Pretraga

Sjećate se liječnice iz BiH sa spornim ispitima iz Zagreba? Tužitelji kažu da je indeks ok, a ocjene vjerodostojne

A- A+

Indeks je u redu, a ocjene i potpisi su vjerodostojni. Zaključak je to Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu o ispravama kontroverzne liječnice Sebije Izetbegović, vezano za njen kratak boravak na magisteriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu tijekom 1990-ih. Bivši dekan tog faksa Marijan Klarica prije dvije godine u dopisu za Sveučilište  u Sarajevu tvrdio je da nema dokumentacije koja bi potvrdila vjerodostojnost indeksa niti polaganje ispita. Upravo je to bila polazišna točka sveučilišne istrage u kojoj je dotična liječnica izgubila gotovo sve – magisterij, profesuru, doktorat, a na koncu i posao. Rektor sarajevskog sveučilišta Rifat Škrijelj kaže kako odluke senatora o poništenju diploma i zvanja vrijede dok sudska presuda eventualno ne naloži drugačije.

sebija izetbegović, u pozadini ulaz u medicinski fakultet u zagrebu

Foto: srednja.hr | Youtube screenshot; Hayat Media BiH

Sebija Izetbegović izgubila je, takoreći, sve. Magisterij, doktorat znanosti, profesuru, posao. Cijeli slučaj njene sumnjive akademske karijere svoje korijene ima u ratnim 90-ima kada je ova bosansko-hercegovačka liječnica i utjecajna političarka nakratko upisala specijalizaciju Ultrasound in Clinical Medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Ispiti koje je tamo navodno položila ispostavit će se spornima pa će nakon višestrukih istraga senatori na Sveučilištu u Sarajevu odlučiti kako ona, ipak, nije trebala biti gdje danas je. Na koncu je dobila i otkaz.

Mjesecima se već, dakle, crno piše liječnici iz BiH. Izgleda da se sreća malo okrenula pa su došle i neke za nju dobre vijesti. Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu zaprimilo je dokumentaciju iz ovoga slučaja. Analizirajući kaznenu prijavu proveli su svoju istragu. Izuzeli su zagrebački indeks Sebije Izetbegović pa utvrđivali vjerodostojnost upisanih predmeta, ispita i položenih ocjena.

Tužiteljstvo: Zagrebački indeks je vjerodostojan

Na koncu tog postupka Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u tom predmetu. Iz prijave i pratećih spisa zaključili su kako je očigledno da prijavljeno djelo nije kazneno djelo.

– Naime, tužilački tim je poduzimajući više radnji dokazivanja, između ostalog, privremeno oduzeo originalni primjerak indeksa Sebije Izetbegović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, potom, putem međunarodne pravne pomoći uputio više zamolnica nadležnom organu Republike Hrvatske, te zajedno sa timom vještaka grafološke struke i uz prisustvo suca za istrage Županijskog suda u Zagrebu, izuzeo svu relevantnu dokumentaciju s istog fakulteta. Nakon izvršenog timskog grafološkog vještačenja, utvrđeno je da je obrazac indeksa Sebije Izetbegović autentičan i da su svi potpisi u indeksu autentični, odnosno, potpisani od strane profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, javili su iz Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo.

Svi navodi iz prijave, ustanovili su još jednom, su provjereni i budući da je informacija Univerziteta u Sarajevu upućivala na postojanje kaznenog djela krivotvorenje isprave, tužitelji su zaključili da u navedenom predmetu nema elemenata kaznenog djela krivotvorenje isprave, prevare, niti bilo kojeg drugog kaznenog djela propisanog tamošnjim Krivičnim zakonom BiH.

Izdvojeni članak
sebija izetbegović, crvena pozadina

Utjecajnoj liječnici iz BiH oduzet doktorat: Sve krenulo od spornih ispita koje je navodno polagala u Zagrebu

Medicinski faks u Zagrebu kaže sasvim suprotno

Ovaj sudski epilog pomalo je neočekivan, posebno ako obratimo pozornost na ono što je još u srpnju 2021. u dopisu sarajevskom rektoru napisao Marijan Klarica, bivši dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Na upit rektora o dokumentaciji dotične liječnice, obavio je uvid u arhiv i ustanovio da je Sebija Izetbegović bila upisana u prvu godinu specijalističkog studija, i to 1992./1993. godine. Otkrio je i njen matični broj 46920114. Međutim, nije mogao potvrditi vjerodostojnost indeksa.

– U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu, stoji u dopisu koji potpisuje bivši dekan Klarica.

Čini se da je ono što kaže bivši dekan zagrebačke Medicine u direktnoj suprotnosti s rezonom Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu

Škrijelj kaže da odluke ostaju na snazi

Rifat Škrijelj, rektor Sveučilišta u Sarajevu za bosansko-hercegovački N1 kaže kako je upoznat s odlukom Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, no kako odluke senatora i dalje vrijede. One nisu osporene ovom naredbom o prekidu bilo kakve istrage u vjerodostojnost zagrebačkog indeksa Sebije Izetbegović. Ipak, otkriva kako je ispoštovao jednu sudsku odluku te zaustavio brisanje imena sporne liječnice iz matične knjige doktoranada.

– Oni rade svoj posao, a UNSA [op. a. Sveučilište u Sarajevu] svoj po pitanju akademske odgovornosti. Sve odluke koje smo donijeli ostaju na snazi dok Sud ne donese drugačije odluke. To je odluka o poništenju magisterija, to je odluka o stavljanju van snage odluke o izboru i zvanju redovne profesorice i odluka o brisanju iz matične knjige doktoranada. S tim da tu odluku [op. a. posljednju] kao Rektor i Univerzitet nismo proveli jer je u međuvremenu općinski sud donio mjeru osiguranja koja je na snazi do donošenja sljedeće sudske odluke. Ta mjera je na snazi dok se kantonalni sud ne očituje po žalbi koju je uložilo Sveučilište, rekao je Škrijelj na konferenciji za novinare.