Pretraga

[Fotogalerija] Finale Elektroboja: Projekt studenata FER-a oduševio stručni žiri

A- A+

Natjecatelji Elektroboja i na ovogodišnjem finalu, koje se održalo prošlu srijedu, ponudili su zanimljive ideje i rješenja iz područja elektrotehnike. Najboljim uređajem proglašen je prijenosni EKG kojeg su studenti FER-a, Filip Šklebar i Matej Ferenčević iz tima DIPOL, napravili za samo 1500 kuna.

Pobjednici ovogodišnjeg Elektroboja zajedno su radili na ‘izumima’ već u osnovnoj školi, a svoje znanje ove su godine iskoristili za izradu prijenosnog EKG-a. Inače vrlo skupi uređaj, Filip Šklebar i Matej Ferenčević složili su za 1500 kuna, a u budućnosti imaju plan dodatno unaprijediti svoj elektrokardiograf.

Izdvojeni članak

Nakon pobjede na Elektroboju FER-ovci krenuli u izradu još pametnijeg robota

‘Mislimo kako bi zdravstvena zaštita trebala svima biti dostupna’

– Na tržištu već postoje ovakvi uređaji ali su jako skupi i koštaju oko 11 i pol tisuća kuna. Smatrali smo kako oni ne bi trebali toliko vrijediti pa smo se odlučili sami napraviti EKG koji će cijenom biti puno pristupačniji, a zbog veličine i lagan za upotrebu. Mislimo kako bi zdravstvena zaštita trebala svima biti dostupna, objasnio nam je Filip Šklebar, student druge godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva, zašto su se odlučili napraviti aparat za mjerenje električne aktivnosti srca u vremenu.

Njegov kolega Matej Ferenčević u nastavku nam je objasnio kako bi njihov EKG u serijskoj proizvodnji koštao i 40 posto manje pa bi u konačnici bio jako pristupačan. Iako su zasluženo osvojili glavnu nagradu, studenti FER-a planiraju nadograditi svoj prototip, a nadaju se i suradnji s doktorima.

Izdvojeni članak

Na najvećoj izložbi inovacija mladih u Hrvatskoj zlatnu medalju osvoji tim studenata FER-a i TVZ-a

Plan im je napraviti i klinička ispitivanja

– Preko ljeta ću ga programirati do kraja. Ako bude doktora voljnih za suradnju voljeli bi napraviti i neka klinička ispitivanja pa da mu ugradimo mogućnost detektiranja srčanih bolesti. To bi bilo jako korisno jer se naš EKG spaja i s mobitelom pa bi odmah mogao javiti kada se pojavi neki problem, istaknuo je brucoš FER-a Matej Ferenčević.

Članovi DIPOLA osvojili su prvu nagradu jer je njihov rad u potpunosti funkcionirao, a sada će zasluženih šest tisuća kuna, ili bar onaj dio koji ne potroše na proslavu, moći uložiti u daljnji razvoj ovog složenog aparata. 

Drugo mjesto osvojio je tim Plastična kirurgija, koji je napravio vrlo precizan 3D printer, a treće Jo-Jo team, čiji su članovi pokušali smisliti jednostavniji i jeftiniji način za izradu pametnih kuća, domaćinstava u kojem stanari imaju interaktivne uređaje prilagodljive njihovim potrebama i trenutnim aktivnostima.

Izdvojeni članak

FER-ovci na Svjetskom studentskom natjecanju u Maroku osvojili srebro

Za stručni žiri je najvažnija bila funkcionalnost

– Svi finalisti su imali vrlo interesantne projekte, međutim, za nas je najvažnije bilo da njihovi radovi funkcionraju. Možda ne u svim svojim mogućnostima, ali da radi barem osnovna zamisao. Zato smo dva tima odmah eliminirali pa smo o pobjedniku odlučivali između 3D printera, EKG-a i Pametne kuće, izjavio je Hrvoje Džapo, docent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te član stručnog žirija Elektroboja.

U nastavku nam je objasnio kako je ‘Jo-jo team’ imao manju razinu tehničke složenosti nego prva dva tima pa su im, iako je njihova ideja i bila pojednostaviti te svima približiti interaktivne uređaje za uštedu energije, dodijelili treću nagradu.

Izdvojeni članak

FER, FSB, Promet i Građevina potpisali ugovor o suradnji s HŽ- om

Studenti prvi put dobili priliku raditi na toliko složenom uređaju

Između Plastične kirurgije i DIPOLA odlučili su se za prijenosni EKG jer su Matej i Filip napisali odličnu dokumentaciju, poštovali su sva inženjerska pravila i rješenje koje su pokazali je praktično u svim elementima bilo funkcionalno. Profesora s FER-a posebno je iznenadilo što su studenti preddiplomskog studija napravili uvjerljivo najbolji rad.

– Ovakva su nam natjecanja važna jer smo dobili priliku okušati se u složenom projektu, kakav do sada nismo imali priliku raditi. Kvalitetno smo realizirali kompliciranu ideju s analognim i digitalnim sklopovljem, a uz zahtjevne elektrotehničke zahvate stekli smo i puno znanja iz medicine, za kraj su nam pobjednici iz DIPOL-a objasnili zašto su se odlučili prijaviti na Elektroboj.