Pogledajte koji je posao Milanović radio za vrijeme studiranja i koliko je zarađivao

Zoran Milanović sredinom veljače postat će predsjednik države, a njegov prvi posao za vrijeme studija bila je prodaja usisavača. Milanović je radio u direktnoj prodaji, išao je od vrata do vrata i ljudima pokušavao prodati usisavače prezentacijama koje su trajale dva sata. Naravno, prezentaciju je mogao održati tek kada bi ga netko pustio u kuću, a za svaki prodani usisavač dobio bi proviziju od 300 maraka. Njegov tadašnji šef sjeća ga se kao dobrog i perspektivnog radnika.

Foto: facebook.com/diplomacija.hr

Zoran Milanović je 1992. godine studirao pravo u Zagrebu te je zarađivao prodajom usisavača. Radio je kao trgovački putnik, to jest prodavač tvrtke Finmar trade, ekskluzivnog zastupnika američkih, vrlo skupih usisavača Kirby, piše jutarnji.hr.

Što će biti s Vijećem za mlade u mandatu Zorana Milanovića? Predsjednica ga nije najbolje iskoristila

U razgovoru za navedeni izvor, Milanovićev tadašnji šef, direktor tvrtke Željko Omazić, rekao je da je Milanović kao i svi ostali prvo trebao proći višednevnu edukaciju. Sjeća se da se za Milanovića pričalo da je sposoban i nadaren student, a pokazalo se da je elokventan i probitačan u poslu.

Otkrio je i da je Milanović bio najbolji u takozvanom “ukucavanju”.

– To je najteža prodajna taktika, a uključuje obilazak kvarta i kucanje na vrata nepoznatim ljudima. Morate im nešto ponuditi da bi vas pustili u kuću, pa im kažete da ćete im besplatno očistiti jedan tepih ili kauč ako vam dopuste da održite demonstraciju. Zoki je u tome bio jako dobar i ljudi su ga rado primali u stan, znao je navesti ih. Usto, pročulo se za Kirby jer to je stvarno luksuzan brend usisavača pa su svi bili zainteresirani barem vidjeti kako taj uređaj izgleda i što se sve s njime može, rekao je Omazić za jutarnji.hr.

Milanoviću bi od svakog prodanog usisavača ostala provizija od oko 300 maraka. Omazić je objasnio da je mjesečna plaća tada bila dvjestotinjak maraka, a prodajom jednog usisavača moglo se zaraditi 300 maraka.

 

– Nije lako u subotu u sedam sati navečer pozvoniti nekome tko živi u neboderu u Utrinama i uvjeriti ga da te pusti u stan. Ali to je dobra vježba za javne nastupe i tijekom ljeta 1992. puno sam naučio u komuniciranju s nepoznatim ljudima. Neću mistificirati i pričati da je prodaja išla kao luda jer održao sam, možda, stotinu prezentacija, a prodao desetak usisavača, ali zaradio sam dovoljno da par vikenda provedem na moru i usput uštedim solidnu lovu za to vrijeme, ispričao je jednom prilikom Milanović, piše spomenuti izvor.

 

 

Odgovori