Pretraga

Savjeti za prilagodbu i privikavanje na život u studentskom domu

A- A+

Bliži se početak nove akademske godine, a rezultati natječaja za studentski smještaj već su neko vrijeme objavljeni na stranicama studentskih centara. Uskoro će svaki dom biti pun brucoša i starijih studenata koji su umjesto najma stana odlučili sljedeću godinu provesti u skromnim studentskim sobicama. Donosimo vam nekolilko savjeta kako se što bolje uklopiti te priviknuti na život u studentskom domu.

Foto: Screenshot YouTube

Studenti koji su ostvarili pravo smještaja u nekom od zagrebačkih studentskih domova, u iste se moraju useliti do 10. listopada. Kako predavanja na većini fakulteta počinju krajem rujna ili početkom listopada, studentska naselja će uskoro biti preplavljena brucošima, novim kao i starim stanovnicima. Svaki početak je težak, pa je logično da i oni koji će po prvi put nastaniti domove moraju proći proces prilagodbe i privikavanja na život u uvjetima koje pružaju zagrebačka Sava, Cvjetno ili neko treće studentskom naselje. Stoga pogledajte što trebate napraviti kako biste se što prije navikli na domove.

Izdvojeni članak

Stigli rezultati Natječaja za smještaj u studentske domove

Sređivanje domskog interneta

Da biste imali pristup domskom internetu morate na fakultetu zatražiti elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Potrebno je instalirati i konfiguriran softver za autentikaciju, ovisno o načinu na koji pristupate internetu (bežično ili žičanim putem) te o operativnom sustavu vašeg računala. Detaljnije upute pogledajte ovdje.

Uvelike ćete si olakšati život ako potonje napravite u prvih nekoliko dana po useljenju, jer ćete kasnije biti opterećenim predavanjima i drugim obavezama vezanima za fakultet. Bez interneta nećete moći saznati ako dođe do kakvih promjena u rasporedu predavanja, niti ako ste novi u gradu otkriti gdje se u blizini nalazi kopiraona, odličan kafić ili druge potrebne stvari.

Upoznajte susjede

Ako se uselite u sobu prije cimerice/cimera, onda vam je najbolje pokucati na nekoliko susjednih vrata kao biste se upoznali sa studentima s kojima ćete dijeliti kat, a u nekim domovima kupaonicu, toalet ili kuhinju. Svakako je dobro upoznati susjede jer će vam oni biti najbliži ako vam zatreba bilo kakva pomoć. Nemojte se razčarati ako već prvi vikend nemate ekipu od 20-ak ljudi s kojima ćete izaći ili zapiti, no prvi korak k tomu je svakako preuzimanje inicijative i upoznavanje studenata na istom katu.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Ovo su najcool domovi na svijetu

Raspitajte se o menzama i drugom studentskom sadržaju u blizini doma

Osim sustanara, važno je i upoznati okolinu samog doma. Sigurno ne želite ići u na drugi kraj grada da biste kopirali syllabus ili seminar, ako postoji kopiraona svega nekoliko metara od doma u kojem ste nastanjeni. Stoga se trebate raspitati o osnovnim stvarima, poput radnog vremena menzi te najbližih lokacija koje će vam biti prijeko potrebne za normalan život kao i obavljanje studentskih dužnost.

Naoružajte se strpljenjem

Ako nećete živjeti s prijateljima ili već poznatim ljudima, onda se svakako morate naoružati strpljenjem i tolerancijom. Nije lako dijeliti nekoliko kvadratnih metara s nepoznatom osobom koja ima drugačije navike i životni stil. Zbog toga odmah u početku dogovorite osnovna pravila kojih ćete se pridržavati da bi vam zajednički život što bolje funkcionirao. Pripremite se na to da neće uvijek sve biti po vašem izboru te da će se obje strene trebati prilagođavati.

Domski red i pravila

Kao svaki fakultet, škola ili neka druga institucija, tako i svaki studentski dom ima svoj red. Stoga se informirajte o pravilima ponašanja prije nego što zaradite opomenu zbog nemara ili neznanja. Doznajte kad netko kod vas može prespavati, a nije stanar doma, od koliko sati ne smijete proizvoditi buku, kako često nailazi sanitarna inspekcija i slične stvari.