Pretraga

Rad uz studiranje ima i neke dobre strane: Evo zašto biste trebali pronaći posao kad krenete na faks

A- A+

Polako se bliži početak nove akademske godine u kojoj će se sve promijeniti. Počet ćete vježbati barem tri puta dnevno, ponavljat ćete svaku lekciju odmah nakon predavanja i pisat ćete sve zadaće. Uz te laži, predlažemo vam i nešto što biste mogli zaista ostvariti, a bilo bi vam od velike koristi. Naravno, radi se o studentskom poslu.

Foto: srednja.hr

Studentski život se u većini slučajeva sastoji od puno kofeina, masne hrane iz menze i stresa. Zvuči kao grozna kombinacija, no nekako se zaista radi o jednom lijepom načinu života. Ne baš zdravom ni ugodnom, ali zbog nečega nam se sviđa, ne možemo točno reći zašto. Osim fakulteta, glavni izvor stresa nam je samostalnost.

Izdvojeni članak

Pogledajte koji je posao Milanović radio za vrijeme studiranja i koliko je zarađivao

Činjenica da više neće netko drugi otići u dućan za nas po čokoladu ili platiti račune – pomalo je zastrašujuća, nećemo se lagati. Pogotovo zato što s odrastanjem polako shvaćamo da odrasli ne znaju što rade. Mi smo sada odrasli i ne znamo što se događa, već samo usputno rješavamo probleme i to najčešće improvizacijom.

Jedan od većih problema koje treba riješiti jest upravo plaćanje računa, a to je studentima uvijek izazovno. Skoro svima roditelji šalju novce kako bi mogli studirati, no ti novci uvijek imaju na sebi napisano ‘MAMA I TATA’. Teško je takve novce trošiti na gluposti na koje ih želimo trošiti, pa se onda dio studenata ipak odlučuje pronaći studentski posao.

No, nemojte misliti da studenti koji rade dok studiraju moraju raditi – sigurno, postoji dio koji se mora financirati jer inače ne bi mogao studirati, ali postoji i hrpa studenata koji rade zato što vole svoj posao. Nekad je riječ o poslovima koji su donekle u njihovoj budućoj struci, a možda je samo na poslu predobra ekipa uz predobru satnicu.

U svakom slučaju, imati studentski posao, bila nužda ili odabir, je pozitivna stvar. Možda djeluje kao da bi moglo biti preveliko opterećenje uz studij, ali studentski poslovi su najčešće prilagođeni studentu, pa tako se ipak može uspjeti biti uspješan u oboje. Ako vas još uvijek nismo uvjerili, donosimo nekolicinu snažnih razloga zašto je studentski posao potreban svakom studentu!

Iskustvo

Studiranje je super, koliko god dugo trajalo. No, studiranje nije cilj, već samo jedna stepenica na putu do kraja. Cilj svakog studenta jest obrazovati se kako bi mogli raditi u svojoj struci. Problem sa studijem jest taj što većina studenata ne dobiva nikakvo praktično iskustvo koje onda može primijeniti kasnije na poslu, a kamoli upoznavanje s poslovnim svijetom.

Pronaći studentski posao u svojoj budućoj struci jest jednako tome da dobijete na lotu, ali bolje je raditi bilo kakav posao, nego ne raditi ništa. Jednog dana kada se budete prijavljivali na posao koji vas zaista zanima, morat ćete predati i svoj životopis… I sve je bolje od praznog životopisa gdje imate nula iskustva.

Nećete steći samo iskustvo vezano uz sam posao, već i o tome koja su pravila ponašanja na poslu. Kao što postoji velika razlika između toga kako funkcioniraju stvari u srednjoj i na faksu, tako je razlika i između faksa i posla. Samo je puno veća i teže joj se prilagoditi.

Interesi

Studiranje je samo po sebi dosta zahtjevno, ali isto tako većini ne oduzima baš svaku minutu svakog dana. Bitno je imati život van fakulteta i neke obaveze koje nisu vezano samo uz faks. Možete se učlaniti u neku udrugu ili volontirati, no ako ste student, vjerojatno će vam od veće koristi biti nešto što se i plaća.

Osim toga, kojim god poslom se bavili sada, znanje koje ćete steći ostaje s vama. Nikad ne znate što bi moglo koga zainteresirati kada se budete sljedeći put prijavljivali na posao – možda baš nešto s čime ste upoznati vas pogura na sam vrh liste.

U najgorem slučaju, studentski poslovi znaju biti dosta bizarni i čudni. Ako ništa, imat ćete dobru priču koje ćete se (ne) rado prisjećati. Zapamtite, tijekom studiranja je glupiranje donekle dozvoljeno. Nakon (tako nam kažu), ipak nije.

Financijska samostalnost

Možda je teško očekivati da ćete sa svojim studentskim poslom moći pokriti sve mjesečne troškove, ali ćete svakako imati više novaca nego bez posla. I nema tih novaca kao onih koji su zaista vaši – koje ste sami zaradili.

Tako ćete početi graditi i nov odnos s novcem kada ćete ipak razmisliti o tome na što trošite, ali kada se odlučite na nešto glupo i nepotrebno – nećete osjećati krivnju. Neće vam nitko moći prigovarati, ma koliko god to željeli.

Novac možda ne može kupiti sreću, ali studentski život je svakako bolji uz malo više novaca na raspolaganju. Ako ništa, za kupovinu original knjiga, a ne printanje ilegalno preuzetih .pdf dokumenata.