Pretraga

Smanjen ukupni broj prijava za najpoželjniji studij: Evo što je maturantima trenutno najatraktivnije

A- A+

Završava i četvrti, ujedno i pretposljednji tjedan ljetnog roka državne mature. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je novu statistiku s brojem prijava na svaki od studija, a iz koje se da iščitati koji su studiji trenutno najpoželjniji među učenicima.

Foto: Pexels

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, i potkraj četvrtog tjedna ljetnog roka državne mature među maturantima je i dalje najpopularniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

Smanjen broj prijava u odnosu na razdoblje prije početka mature

Poželjnost je definirana kroz omjer broja maturanata kojima je to prvi izbor i ukupne upisne kvote za taj studij, a u obzir su uzeti studiji s kvotom od deset ili više mjesta.

Trenutno je logopedija na ERF-u prvi izbor za 372 maturanta, mjesta je za njih 50, a ukupni broj prijava je 868. To je primjetno manje nego uoči ljetnog roka mature, kada je ukupni broj prijava za logopediju na ERF-u bio 1.010, a tada je to bio prvi izbor za 404 maturanta.

Drugi najpoželjniji studij s kvotom od deset ili više mjesta je izvanredni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Mjesta je za deset maturanata, broj prvih prijava je 55, a ukupno 467 maturanata ima taj studij na popisu u sustavu Postani student.

Psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je treći najpoželjniji studij među maturantima. Taj je studij prvi izbor za 410 pristupnika, ukupno ga je prijavilo njih 1.259, a ukupna kvota je 76 mjesta.

Ovo je deset trenutno najpoželjnijih studija među maturantima prema podacima AZVO-a:

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb
  2. Fizioterapija, Zdravstveno veleučilište Zagreb
  3. Psihologija, Filozofski fakultet Zagreb
  4. Kriminalistika, Visoka policijska škola
  5. Dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija Split
  6. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
  7. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
  8. Psihologija, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru
  9. Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  10. Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša, Kineziološki fakultet Zagreb
Izdvojeni članak

Maturanti otkrili kako im je protekao online prijemni za logopediju: Na početku me bilo strah, ali je ubrzo prošlo

Maturanti fakultete mogu prijavljivati do 21. srpnja

Podsjetimo, maturanti liste prioriteta mogu mijenjati, odnosno s njih brisati i na njih dodavati studije sve do 21. srpnja u 13:59 h. Iznimka su obično studiji koji za upis provode neki oblik prijemnog ispita. Kakvo je trenutno stanje s brojem prijava i gdje je po poželjnosti vaš željeni studij, provjerite u dokumentu u nastavku.

Valja napomenuti kako ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Kako su nam pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, rang-liste funkcioniraju na način da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [261.83 KB]