prometa i transporta, posebice u području pomorstva. Studij nalazi primjenu u svim granama gospodarstva koja su povezana s pomorstvom i različitim područjima znanosti te ujedno čini osnovu za uspješno međudjelovanje poduzetništva i nadležnih društvenih i državnih struktura, poručili su svojedobno sa Sveučilišta u Splitu i dodali kako će se ovakvim integriranim sveučilišnim studijem provoditi jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za potrebe svih državnih tijela.

Posebni uvjeti za upis

Za najveće kreativce: Osijek dobiva studij koji u Hrvatskoj nije postojao, a obožavat će ga ljubitelji stripa

No, da biste ovaj studij upisali, uz završenu četverogodišnju srednju školu i položenu državnu maturu, morate zadovoljiti posebne uvjete – psihofizičke, zdravstvene i sigurnosne. Kako stoji u informativnom letku kojeg smo dobili na ovogodišnjem sajmu stipendija, posebni uvjeti upisa propisani su trima pravilnicima: Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske, Pravilnikom o postupku privlačenja, oglašavanja i odabira za prijam u djelatnu vojnu službu i kadetsku službu i Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za vojnu službu.

Da bi se utvrdilo je li zadovoljen zdravstveni uvjet, pristupnici će morati na pregled u vojnozdravstvene ustanove u Splitu ili Zagrebu. U okviru psiholoških ispitivanja utvrđuju se psihičke sposobnosti kandidata, a posebno motivacija kandidata za vojni poziv.

Zanimljiv je i dio provjere tjelesnih sposobnosti, pa će tako na tom dijelu prijemnog kandidati morati napraviti najmanje 35 sklekova, a kandidatkinje 13. Pristupnici prijemnom moraju napraviti 46 pregiba, a ista je norma i za pristupnice. Kondicija kandidata za upis provjeravat će se na ispitu trčanja, na kojemu kandidati 3.200 metara moraju pretrčati za minimalno 16:36 minuta, a kandidatkinje za 19:42 minuta.

Za kraj, važno je naglasiti i kako svi oni koji se odluče na studij Vojno pomorstvo i zadovolje uvjete potpisuju ugovor s MORH-om, a osigurani su im stipendija, smještaj, prehrana, obvezna literatura, vojna odora, sportska oprema te troškovi javnog prijevoza.

Odgovori