Pretraga

[Rektorova 2015] Novi robot FER-ovaca među najboljim studentskim radovima zagrebačkog Sveučilišta

A- A+

Studenti FER-a za Rektorovu nagradu su odlučili poboljšati svoju prvu verziju šesteronožnog robota. Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo omogućio im je sredstva pa su izradili pametniju verziju sa senzorima sile i laserima, uz čiju pomoć njihov ‘novi ljubimac’ mapira prostor i dobiva informacije o terenu koji ga okružuje.

foto: osobna arhiva

Antun i Josip VukičevićLuka Fućek te Vlatko Klabučar pobijedili su na prošlogodišnjem natjecanju Elektroboj, koje organizira udruga eSTUDENT, ali već pri izradi Pa00ka planirali su prijaviti se za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

U realizaciji njihove ideje odlučio im je pomoći i Fakultet elektrotehnike i računarstva pa im je Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo osigurao sredstva za novog robota s laserima i senzorima pomoću kojih se može koristiti u znanstvene svrhe.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Finale Elektroboja: Projekt studenata FER-a oduševio stručni žiri

‘Osvajanje nagrade veliki je poticaj za dalje’

– Kako svi studiramo znanstveni smjer na fakultetu htjeli smo imati svoj doprinos u tom području robotike, a osvajanje nagrade zaokružilo je godinu dana napornog rada i veliki je poticaj za dalje, i nakon novog priznanja mladi ‘četverac’ najavljuje daljnji angažman i napredak.

S većim budžetom sada prepoznaju još više mogućnosti za poboljšanja i nadogradnju. Svojom kreativnošću i znanjem žele dodatno unaprijediti izum, a sva četvorica i kroz diplomske radove usavršavaju robota.

– Glavni cilj nam je robota napraviti intuitivnim za korištenjem kako bi ga sljedeće generacije studenata mogle lako koristi i unaprjeđivati već napravljeno. Mi smo mu razvili adaptivni algoritam hoda, upravljanje i praćenje stanja robota preko interneta. Opremljen je sa senzorima sile na svakoj nozi, a uz pomoć laserskog senzora mapira prostor i dobiva informacije o terenu koji ga okružuje, objasnili su nam što su sve poboljšali u odnosu na Pa00k-a.

Izdvojeni članak

Nakon pobjede na Elektroboju FER-ovci krenuli u izradu još pametnijeg robota

S Pa00k-om žele djeci i mladima približiti STEM područja

Međutim, ni taj projekt nisu zapostavili. Od samog početka im je namjera bila razviti zanimljiv i interaktivni uređaj kroz koji će se djeca, učenici i studenti moći educirati. Zato su na svojoj web stranici odmah objavili nacrte svog prvog robota, a sada s ekipom iz Bure Znanja pokreću i crowdfounding kampanju za Pa00k.

– Bilo nam je izuzetno zabavno razvijati ga i stvarno bi voljeli to iskustvo podijeliti s drugima. Kampanja se bazira na edukacijskim materijalima uz pomoć kojih bih se kroz sastavljanje robota naučila sva popratna znanja o njemu, objasnili su nam mladi inovatori kako nisu zaboravili ni na svoj prvi izum s kojim žele djeci i mladima približiti STEM područja.

Svi detalji o kampanji mogu se pronaći na internet stranici www.stemi.education, kao i na Facebook stranici.