Pretraga

Pogledajte koji je posao Milanović radio za vrijeme studiranja i koliko je zarađivao

A- A+

Zoran Milanović sredinom veljače postat će predsjednik države, a njegov prvi posao za vrijeme studija bila je prodaja usisavača. Milanović je radio u direktnoj prodaji, išao je od vrata do vrata i ljudima pokušavao prodati usisavače prezentacijama koje su trajale dva sata. Naravno, prezentaciju je mogao održati tek kada bi ga netko pustio u kuću, a za svaki prodani usisavač dobio bi proviziju od 300 maraka. Njegov tadašnji šef sjeća ga se kao dobrog i perspektivnog radnika.

Foto: facebook.com/diplomacija.hr

Zoran Milanović je 1992. godine studirao pravo u Zagrebu te je zarađivao prodajom usisavača. Radio je kao trgovački putnik, to jest prodavač tvrtke Finmar trade, ekskluzivnog zastupnika američkih, vrlo skupih usisavača Kirby, piše jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

Što će biti s Vijećem za mlade u mandatu Zorana Milanovića? Predsjednica ga nije najbolje iskoristila

U razgovoru za navedeni izvor, Milanovićev tadašnji šef, direktor tvrtke Željko Omazić, rekao je da je Milanović kao i svi ostali prvo trebao proći višednevnu edukaciju. Sjeća se da se za Milanovića pričalo da je sposoban i nadaren student, a pokazalo se da je elokventan i probitačan u poslu.

Otkrio je i da je Milanović bio najbolji u takozvanom “ukucavanju”.

– To je najteža prodajna taktika, a uključuje obilazak kvarta i kucanje na vrata nepoznatim ljudima. Morate im nešto ponuditi da bi vas pustili u kuću, pa im kažete da ćete im besplatno očistiti jedan tepih ili kauč ako vam dopuste da održite demonstraciju. Zoki je u tome bio jako dobar i ljudi su ga rado primali u stan, znao je navesti ih. Usto, pročulo se za Kirby jer to je stvarno luksuzan brend usisavača pa su svi bili zainteresirani barem vidjeti kako taj uređaj izgleda i što se sve s njime može, rekao je Omazić za jutarnji.hr.

Milanoviću bi od svakog prodanog usisavača ostala provizija od oko 300 maraka. Omazić je objasnio da je mjesečna plaća tada bila dvjestotinjak maraka, a prodajom jednog usisavača moglo se zaraditi 300 maraka.

Rečenice koje je Milanović izgovarao da bi ljude uvjerio da kupe usisavač:

“Vaš dnevni boravak igralište je vašeg djeteta, sigurno ne biste htjeli da se igra u prljavštini, zar ne?”
“Čišćenje doma lošim usisavačem je kao hodanje u krug. Kad završite, umorni ste, a i dalje ste na istome mjestu”.
“Ova prljavština nije vaša krivnja, nego krivnja vašeg lošeg usisavača. Ako želite da prljavština ostane, odmah ću odnijeti ovaj usisavač, ako želite da prljavština ode, usisavač ostaje”

 

– Nije lako u subotu u sedam sati navečer pozvoniti nekome tko živi u neboderu u Utrinama i uvjeriti ga da te pusti u stan. Ali to je dobra vježba za javne nastupe i tijekom ljeta 1992. puno sam naučio u komuniciranju s nepoznatim ljudima. Neću mistificirati i pričati da je prodaja išla kao luda jer održao sam, možda, stotinu prezentacija, a prodao desetak usisavača, ali zaradio sam dovoljno da par vikenda provedem na moru i usput uštedim solidnu lovu za to vrijeme, ispričao je jednom prilikom Milanović, piše spomenuti izvor.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap