Pretraga

Riječka rektorica postaje francuska vitezica: Dobila je prestižno odličje koje dodjeljuje predsjednik Macron

A- A+

Riječka rektorica Snježana Prijić Samaržija postaje francuska vitezica. Dobila je prestižno odličje koje dodjeljuje francuski predsjednik Emmanuel Macron, a svečano joj je uručeno danas, 14. veljače, povodom pedesetog rođendana Sveučilišta u Rijeci.

Snježana Prijić Samaržija

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
Foto: privatna arhiva

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, dobitnica je prestižnog odličja Viteza Nacionalnog reda za zasluge Francuske Republike (Chevalier dans l’Ordre National du Mérite). Odličje je to koje dodjeljuje francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Pola stoljeća riječkog sveučilišta

Svečana će se dodjela odviti u sklopu posebnog događanja povodom 50. obljetnice osnutka riječkog sveučilišta. Ceremonija se održava danas, u utorak 14. veljače, s početkom u 18 sati u palači Šećerane, na adresi Krešimirova ulica 28 u Rijeci.

U sklopu događaja odvit će se i predavanje What is the role of an arts and humanities university in Europe? A reflection from Sorbonne Nouvelle, koje će održati profesor Jamil Jean-Marc Dakhlia, predsjednik Sveučilišta Sorbonne Nouvelle, povodom priključivanja te institucije Europskom sveučilištu YUFE, kojem pripada i riječko sveučilište.

Izdvojeni članak
Snježana Prijić Samaržija, Nina Begičević Ređep i Iva Tolić (s lijeva nadesno)

Pitali smo rektoricu, dekanicu i vrhunsku znanstvenicu kako je biti žena u znanosti

Pozdrav na francuskom i engleskom jeziku

Program će započeti najavom događanja i uvodnim obraćanjem organizatora na francuskom jeziku. U ime riječke rektorice to će napraviti Sanja Bojanić, njezina pomoćnica za internacionalizaciju, dok će prisutne na engleskom jeziku pozdraviti Nina Kolaković iz ureda riječke rektorice.

Prisutnima će se potom obratiti rektorica Prijić Samaržija, gradonačelnik Marko Filipović te Zlatko Komadima, župan Primorsko-goranske županije. Nakon toga uslijedit će gore spomenuto predavanje, pa dodjela odličja francuskih viteza riječkoj rektorici, a na koncu prigodno druženje i fotografiranje.