Pretraga

SC upozorio da dio siječnja neće primati novčanice veće od 20 eura: ‘Ne možemo biti mjenjačnica’

Od 1. siječnja službena valuta u Hrvatskoj prestaje biti kuna i mijenja je euro. Tome će se morati prilagoditi i studentski centri, ne samo po pitanju posredovanja kod obavljanja studentskih poslova, nego će i studenti usluge SC-a, poput prehrane u menzama i stanarine u domovima, od 1. siječnja plaćati u eurima. Studentski centar u Osijeku već je obavijestio studente da će radi lakšeg funkcioniranja blagajni u prijelaznom razdoblju primati i vraćati samo novčanice od 20 kuna i 20 eura ili manje.

euri u novčaniku

Foto: srednja.hr

Najveći apoen novčanice koji će studenti moći predočiti na blagajnama Studentskog centra Osijek, primjerice u menzama, u prijelaznom razdoblju od 1. do 14. siječnja je 20 kuna i 20 eura.

‘Blagajnice u restoranima stvarno će biti u vrlo teškoj poziciji’

Naime, od Nove godine službena valuta u Hrvatskoj postaje euro, ali iz SC-a u Osijeku na poviše navedeno pravilo već su sada upozorili studente, kako bi od 1. siječnja dolazilo do što manje poteškoća u funkcioniranju blagajni.

– Naravno da se očekuju poteškoće s povratom, a najviše zbog redova i gužve koje će nastati u restoranima prilikom plaćanja. Poznato vam je da se radi o plaćanju u malim iznosima i da će blagajnice u restoranima stvarno biti u vrlo teškoj poziciji odraditi svoj posao. Osim toga sve banke su najavile da će se na bankomatima moći podići apoeni od 10 i 20 eura u istom razdoblju, pa smo prilikom slanja obavijesti studentima i vodili računa o istom. Studentski centar se pripremio za navedeno razdoblje i pribavio od banke sitne apoene eura, ali smatramo da ne možemo biti mjenjačnica u navedenom razdoblju. Također je preporuka zakonodavca da se zamoli osobe koje plaćaju u tih 14 dana u obje valute da donose sitne apoene, radi lakše protočnosti na blagajnama, odgovaraju na naš upit iz Studentskog centra u Osijeku.

Dodaju i da, ako bilo koji student dođe s novčanicom većom od 20 eura ili 20 kuna, blagajnice će postupiti sukladno svim propisima koje su doneseni vezano za uvođenje eura kao službene valute plaćanja.

Izdvojeni članak

Idućih mjesec dana vrijede nova pravila za podizanje novca na bankomatima: Evo što se mijenja

Dobar dio bankomata neće raditi, dvojni optjecaj traje kroz prva dva tjedna siječnja

Podsjetimo, već smo ranije pisali da će u narednom razdoblju i bankomati će proći kroz prilagodbu kako bi od 1. siječnja mogli isplaćivati samo eure. Zbog toga je dobar dio bankomata već prestao raditi, a zato do 15. siječnja banke ne naplaćuju naknade za podizanje novca na bankomatima drugih banaka. Pojedine banke već su izvijestile i da će u noći s 31. prosinca na 1. siječnja biti ograničeno korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu te preporučuju korištenje gotovine u tom razdoblju.

Dvojni optjecaj traje od 1. siječnja do 14. siječnja, a tijekom njega primatelji uplate, dakle i studentski centri, nisu dužni prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Također, zakon predviđa i izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja – ako vam neki poslovni subjekt u kojemu ste uslugu ili proizvod platiti u eurima nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, taj ‘kusur’ može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.