Pretraga

Rezultati velikog istraživanja: Mladi nemaju vještine za tržište budućnosti, ali ovaj studij nudi rješenje

A- A+

Gotovo 90% svih poslova budućnosti bit će vezano uz digitalnu ekonomiju, no nedavno istraživanje koje je obuhvatilo više od 19 tisuća sudionika iz cijelog svijeta istaknulo je ključan problem: gotovo polovica mladih smatra da nema potrebne vještine za tržište rada budućnosti. Istražili smo kako digitalna ekonomija mijenja tržište, a pronašli i studijski program s kojim ćete ne samo razumjeti ove promjene, već i naučiti njima upravljati.

poslovna ekonomija

19 tisuća mladih iz 187 zemlje svijeta se izjasnilo kako nemaju vještine i poslovna znanja potrebne za rad na tržištu kojeg stvara digitalna ekonomija. | Foto: Pexels

Svijet se mijenja, a s njim i naša budućnost. Europska komisija procijenila je da će gotovo svi poslovi bliske budućnosti, njih preko 90%, na neki način biti povezani s digitalnom ekonomijom i razvojem tehnologije. Ti će procesi kreirati i posve nova zanimanja koja danas teško možemo zamisliti, a za mnoge još ne postoje niti obrazovni programi.

Ne čude, stoga, rezultati istraživanja kojeg je nedavno obavio Svjetski ekonomski forum. Izvješće pod imenom Youth Recovery Plan 2021 jasno je ukazalo na problem s kojim se suočavaju mladi u doba digitalne ekonomije. Gotovo polovica sudionika istraživanja, naime, smatra da nema vještine koje su im potrebne za posao koji će im osigurati dostojanstven život. U istraživanju je sudjelovalo preko 19 tisuća mladih iz 187 zemlje svijeta, ali oni nisu jedini koji upozoravaju na nesigurnost koju izaziva digitalna transformacija.

Izdvojeni članak

Jedinstvena diploma: Ovo su neki od najzanimljivijih studija koje možete upisati u Hrvatskoj

Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma iz 2020. godine i procjenama poslodavaca, četiri od svakih deset zaposlenika morat će učiti nove vještine kako bi zadržali svoje poslove. Ako ste upravo u procesu obrazovanja, odabir onih programa koji vam osiguravaju učenje vještina potrebnih u digitalnoj ekonomiji značit će sigurniju i lakšu budućnost. No, digitalna revolucija nije na sve sektore utjecala jednako. Kako biste se na vrijeme pripremili, morate znati na kojim će vam poslovima u budućnosti te vještine biti najpotrebnije.

Ako ste upravo u procesu obrazovanja, odabir onih programa koji vam osiguravaju učenje vještina potrebnih u digitalnoj ekonomiji značit će sigurniju i lakšu budućnost | Foto: Unsplash

Za rad u ovim sektorima potrebne digitalne vještine

Razvoj tehnologije stvara nove poslove koji su direktno vezani uz nju, objasnila je Svjetska organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). To su, primjerice, poslovi software ili hardware inženjera, ali i oni vezani za širu upotrebu tehnologije kao što su developeri mobilnih aplikacija i podatkovni znanstvenici.

Promijenio se i način na koji obavljamo poslove koji nisu nužno vezani uz tehnologiju. To su, primjerice, poslovi u znanosti, inženjerstvu i matematici, biznisu, upravljanju i administraciji, financijama, zdravlju te marketingu i prodaji. Razmišljate li o karijeri u ovim zanimanjima, digitalna ekonomija bi u budućnosti na njih mogla značajno utjecati, upozorava OECD, a pripremite se na cjeloživotno učenje digitalnih vještina kako biste ostali u korak s promjenama.

Izdvojeni članak
UNIDU

Izdvojili smo nekoliko razloga zašto biste trebali studirati na Jadranu

Svijet se već mijenja, no je li društvo u potpunosti prihvatilo digitalnu transformaciju? OECD kaže da ne. Mnoge tvrtke ne koriste sve mogućnosti digitalnih tehnologija, objavili su izvješću New Markets and New Jobs in the Digital Economy. Drugim riječima, tek ćemo u budućnosti vidjeti pravi doseg digitalne revolucije, a za one koji ju budu znali iskoristiti, ona je prilika, a ne izazov.

Možete steći vještine za rad u digitalnoj ekonomiji, evo kako

Odlučite li se za karijeru u nekim od zanimanja na koja digitalna ekonomija najviše utječe, budite spremni za cjeloživotno brušenje digitalnih vještina. No možete odabrati i karijeru koja istražuje i upravlja samom digitalnom ekonomijom. Na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju pri Sveučilištu u Dubrovniku se izvodi prvi sveučilišni doktorski studij iz područja digitalne ekonomije u Hrvatskoj.

poslovna ekonomija u digitalnom okruženju

Studij Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju obrazuje za upravljanje digitalnom revolucijom | Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Riječ je o studiju pod nazivom Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju koji se izvodi u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Kako je objašnjeno na web stranici studija, postojeći programi poslovne ekonomije temelje se na tradicionalnim teorijama i modelima. No suočavanje s izazovima digitalne ekonomije traži nov pristup koji digitalnu transformaciju shvaća kao osnovu koja će oblikovati budućnost.

Želite li postati poduzetnici, menadžeri, znanstvenici i upravitelji ekonomskih procesa koji će digitalnu transformaciju iskoristiti kao priliku za unaprjeđenje konkurentnosti, bolje poslovanje i jačanje ekonomije, ovaj studij je za vas. Steći ćete vještine za napredno razumijevanje nacionalnog i međunarodnog digitalnog poslovnog okruženja, prepoznavanje tržišnih niša i pokretanje vlastitih poslovnih pothvata, ali i druge potrebne da postanete konkurentni stručnjaci u digitalnom gospodarstvu.

Upisom na studij birate između pet modula: Digitalno poslovanje, Međunarodno poslovanje, Marketing, Turizam i Menadžment. Studij traje šest semestara (tri godine), a studijske su obveze prilagođene radnim obvezama polaznika. Njegovim završetkom stječete akademski naziv doktor znanosti iz područja društvenih znanosti, polja ekonomija. Više informacija o studiju potražite na web stranici Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Tekst nastao u suradnji Native tima portala srednja.hr i Sveučilišta u Dubrovniku

Rezultati velikog istraživanja: Mladi nemaju vještine za tržište budućnosti, ali ovaj studij nudi rješenje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap