Pretraga

I studentski predstavnici traže povećanje poreznog limita za studente: Pokrenuli su peticiju

A- A+

Nakon što smo izvijestili da su Mladi liberali iz HSLS-a i studenti stručnih studija tražili povećanje poreznog limita za studentski rad, i Hrvatski studentski zbor, krovno predstavništvo studenata u državi, pokrenulo je peticiju istim povodom. Godinama rastu studentske satnice, napominju, i danas roditelji studenata nakon njihovog dvomjesečnog rada u sezoni, već gube pravo na olakšice. To je, ističu, potrebno mijenjati, a podršku su dobili i od rektora javnih sveučilišta.

student servis

Ulaz u zagrebački Student servis
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Hrvatski studentski zbor, krovna organizacija koja predstavlja studente na razini države, pokrenuo je peticiju za povećanje poreznog limita za redovite studente. Podsjetimo, prema sadašnjim limitima student smije godišnje zaraditi najviše 15.000 kuna, iznad čega njihovi skrbnici ili roditelji gube pravo na porezne olakšice. Ako pak zarade poviše 63.000 kuna u godini, i sami postaju porezni obveznici. Studenti u peticiji, koja do sada broji 1.214 potpisa, traže, u prvom redu, povećanje limita za poreznu olakšicu na 22.500 kuna.

https://www.facebook.com/hsz.hr/posts/468204341972462

Zanimljiv odgovor Ministarstva obrazovanja

Studentski predstavnici to žele mijenjati pa su pokrenuli peticiju o kojoj su izvijestili na svojim društvenim mrežama.

– U sezoni student ne može odraditi ni puna 2 mjeseca jer će probiti limit od 15.000,00 kuna. Navedeno predstavlja još veći problem kada se uzme u obzir da studenti, uz sezonski rad, često obavljaju jednodnevne poslove, uglavnom nekoliko puta na mjesec. Studenti s trenutnom minimalnom studentskom satnicom suočavaju se s problemom ograničavanja rada zbog probijanja poreznog limita te smatraju kako je prekoračenje nisko za 2022. godinu. Situacija je dodatno pogoršana općim poskupljenjem cijena. Studenti se često okreću studentskom radu kao dodatnom izvoru financiranja jer im stipendije i obiteljsko financiranje ne predstavljaju dovoljan prihod za osnovne životne i studentske potrebe, stoji u njihovoj objavi na Facebooku.

Studentska je satnica, podcrtali su studentski predstavnici, od 2018. kada je iznosila 21,50 kuna narasla za nevjerojatnih 36 posto, pa danas iznosi 29,30 kuna. Istovremeno, limit za poreznu olakšicu ostao je isti. Iz HSZ-a pohvalili su se kako je njihov prijedlog povećanja poreznog limita dobio podršku Rektorskog zbora – tijela koje okuplja sve rektore javnih sveučilišta. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pak, nije bilo tako široke ruke.

– Ako se utvrdi da važeća ograničenja doista uzrokuju prepreke studentima u obavljanju studentskih poslova, Ministarstvo će razmotriti potrebu mogućnosti prilagodbe limita te konzultirati Ministarstvo financija, stoji u odgovoru MZO-a na dopis studentskih predstavnika.


O TOME PRIČALI I UGOSTITELJI

O tome je jučer bilo govora i na konferenciji Hrvatske udruge turizma budući da udio studenata u tom sektoru postaje sve značajniji i veći. Prema procjenama, tijekom 2021. godine udio studenata u ukupnoj radnoj snazi u turizmu, tijekom ljetne sezone, iznosio oko 16 posto. To znači da je u turizmu radilo oko 17.000 studenata što je porast za 14 posto unatrag dvije godine. Studentske satnice u tom sektoru se penju i do 45 kuna, a porezna olakšica ista je i kad su bile znatno manje, što znači da studenti mogu raditi dva mjeseca ili manje prije no što roditelj ili skrbnik izgube poreznu olakšicu.


Ovo je već druga inicijativa

Podsjetimo, Mladi liberali iz HSLS-a u suradnji sa saborskim zastupnikom Darkom Klasićem i predvodnicom Studentske inicijative 300=300 Dijanom Radovniković, kako smo izvijestili prije desetak dana, već su od vladajućih zatražiti povećanje poreznog limita. U prvom redu, limita za poreznu olakšicu i to s dosadašnjih 15.000 na 25.000 kuna.

– Prije svega, sam ulazak mladih na tržište rada već je obilježen negativnim konotacijama zbog neprilagođenih pravnih normi, kojima se potiče nerad ili rad na crno, što nipošto nije prihvatljiva praksa. Složit ćemo se da takvim uređenjem demotiviramo mlade, vrijedne i sposobne ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija. Velik broj mladih s iskustvom rada posredstvom student servisa razočaran je naplaćivanjem poreza od njih ili njihovim roditelja na temelju marljivog i savjesnog rada. To je razočaranje samo jedan od povoda iseljavanju mladih. Danas smo ovdje kako bismo to promijenili, kazala je Gabriela Bošnjak, predsjednica Mladih liberala.

Izdvojeni članak

Studenti, ovo će vam se svidjeti: Traži se povećanje poreznog limita za studentski rad

Dijana Radovniković, inače već zaštitno lice borbe za prava studenata stručnih studija, istaknula je tom prilikom kako biti student nije nimalo jeftino.

– Hrvatskoj nije jeftino biti student, koliko god mi o tome šutjeli. To nisu samo troškovi školarine, tu je i prijevoz, i troškovi smještaja ukoliko studiramo van mjesta prebivališta, tu imamo troškove prehrane. Ovim prijedlogom mislimo da će se studentski standard popraviti nabolje. Mi smo uvijek bili tu za borbu za studentska prava, i to ćemo nastaviti i dalje, rekla je Radovniković.

student servis
Share via
Copy link
Powered by Social Snap