Pretraga

Idućih mjesec dana vrijede nova pravila za podizanje novca na bankomatima: Evo što se mijenja

A- A+

Od 1. siječnja 2023. godine službena valuta u Hrvatskoj bit će euro, a ključni u opskrbi građana euronovčanicama bit će bankomati. U narednom razdoblju bankomati će proći kroz prilagodbu kako bi od 1. siječnja mogli isplaćivati samo eure, zbog čega će se dobar dio njih privremeno ugasiti. Zato od ovog četvrtka, 15. prosinca do 15. siječnja, banke ukidaju naknade za podizanje novca na bankomatima drugih banaka.

Foto: Pixabay

Među skupinama koje gotovo uvijek trebaju imati ‘keš’ u novčaniku su i studenti, budući da tek rijetki studentski restorani omogućuju kartično plaćanje. S obzirom na to da od 1. siječnja 2023. godine banke trebaju provesti prilagodbu bankomatske mreže za isplatu eura, u narednom razdoblju očekuje se nekoliko promjena u radu bankomata.

Dvije važne promjene kod podizanja novca na bankomatima

Prvo, pojašnjeno je na službenim stranicama Hrvatske narodne banke euro.hr, očekuje se postupno privremeno gašenje bankomata tijekom prosinca i početkom siječnja. Dakle, brojni bankomati i do nekoliko bi tjedana mogli biti izvan funkcije. Do toga će doći jer bankomati trebaju biti prilagođeni tako da od 1. siječnja 2023. isplaćuju isključivo eure, dok su banke do 31. prosinca 2022. dužne osigurati i adekvatnu dostupnost kuna putem bankomatske mreže.

Drugo, banke će privremeno, od ovog četvrtka 15. prosinca do 15. siječnja 2023., za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže pojedine banke, dakle na bankomatima drugih banaka u Republici Hrvatskoj. Drugim riječima, ako imate račun u Zagrebačkoj banci, bez naknade ćete moći dizati gotovinu na bankomatima PBZ-a, HPB-a, OTP-a i obrnuto.

– S obzirom na gustoću bankomatske mreže u Hrvatskoj, navedeno bi trebalo osigurati građanima visok stupanj dostupnosti gotovine u kunama do 31. prosinca 2022., te gotovine u eurima nakon 1. siječnja 2023., navode iz HNB-a.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Provjerili smo koliko su studenti spremni za prelazak na euro

Interaktivna karta bankomata

Prema podacima Hrvatske udruge banaka (HUB), u Hrvatskoj je prisutno nešto više od 4.000 bankomata u vlasništvu banaka. Ova je udruga objavila na svojim internetskim stranicama objavila kartu bankomata na kojoj će se na dnevnoj razini ažurirati do 15. siječnja 2023. lokacije aktivnih bankomata koji su operativni za isplatu gotovine tijekom procesa prilagodbe za uvođenje eura. Karti možete pristupiti na poveznici.

Kako navode iz HUB-a, prema planu prilagodbe, do zadnjeg dana prosinca građanima će biti na raspolaganju 1.300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja iduće godine 2.700 bankomata će isplaćivati gotovinu u eurima.

– Očekuje se da će svih 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine, navode iz HUB-a.

Neke banke već su upozorile korisnike na ograničeno korištenje kartica na prijelazu u novu godinu

Banke su ovih dana počele obavještavati korisnike o izmjenama u transakcijama zbog prilagodbe sustava procesu promjene valute. Tako su iz Erste banke izvijestili da će u noći s 31. prosinca na 1. siječnja biti ograničeno korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu. To se odnosi se i na kartice povezane s aplikacijama za plaćanje).

– To znači da je najbolje da se, u tom kratkom razdoblju, oslanjate na plaćanje gotovim novcem (primjerice, za taksi, dostavu hrane, plaćanje u restoranu ili kafiću), piše u obavijesti Erste banke.

Iz Erste banke izvijestili su i da usluga on-line bankarstva George i aplikacija KEKS Pay neće biti dostupne od večernjih sati 31. prosinca do poslijepodnevnih sati 2. siječnja 2023. godine.


DVOJNI OPTJECAJ

Iako je od 1. siječnja 2023. godine u Hrvatskoj službena valuta euro, postoji nešto što se naziva ‘razdoblje dvojnog optjecaja’. Prema definiciji HNB-a, to je razdoblje u kojem se za gotovinska plaćanja mogu upotrebljavati kune i euri, a u Hrvatskoj će ono trajati od 1. siječnja 2023. u 00:00 sati do 14. siječnja 2023. u 24:00 sata.

– Za vrijeme dvojnog optjecaja, trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Pritom je primatelj uplate dužan primjenjivati propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koji se odnose na ograničenje svote koja se može platiti u gotovini, pojasnili su iz HNB-a.

Još jednu stvar građani trebaju imati na umu, a to je da zakon predviđa izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja. Što to konkretno znači? Pa ako vam neki poslovni subjekt u kojemu ste uslugu ili proizvod platiti u eurima nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, taj ‘kusur’ može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.