Pretraga

Rektor nam je potvrdio: Senat idući tjedan neće glasati o izboru dekanice Hrvatskih studija

Iako su je kolege izabrali, Vlatka Vukelić ne može još postati dekanica Fakulteta hrvatskih studija. To još mora potvrditi Senat. No, kako su nam potvrdili iz rektorata, na idućoj sjednici 17. siječnja te točke na Senatu – neće biti. Izbor Vukelić za dekanicu, već na fakultetskoj razini, pomalo je neobičan. U prošlosti su je pratile brojne kontroverze zbog desničarskih stavova i predsjedništva nad opskurnim Hrvatskim sveučilišnim sindikatom. Osim toga, razoran nalaz inspekcije na Fakultetu hrvatskih studija otkrio je da je u 2021. godini ostvarila 66.703 kune, odnosno oko 8.855 eura dodatka na plaću.

vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija

Foto: Youtube screenshot; Osjecka TV | srednja.hr

Vlatka Vukelić, kontroverzna profesorica povijesti i jedina pretendentica za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija, još neće zasjesti na tu poziciju. Nakon što su je nedavno, na fakultetskoj razini, podržali kolege i praktično ju izabrali za novu čelnicu, taj izbor još mora potvrditi Senat, temeljno upravljačko tijelo Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak
petar marija radelj

Savjetnik dekana, koji je primio 98.000 kuna dodatka na plaću, dobio izvanredni otkaz

Neće se o tome glasati na Senatu

Sljedeća sjednica Senata je 17. siječnja, a na dnevnom redu neće se naći točka o potvrdi izbora profesorice Vukelić za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija. Kako bi se ta točka uopće našla na sjednici Senata, prvo ju mora razmotriti rektor Stjepan Lakušić i njegovi suradnici, prorektori te predsjednici sveučilišnih područnih vijeća. Drugim riječima, točka se mora naći na sjednici Rektorskog kolegija u užem i širem sastavu.

No, kako nam je službeno potvrđeno iz rektorata, točka o izboru dekanice neće se naći ni na jednom od tih tijela, pa tako ni zagrebački senatori idućeg tjedna o tome neće raspravljati. Dok ju senatori ne potvrde, Vlatka Vukelić, iako ima podršku fakultetskih kolega, ne može uistinu postati dekanica Fakulteta hrvatskih studija.

Senat je ranije, na prijedlog rektora Lakušića, dao zeleno svjetlo na program profesorice Vukelić. No, i tada su, podsjetimo, prošla tri mjeseca između odobravanja programa na faksu i senatorske potvrde. Neki su bili nezadovoljni duljinom trajanja tog procesa. Sada bi, pak, mogli ostati iznenađeni što se sljedećeg tjedna Senat neće niti baviti ovom točkom.

Izdvojeni članak
radovan fuchs hrvatski studiji

Ovo je nalaz upravnog nadzora na Hrvatskim studijima: Probajte u njemu naći nešto dobro

Pratile su je brojne kontroverze

Izbor profesorice Vukelić za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija je pomalo neobičan. Njeni su je kontroverzni desničarski stavovi, nekadašnja povezanost s pravašima iz HSP-a dr. Ante Starčević te predsjedništvo nad Hrvatskim sveučilišnim sindikatom postavili na marginu akademske zajednice. Njeno je sindikalno djelovanje dugo bilo vezano uz ‘puhanje u rog’ bivšem rektoru Damiru Borasu i njegovu notornom suradniku, bivšem prorektoru Anti Čoviću.

Nedavno provedeni upravni nadzor na Fakultetu hrvatskih studija pokazao je da je Vukelić bila na listi zaposlenika koji su, u dosta dubioznom postupku, ostvarivali dodatke na plaću. Ona je, prema dokumentu Ministarstva znanosti i obrazovanja, tijekom 2021. dobila dodatak od 66.703 kune, što je oko 8.855 eura. Zaposlenica iz računovodstva službenicima je MZO-a rekla da su se dodaci obračunavali na temelju ‘rukopisne bilješke’ koju bi joj donio dekan. Taj je slučaj, među ostalim, završio i na DORH-u.