Pretraga

SC u Zagrebu ima važnu obavijest za sve studente koji jedu u menzama ili žive u domovima

A- A+

Od 1. siječnja službena valuta u Hrvatskoj postaje euro, zbog čega se u posljednjim danima prosinca i prvim danima siječnja očekuju poteškoće u plaćanju brojnih usluga. Iz SC-a Zagreb studente mole da usluge u prvim danima siječnja plaćaju beskontaktno, s time da od 31. prosinca do 2. siječnja stanarinu u domovima neće biti moguće platiti putem web profila.

Studentski centar Zagreb

Studentski centar Zagreb | foto: Ramona Šćuric, srednja.hr

Studentski centar u Osijeku već je obavijestio studente da će u razdoblju prelaska s kune na euro od 1. do 14. siječnja, a radi lakšeg funkcioniranja blagajni, primati i vraćati samo novčanice od 20 kuna i 20 eura ili manje. Iz Studentskog centra Zagreb studente, pak, mole da u prvim danima 2023. godine, plaćaju usluge beskontaktnim načinom.

– Primjerice, usluge prehrane u studentskim restoranima možete platiti putem digitalnog novčanika WeaPay, usluge smještaja u studentskim domovima kartično na blagajnama domova ili putem web profila SCZG, navode iz SC-a Zagreb.

Izdvojeni članak
euri u novčaniku

SC upozorio da dio siječnja neće primati novčanice veće od 20 eura: ‘Ne možemo biti mjenjačnica’

No, dodaju, ovo plaćanje usluga smještaja i sporta beskontaktnim putem na web profilu SCZG neće biti moguće u razdoblju od 31. prosinca od 14 sati do 2. siječnja do 7 sati. Navode i da se u slučaju poteškoća predviđeno razdoblje može i produžiti. Uz to, studentima web profil SCZG, putem kojeg se i plaća stanarina u domu, neće biti dostupan od 31. prosinca od 23:45 do 1. siječnja do 00:15.

– Ukoliko se plaćanje usluge vrši gotovinski molimo da, sukladno mogućnostima, pripremite točan iznos ili plaćate manjim novčanim apoenima. U prijelaznom razdoblju prilagodbe cjelokupnog sustava Republike Hrvatske, molimo studente za strpljenje i suradnju, stoji u obavijesti SC-a u Zagreb.

Kako smo ranije pisali, u narednom će razdoblju i bankomati će proći kroz prilagodbu kako bi od 1. siječnja mogli isplaćivati samo eure. Zbog toga je dobar dio bankomata već prestao raditi, a do 15. siječnja banke ne naplaćuju naknade za podizanje novca na bankomatima drugih banaka. Pojedine banke već su izvijestile i da će u noći s 31. prosinca na 1. siječnja biti ograničeno korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu te preporučuju korištenje gotovine u tom razdoblju.