Pretraga

Raspada se ‘Dr. Franjo Tuđman’: Novi Studentski dom u Splitu ostat će bez svih 360 prozora

A- A+

Novu zgradu Studentskog doma ‘Dr. Franjo Tuđman’ nastanjuje oko šest stotina studenata, a svi će oni uskoro na neko vrijeme ostati bez svih 360 ‘škura’. Naime, svaki iole jači vjetar može ih u svakom trenutku otkinuti, zbog čega će se postojeći prozori morati zamijeniti.

www.srednja.hr

Gotovo svi prozori na novom Studentskom domu ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Splitu većinom su zatvoreni, kao da u domu nitko ne živi. Ipak, isti nastanjuje oko 600 studenata, kojima je, prema uputama nadležnih, savjetovano da ne otvaraju prozore, budući da bura ili jugo prijete da će ih otkinuti.

Izdvojeni članak

Ravnateljica splitskog SC-a o izboru novog loga: Nije obećano obrazloženje izabranog loga, ni ostavljena mogućnost prigovora

‘Studenti kao da žive zatvoreni u kapsilu’

Skidanje ‘škura’ stajat će otprilike sto tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Novi rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović prvi je upozorio kako nešto nije u redu sa ‘zatvorima’ te da su ‘grilje opet pale’ i da ih je potrebno skinuti. Ravnateljica SC-a u Splitu Gordana Raos objasnila je o čemu se radi.

– Vrlo mi je teško o ovome pričati i nije baš lijepo o tome pisati ni uznemiravati javnost, ali razlog zbog kojeg su gotovo konstatno zatvoreni prozori u našem novom domu jest taj što predstavljaju opasnost. Zbog toga smo poduzeli privremene mjere u pravcu sigurnosti, pa su tako svi stanari doma upozoreni kako obavezno moraju zatvarati prozore da ne dođe do većeg zla. Da, studenti kao da žive zatvoreni u kapsilu.

Izdvojeni članak

Student u otvorenom pismu ‘oprao’ splitski SC zbog ‘velike nepravde’ pri izboru novog loga

Iako su inicirali sastanke i tražiti hitno rješenje, konkretan odgovor na problem nisu dobili

Stvar je, čini se, u tome da, zbog specifične lokacije na kojoj je sagrađena zgrada, čak i vjetar ne pretjerano velike snage stvara vrtlog zbog kojeg nastaje ogroman pritisak na prozore. Zbog svega toga naši djelatnici konstatno dežuraju po katovima i provjeravaju drže li se studenti pravila, kazala je ravnateljica SC-a Gordana Raos.

Istovremeno je ogradila SC od ovog problema, zbog kojih opet ni krivi ni dužni pate studenti.

– Mi nismo Dom ni gradili, ni financirali, niti smo birali projekt i nadzirali njegovu primjenu, nego nam je zgrada predana na upravljanje s ovim i drugim problemima s kojima se kontinuirano nosimo. Otkada smo se uselili u novu zgradu, u nju smo sasuli još četiri milijuna kuna našega novca, rekla je Raos te dodala kako je više puta sama inicirala sastanke na kojima je tražila hitno rješenje problema, no rješenje i konkretan odgovor kaže da nikad nisu dobili.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Misterij studentskog doma Franjo Tuđman u Splitu

Slijedi skidanje grilja na fasadi i traženje sigurnijeg rješenja

Nova uprava Sveučilišta također je upoznata s ovim problemom.

– Oni su odmah preuzeli njegovo rješavanje problema i sukladno raspravi na Senatu i odluci rektora odmah uputili dopis izvođaču i pozvali ga na otklanjanje tog skrivenog nedostatka i na pronalaženje novog sigurnog rješenja prozora. Zatražili su od izvođača i skidanje grilja na fasadi, istaknula je Raos te dodala kako ih je ‘skriveni nedostatak na zgradi sve iznenadio’, pogotovo zato jer spomenute grilje imaju sve potrebne ateste i navodno normalno funkcioniraju na nekim drugim objektima.