Pretraga

[Rektorova 2015] Studentske novine iz potkrovlja FPZG-a

A- A+

U mnoštvu pohvaljenih studenata i projekata, Posebnom Rektorovom nagradom za svoj je prvi rođendan nagrađen i studentski mjesečnik Fakulteta političkih znanosti – Global. Sedamdesetak entuzijastičnih studenata i novinara svakodnevno radi na novinama koje se čitaju na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, ali i šire. Global iza sebe ima osam brojeva, a deveti samo što nije izašao iz tiska.

Foto: Global Facebook

Studenti novinarstva na FPZG-u praksiraju se na nekoliko medijskih kanala kao što su Televizija Student, Radio Student, web portal Studosfera, a već godinu dana i na vlastitom tiskanom izdanju studentskih novina Global koje su se razvile iz novina Student.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Novi robot FER-ovaca među najboljim studentskim radovima zagrebačkog Sveučilišta

U redakciji nikad nije pusto

Prvi broj Globala izašao je 6.svibnja, 2014., a kroz sustav kolportaže danas je dostupan svim studentima i profesorima Sveučilišta u Zagrebu. Prve studentske besplatne novine izlaze kao mjesečnik u nakldai od 5 000 primjeraka, a financiraju ga Fakultet političkih znanosti i oglašivači.

Svi novinari, njih sedamdesetak, volonterski surađuju u projektu čiji je voditelj profesor Igor Kanižaj, a urednik -mentor, novinar Zlatko Herljević.

Uredništvo broji 12 ljudi, a neke od rubrika koje uređuju su reportaže, kolumne, kultura, studentski život, lifestyle i dr.

– Redakcija na 5. katu FPZG-a središnje je mjesto naših malih novina. Ovdje urednici i novinari razglabaju o potencijalnim temama na redovnim sastancima, iznose se ideje, prijedlozi i brojna mišljenja… Redakcija  je jedno jako prometno mjesto, tu se sve zbiva! Najveća ‘ludnica’ u redakciji je, dakako, u vrijeme prijeloma, kada su gore urednici rubrika koje se prelamaju, naše drage grafičarke, glavni urednik i svi novinari koji žele prisustvovati prijelomu. U redakciji je otprilike uvijek netko. S obzirom da nas ima jako puno, sa svih godina studija, uvijek netko ima nešto za obaviti u redakciji tako da je redakcija rijetko kad pusta, objašnjava studentica Dora Kršul, comunity manager Globala.

Izdvojeni članak

Svestrana Matina prepoznatljivo je lice FPZG-a

Global ujednio novinare i politologe

Svaki se broj priprema nešto manje od mjesec dana, a na njemu rade i studenti Verna.

– Svaki broj putem kolportaže (koju vrše urednici i novinari) dolazi ravno u ruke studentima svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu pa je to odlična prilika za komunikaciju s čitateljima i tu vrlo često dobivamo povratnu informaciju. Global je sada već diljem Sveučilišta prepoznat i najčešće studenti već prilaze nama i oduševljeno traže novi broj Globala. U uredništvu vrlo često znamo komentirati kako smo beskrajno ponosni upravo u tim situacijama – kad više ne moramo studentima objašnjavati što je Global, već oni nama prilaze s pitanjem ‘Jel ovo novi broj Globala?’. Eto, to je stvarno sreća najveća, veselo će Dora.

Iako je Fpzg poznat po rivalastvu studenata novinarstva i politologije, njihova je suradnja u studentskim novinama više no uspješna. Najčešće surađuju u rubrici Svijet/EU, a Globalovci su sretni što u svojim redovima imaju studente koji su detaljno upućeni u politička zbivanja diljem svijeta.

Aktivni na društvenim mrežama

– Nalazimo se na Facebooku, Twitteru i Instagramu.Brinem se da budemo što vidljiviji i što prisutniji na društvenim mrežama te da dođemo do što većeg broja ljudi. Društvene mreže su, naravno, idealne za to i one su jedan od vidova promocije. Preko društvenih mreža, naša publika, odnosno čitatelji, mogu doznati sve informacije o Globalu. Od toga kad je počeo prijelom, kad smo u tiskari, do, najbitnije, termina kada kolportiramo na koju sastavnicu Sveučilišta, tako da znaju kada mogu očekivati novi broj na svom faksu. Isto tako, nakon izlaska broja, na društvenim mrežama dodatno promoviramo obrađene teme i upućujemo one koji nisu uspjeli dobiti svoj primjerak na online izdanje. Društvene mreže dobar su nam ‘poligon’ da dođemo do što većeg broja ljudi pa nas tako prati i nemali broj studenata ostalih hrvatskih sveučilišta, što nam je iznimno drago, objašnjava Dora koja brine da Global preko društvenih medija dođe do što brojnije publike.

Posebna Rektorova nagrada jako je obradovala Globalovce jer je došla nedugo nakon proslave prvog rođendana te okrunila njihov rad na novinama. Upravo je jedna od urednica Globala, održala impresivan govor na dodjeli Rektorove nagrade u Zagrebu.

Posljednji broj Globala prolistajte ovdje: