Pretraga

Rektori podržali Zakon o hrvatskom jeziku: Kažu da je dobro što ne zadire u privatnu komunikaciju

A- A+

Na posljednjoj sjednici Rektorskog zbora članovi su dali podršku prijedlogu novog Zakona o hrvatskom jeziku. Smatraju kako je dobro što Zakon ne zadire u privatnu komunikaciju jer je potrebno urediti službenu i javnu uporabu hrvatskog jezika. Podupiru i to što se ne ograničava sloboda književno-umjetničkog izričaja, a preporuku podrške potpisuje zagrebački rektor Stjepan Lakušić.

podrška rektorskog zbora zakonu u hrvatskom jeziku

Podrška Rektorskog zbora Zakonu o hrvatskom jeziku | foto: srednja.hr, Rektorski zbor

Rektorski zbor na svojoj je zadnjoj sjednici podržao prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku. Članovi Rektorskog zbora raspravljali su o prijedlogu Zakona te smatraju da je Zakonom potrebno urediti službenu i javnu uporabu hrvatskog jezika. S obzirom na to da Zakon to propisuje, Rektorski zbor odlučio je prijedlogu dati podršku.

– Hrvatski jezik jedan je od službenih jezika Europske unije te je radi zaštite, poticanja razvoja i osiguravanja slobode uporabe hrvatskog jezika Zakonom potrebno urediti službenu i javnu uporabu hrvatskog jezika. S obzirom na to da se prijedlogom Zakona propisuje samo službena i javna uporaba te Zakon ni na koji način ne zadire u privatnu komunikaciju, niti se njime ograničava sloboda književno-umjetničkog izričaja, Rektorski zbor Republike Hrvatske daje podršku prijedlogu Zakona, stoji u preporuci Rektorskog zbora koju potpisuje zagrebački rektor Stjepan Lakušić.

Izdvojeni članak
novi zakon o hrvatskom jeziku

Moja profesorica u srednjoj ponekad je govorila ‘kaj’: Treba li zbog toga biti kažnjena?

Podsjetimo, Zakon o hrvatskom jeziku predstavljen je ovo ljeto i bio je u javnom savjetovanju. Vladajući navode da njime žele zaštititi i poticati razvoj hrvatskog jezika, kao i osigurati njegova slobodu. Planiraju i oformiti Vijeće koje će skrbiti o hrvatskom jeziku, a u njegovim redovima bit će i predstavnici sveučilišta. Također, Zakon govori da je nastava u školama na hrvatskom jeziku te da barem polovina sadržaja predmeta Hrvatskog jezika u školama treba izravno biti usmjerena na jezične teme.

Nedugo nakon predstavljanja Zakona prvotno se tumačilo da će se u učionicama moći govoriti samo standardnim jezikom, a ne dijalektom ili narječjem. No, kasnije su iz Ministarstva rekli da to nije istina i da novi Zakon praktički ne donosi ništa novo u obrazovanje.

Još ranije smo s dvije nastavnice Hrvatskog jezika razgovarali o ovom Zakonu te su one istaknule da definitivno treba poraditi na izražavanju u državnim institucijama, medijima i javnosti. No, za novi Zakon rekle su nam – može i ne mora. Govorilo se i da će Zakonom biti propisane kazne, no od toga se na kraju odustalo. O toj temi razgovarali smo u podcastu sa Željkom Jozićem, ravnateljem Instituta za hrvatski jezik. Možete ga pogledati ispod.

Cijeli prijedlog preporuke Rektorskog zbora možete pronaći u dokumentu ispod. Ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab