Pretraga

Rektorova logika: Boras imenovao voditelja Hrvatskih studija kojeg studenti i profesori ne žele

A- A+

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras imenovao je izvanrednog profesora kroatologije Maria Grčevića na mjesto voditelja Hrvatskih studija. Znanstveno-nastavno vijeće fakulteta dalo je negativno mišljenje o imenovanju, a istraživanje mnijenja studenata pokazalo je kako je više od 70% studenata protiv imenovanja. 

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji potpisali s HRT-om sporazum oko stručne prakse

Za mjesto voditelja Hrvatskih studija prijavilo se troje kandidata. U prvom krugu glasanja na Znanstveno-nastavnom vijeću Hrvatskih studija s 13 glasova ispao je Danijel Labaš, dok su Mario Grčević i Tamara Tvrtković dobili jednak broj glasova.

U drugom krugu glasanja Grčević je dobio 21 glas, a Tvrtković 23. Kako je za Jutarnji list objasnio jedan od članova Vijeća, Rektor ima statutarno pravo imenovati voditelja Hrvatskih studija, a Vijeće daje mišljenje o kandidatu kojeg imenuje Rektor. Nakon dva kruga izbora u kojem je kandidatkinja Tvrtković dobila ukupno najviše glasova, trenutni voditelj Hrvatskih studija Borasu je na razmatranje poslalo sva tri imena i izvješće o poduzetim radnjama te naglasio obvezu  ponavljanja postupka isticanja mišljenja Vijeća. 

Rektor Boras je sva tri kandidata pozvao je na razgovor te razmotrio njihove programe, nakon čega je na mjesto voditelja Hrvatskih studija postavio Grčevića, koji nema podršku većine u Vijeću.

Vijeće je na imenovanje reagiralo negativnim mišljenjem o Borasovoj Odluci. Na tajnom glasanju samo 18 članova Znanstveno-nastavnog vijeća podržalo je Rektorovu odluku, dok je 23 članova glasalo negativno, stoji u obrazloženju odluke.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji i Učiteljski fakultet ne kane odustati od dodatnih ispita uz maturu

Studenti protiv novog voditelja

Studenti sociologije na Hrvatskim studijima samoinicijativno su proveli istraživanje o informiranosti i stavovima studenata o procesu imenovanja voditelja Hrvatskih studija i predloženom programu razvoja fakulteta.

Istraživanje provedeno metodom ankete pokazalo je kako je samo četvrtina studenata u potpunosti upoznata s programom novoizabranog voditelja, a od onih koji su bar donekle upoznati 51% u potpunosti se protivi predloženom programu razvoja fakulteta, a 21% se donekle protivi. 

– Studenti uključeni u ovo istraživanje smatraju da bi svaki novi plan i program razvoja HS trebao biti
razvijan i usuglašen sa studentima, kao i da bi akademska zajednica morala služiti kao primjer
transparentnog i otvorenog djelovanja, stoji u diskusiji studentsko istraživanja.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji i Učiteljski fakultet ne kane odustati od dodatnih ispita uz maturu

Hrvatske studije pohrvatiti

Osim rješavanja pravnog statusa fakulteta, u programu novog voditelja Hrvatskih studija stoji i kako treba riješiti pitanje položaja Hrvatskih studija unutar sveučilišta zbog nejasne misije i nedostatka fokusiranosti na profil studijskih programa koji bi se trebali provoditi kako bi se izbjegla preklapanja sa studijskim programima drugih sastavnica Sveučilišta.

Kako piše Jutarnji, jedna od glavnih zamjerki profesora je da Grčević forsira ‘kroatološku priču’. Cilj mu je, kako se navodi, pohrvatiti Hrvatske studije odnosno, profilirati Hrvatske studije prema proučavanju hrvatskih kulturoloških i identitetskih pitanja.

Iako protiv sebe ima veći dio Vijeća i velik broj studenata, Grčević ne misli da će imati problema.

– Na dužnost sam stupio u ponedjeljak i vjerujem da neću imati problema. Počeli smo s radom normalno, bez obzira na to što su ranije neki anonimno pokušavali osporiti moj izbor ili što su pojedini naši studenti mimo svih naših studentskih udruga organizirali ankete s tendenciozno postavljenim pitanjima, izjavio je Grčević novinarima Jutarnjeg.