Pretraga

[Rektorova 2015] ‘Djeca medija’ educiraju mlade o medijskoj pismenosti

A- A+

Projekt ‘Djeca medija’ nastao je u sklopu Komunikološke škole 2008. godine u organizaciji Matice Hrvatske, Hrvatskih studija i Fakulteta političkih znanosti. Budući da ne postoji predmet  koji se u osnovnim i srednjim školama bavi medijskom edukacijom, ukazala se potreba za sustavnim medijskim opismenjavanjem koje studenti provode diljem Hrvatske. Za svoj su rad nagrađeni Posebnom Rektorovom nagradom.

Djeca medija|Facebook

U projektu ‘Djeca medija’ sudjeluje sedamdesetak volontera. Edukaciju provode održavajući predavanja i radionice za sve uzraste, s naglaskom na djecu u osnovnim i srednjim školama.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Studentske novine iz potkrovlja FPZG-a

‘Naše društvo ne ulaže u medijsko obrazovanje’

Student komunikologije, Sebastijan Ivasović, u projekt je uključen već dvije godine, a cilj mu je bio steći predavačko iskustvo i svoje znanje podijeliti s mladima.

– Mladi ljudi kojima predajemo reagiraju dosta zbunjeno u početku predavanja jer im je taj kritički pristup medijima podosta stran. Naši srednjoškolci i osnovnoškolci slika su i prilika društva koje ne ulaže u medijsko obrazovanje. To je vrlo vidljivo kada im se postave temeljna pitanja poput ‘Koja je dužnost medija?’ ili ‘Zašto mediji pišu baš o nekim stvarima, a o nekima ne?’ ili ‘Koji je bonton pri sudjelovanju na društvenim mrežama?’. Djeca vrlo često nemaju odgovora na takva pitanja jer su to kritička pitanja koja ih nitko ne uči postavljati, komentira Sebastijan.

Samo u ovoj akademskoj godini, volonteri su održali čak 150 predavanja i radionica, a Sebastijan ističe kako je posebno ponosan na predavanja održana u srednjim školama.

– Srednjoškolci su me iznenadili znanjem i novim pogledima na društvene mreže, reklame, brendove i senzacije u medijima, kaže Sebastijan.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Novi robot FER-ovaca među najboljim studentskim radovima zagrebačkog Sveučilišta

‘Mladima dajemo informativan i kritički pogled na medije’

– Iz činjenice da su djeca i mladi u svoje slobodno vrijeme prepuštena uvelike svijetu medija, proizlazi niz problema i opasnosti jer postoje pravila ponašanja prilikom kretanja ili ‘surfanja’ svijetom medija kojih djeca često nisu svjesna. ‘Djeca Medija’ su upravo sredstvo za edukaciju i sprečavanje problema koji nastaju kod mladih pri korištenju medija.Teme predavanja su brojne. Mlade educiramo o cyberbullingu, medijskom prikazu ljepote, videoigrama, senzacionalizmu, nasilju u crtićima i filmovima, zaštiti na internetu i slično. Također, volonteri održavaju i istoimenu emisiju na Radio Mariji u čijem se programu također nalaze edukativne medijske teme te pišu na svojem web portalu.

Za sada u projektu sudjeluju studenti komunikologije i novinarstva, a možda se u skorijoj budućnosti pokaže potreba i za studentima s drugih fakulteta. Sebastijan smatra kako bi dobra ideja bila izraditi on-line igricu pomoću koje bi djeca učila o medijima.