Pretraga

Rektor Boras o seksualnom nasilju na zagrebačkom sveučilištu: Imamo mi herbicid za takve

A- A+

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras komentirao je rastući broj prijava za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje te istaknuo da Sveučilište i Uprava ‘oštro osuđuju sve takve pojave’ te da te štite ‘sve one koji osjećaju traumu u vezi s tim događajima’. Istaknuo je i kako za takve slučajeve imaju svoj ‘herbicid’.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Zagrebački rektor Damir Boras danas je za N1 televiziju komentirao rastući broj prijava za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na fakultetima. Istaknuo je kako su svi fakulteti i akademije kao sastavnice Sveučilišta pravne osobe i prve instance koje u tim slučajevima djeluju preko svojih dekana.

– Sveučilište je druga instanca, zato ja upravo danas formiram stručno povjerenstvo koje će pratiti rad sastavnica upravo u vezi s time. Moram reći da do sada nije bilo puno iskustva u tome i konačno je vrijeme da se riješimo svih tih devijacija, zlostavljanja, ne samo seksualnog. Nekad to dođe na sud, nekad se riješi različitim etičkim postupcima na sveučilištu. Mi imamo jako dobar Etički kodeks i dobro razrađen, s time da nismo imali seksualnog zlostavljanja, ali jesmo druge vrste zlostavljanja koja su završavala i sudskim osudama, istaknuo je Boras.

Rekao je da se uspostavlja i posebno povjerenstvo koje bi trebalo pratiti situaciju i usustavljivati praksu.

– Moram reći da kada dođete u situaciju da vam netko uvjetuje napredovanje takvim stvarima, tada je to velika nemoć koju čovjek osjeća. Ali se isto tako to događa i kada imate druge vrste zlostavljanja, smatra Boras.

Napomenuo je i kako se ne smije generalizirati jer u svakom žitu ima kukolja, a “nekoliko zrna kukolja u časnom tijelu sveučilišnih nastavnika kojih ima preko šest, sedam tisuća ne može se generalizirati”.

– Često se neselektivno preslikava krivnja pojedinaca, a nema kolektivne krivnje, na cijelo sveučilište, kazao je.

Na opasku novinara N1 da poljoprivrednici kukolje rješavaju herbicidom te kako to Sveučilište planira riješiti, Boras odgovara kako na Sveučiliš imaju “Etički kodeks koji je odličan herbicid”.