Pretraga

Hoće li ova osoba postati dekanica Hrvatskih studija? Lani je dobila dodatak na plaću od 66.000 kn

Vlatka Vukelić, kandidatkinja za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija, dobila je zeleno svjetlo Senata zagrebačkog sveučilišta. Hoće li ju fakultetski kolege izabrati za dekanicu, ostaje za vidjeti. Vukelić je široj javnosti poznata kao desničarka, nekadašnja dopredsjednica HSP dr. Ante Starčević. Bila je bliska s bivšim rektorom i moćnim mu suradnikom Antom Čovićem, no onda je ‘ljubav’ pukla. Upravni nadzor utvrdio je da je prošle godine od faksa dobivala dosta visoke dodatke na plaću u godišnjem iznosu od preko 66 tisuća kuna.

vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija

Vlatka Vukelić, jedina dekanska predloženica na Fakultetu hrvatskih studija još nije dobila zeleno svjetlo od Senata
Foto: srednja.hr | screenshot Osjecka TV

Tri mjeseca nakon što su je njeni kolege podržali,  program Vlatke Vukelić, kandidatkinje za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija, dobio je zeleno svjetlo Senata zagrebačkog sveučilišta. Senatori su u utorak, na prijedlog rektora Stjepana Lakušića, dali suglasnost na njen dekanski program.

Sad će se odlučivati na faksu

Procedura se sada vraća na Fakultet hrvatskih studija gdje će Fakultetsko vijeće glasati o izboru profesorice Vukelić za svoju dekanicu. Glasanje će se odvijati tajno, a prema fakultetskom Statutu, da bi bila izabrana, Vukelić treba natpolovičnu većinu ukupnog broja vijećnika. No, naglasimo da je nedavni upravni nadzor utvrdio nepravilnosti u fakultetskom Statutu pa ostaje za vidjeti hoće li ga, prije samog izbora, izmjenjivati.

Ako ju kolege podrže u potrebnom broju, naglasimo da Vukelić time ne postaje dekanica. Njen izbor još jednom ide na Senat koji ga mora potvrditi. Tek tada profesorica će službeno postati čelnica Fakulteta hrvatskih studija. Ako, pak, ne dobije dovoljan broj glasova fakultetskih kolega, završava postupak izbora za dekana i mora se pokrenuti novi.

Izdvojeni članak
blaženka divjak, hrvatski studiji u pozadini

Zašto se prije nije zaustavila muljaža na Hrvatskim studijima? Pitali smo bivšu ministricu Divjak

Vukelić je dobivala dosta visoke dodatke na plaću

Fakultet hrvatskih studija nalazi se u dosta nezgodnom razdoblju. Nedavno je tamo proveden upravni nadzor, pod palicom Ministarstva znanosti i obrazovanja, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti. Nekoliko studijskih programa djeluje nezakonito, na neke su se bez dozvole države upisivali studenti, bilo je neovlaštenih zapošljavanja i napredovanja, a dio zaposlenika dobivao je neobjašnjive dodatke na plaću.

Među zaposlenicima faksa koji su u 2021. godini dobili dosta visoke dodatke je i pretendentica na dekansko mjesto Vlatka Vukelić. Njoj je faks, kako smo pisali, prošle godine dao dodatak od 66.703,83 kune. U računovodstvu faksa djelatnicima Ministarstva, koji su obavljali nadzor, rekli su da su se dodaci obračunavali temeljem ‘rukopisne bilješke’ koju bi im donio dekan.

Vukelić je izvanredna profesorica, po struci povjesničarka, a široj javnosti je poznata po desničarskim stavovima i ranijoj povezanosti s pravašima. Bila je dopredsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, dok je nisu isključili. U akademskim krugovima znaju je kao predsjednicu Hrvatskog sveučilišnog sindikata, opskurne male sindikalne organizacije koja je u svojim istupima, ranije, često stajala uz bok bivšeg rektora Damira Borasa i njegova nekad moćnog suradnika Ante Čovića. No, ‘ljubav’ između njih u nekom je trenutku pukla.

‘Daj ti drekavac šuti’

Vlatku Vukelić su, na dosta burnoj sjednici 16. rujna, većinom glasova podržali fakultetski kolege kao jedinu dekansku kandidatkinju. Njen je protivnik Neven Hrvatić na istoj sjednici, tvrdeći da je bio izložen prijetnjama i pritiscima, povukao svoju kandidaturu. Dio fakultetskih starješina protivio se tome da se postupak izbora za dekana nastavi samo s jednom kandidatkinjom.

Bivši zagrebački prorektor Čović, koji je nakon toga, silom novih propisa, umirovljen, nipošto nije htio da se nastavi izborni postupak s Vukelić kao jedinom kandidatkinjom. Smatrao je da je procedura kompromitirana. Tom je prilikom vikao na neke neistomišljenike, a jednom je tako rekao, citiramo, ‘daj ti drekavac šuti’. Ni njegov bliski suradnik, kasnije također umirovljeni Mislav Kukoč, nije bio zadovoljan time što se nastavlja postupak.

Ovaj potonji bio je toliko nezadovoljan da se u utorak obratio nizu medija. Kukoč nam je poslao pismo koje je išlo na senatore. U njemu tvrdi da je u više navrata pokušavao doći do rektora Lakušića i požaliti se na sve što smatra problematičnim u postupku izbora za dekana na Fakultetu hrvatskih studija. On je, ne šalimo se, kao smijenjeni predsjednik tijela za provedbu izbora dekana, rektoru i drugim sveučilišnim tijelima uputio ukupno 14 predstavki. Tražio je među ostalim od rektora i da ga primi na sastanak, no ovaj se, navodno, oglušio.

Izdvojeni članak
ante čović, hrvatski studiji

Čović, koji ima 73, ne želi u mirovinu: Došao na faks i držao predavanje, evo što se dogodilo danas

Šest sudskih postupaka, a pripremaju se i tužbe

Postupak izbora dekana na Fakultetu hrvatskih studija za Kukoča je ‘višestruko kompromitiran’, a u jednom ga dijelu dopisa na ziva i ‘neregularnim preuzimanjem institucije’. Cijela procedura po njegovu je mišljenju kompromitirana ne samo time što je protukandidat tvrdio da ga se pritiskalo i prijetilo već i ‘progona neistomišljenika i inauguriranja delikta mišljenja’ što je, kaže, snašlo one koji su se protivili po njegovu mišljenju neregularnom postupku izbora za dekana.

Kukoč u dopisu kaže da su svi koji su se našli na udaru – skupina u kojoj se deklarativno nalazi i on sam – već u proceduru uputili najmanje šest sudskih postupaka kako bi zaštitili svoja prava. U pripremi su, kaže, još neke tužbe, uključujući i one za klevetu.

Kukoč je, napomenimo, nedavno umirovljen jer ima 70 godina. Na Fakultet hrvatskih studija došao je puno prije nego je ta institucija postala fakultet, na ljeto 2017. U brzinskoj proceduri zaposlen je i produljen mu je ugovor, kako bi izbjegao mirovinu, i to sve nakon što ga je njegov matični Filozofski fakultet u Splitu – odbio. Poznat je kao dugogodišnji i bliski suradnik prorektora Čovića pri njegovom Centru za integrativnu bioetiku.