Pretraga

U rujnu iznova pokušavate upisati FFZG? Opet ćete platiti test intelektualnih sposobnosti, dekanica objašnjava zašto

A- A+

Ovih dana dobili smo upit maturantice koja u ljetnom upisnom roku nije uspjela upisati Filozofski fakultet. Položila je ‘prijemni’, odnosno test intelektualnih sposobnosti na Filozofskom i rezultatom bila prilično zadovoljna, no na ljetnom roku mature pala je na višoj razini ispita iz matematike. Gledajući preostali izbor za jesenski upisni rok, primijetila je kako su joj bodovi prijemnog s Filozofskog izbrisani te shvatila kako će ponovno morati na test intelektualnih sposobnosti, za koji je opet nužno izdvojiti 250 kuna. Dekanicu Filozofskog upitali smo zašto je tome tako.

Filozofski fakultet u Zagrebu | Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Prije nekoliko dana sa svojom nam se situacijom javila maturantica koja je na ljetnom roku mature pala višu razinu Matematike i slijedom toga nije uspjela upisati Filozofski fakultet u Zagrebu. Maturu će ponovno polagati na jesenskom roku, a kako stvari stoje, morat će ponovno polagati i test intelektualnih sposobnosti na Filozofskom i za njega opet izdvojiti 250 kuna.

Hoće li netko postati pametniji ili gluplji u razmaku od dva mjeseca?

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Filozofski fakultet u Zagrebu od iduće godine najvjerojatnije ukida prijemni ispit

Naime, uoči ljetnog upisnog roka, maturantica je na Filozofskom uplatila, pisala i uspješno položila test intelektualnih sposobnosti, koji je ujedno i eliminacijski faktor prilikom upisa na Filozofski. Rezultatom tog testa bila je i prilično zadovoljna, no Filozofski u konačnici (još) nije upisala s obzirom na pad na državnoj maturi.

Maturantica je sada u razdoblju pripreme za ponavljanje državne mature iz matematike i prijave na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta. Pritom je zamijetila da su joj iz plasmana na FFZG izbrisani bodovi postignuti na testu intelektualnih sposobnosti te je naknadno saznala da će, iako je zadovoljna rezultatom testa s ljetnog roka, isti morati pisati opet i ponovno ga platiti 250 kuna.

Tvrdi nam kako je teško da je netko postao pametniji (ili gluplji) u razmaku od dva mjeseca i pita se radi li se ovdje samo o potrebi Filozofskog za dodatnim izvorom prihoda.

Dekanica Vlahović Štetić: Bodovi se ne mogu jednostavno ‘prenijeti’ iz jedne situacije u drugu

Izdvojeni članak

Prvi na listi upisanih na Filozofski u Zagrebu: Bartol pomeo konkurenciju na svim smjerovima

Kontaktirali smo dekanicu FFZG-a Vesnu Vlahović Štetić i upoznali je sa situacijom maturantice. Naglasila nam je kako razumije upit kao i argumentaciju maturantice kako nitko neće postati pametniji ili gluplji u dva mjeseca.

– No, nije stvar u gramzivosti Filozofskog fakulteta koji bi potencijalnim studentima htio uzeti novce dva puta za istu stvar. Naime, mi ćemo u rujnu koristiti novu verziju testa koja mjeri iste sposobnosti (ne ponavljamo već primijenjeni test), a bodovi koje kandidat dobiva ovise o njegovom/njezinom položaju u odnosu na druge kandidate u istom postupku. Zbog tih razloga se bodovi ne mogu jednostavno „prenijeti“ iz jedne situacije u drugu, pojasnila je Vlahović Štetić.

Tako da će biti nužno izdvojiti novih 250 kuna i iznova polagati već položeni test. Prijave za jesenski razredbeni rok se primaju do uključivo nedjelje, 1. rujna 2019. Pristupnici se mogu prijaviti za studije na kojima je ostalo slobodnih mjesta, a moguće ih je provjeriti na ovoj povezniciPrijave za test intelektualnih sposobnosti primaju se od 2. do 3. rujna 2019. od 10 do 17 sati u Studentskoj službi, a testiranje će se održati u subotu, 7. rujna 2019., u 12.00 sati.