Pretraga

Izašla je lista najpopularnijih fakseva uoči mature: Pogledajte koliko je prijava za svaki od studija

A- A+

Ljetni rok državne mature započinje u utorak. Sve do njegova završetka, odnosno objave konačnih rezultata mature 21. srpnja, maturanti mogu mijenjati listu studija koje žele upisati. I dalje je najpopularniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom, a zatim i izvanredni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Foto: srednja.hr

Uoči početka ljetnog roka državne mature i dalje je najpoželjniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, govore podaci Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Poželjnost se u ovom slučaju definira kroz ukupnu upisnu kvotu i broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor, s tim da su u obzir uzeti samo studiji s kvotom od minimalno deset mjesta. Na logopediji je ove godine smanjena upisna kvota i iznosi 50 mjesta, prvi je to izbor za 404 maturanta, dok studij želi upisati njih ukupno 1.010.

Na drugom mjestu po atraktivnosti među maturantima nalazi se izvanredni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Mjesta je ondje za samo 10 studenata dok je to prvi izbor za njih 57, dok je ukupan broj prijava 440.

Izrazito je popularna i psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, za čiji je upis i ove godine otkazan test intelektualnih sposobnosti koji se provodio prijašnjih godina. Na psihologiju se ove godine upisuje 76 novih studenata, prvi je to izbor za njih 419, a ukupno je studij prijavilo 1.248 maturanata.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Objavljen broj upisnih mjesta na zagrebačkim faksevima, smanjena kvota za najpoželjniji studij u Hrvatskoj

Prema podacima AZVO-a, najpoželjniji studiji među maturantima trenutno su rangirani ovako:

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb
  2. Fizioterapija, Zdravstveno veleučilište Zagreb
  3. Psihologija, Filozofski fakultet Zagreb
  4. Kriminalistika, Visoka policijska škola
  5. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
  6. Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  7. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
  8. Psihologija, Filozofski fakultet u Rijeci
  9. Radiološka tehnologija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
  10. Psihologija, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru

Podsjetimo, maturanti liste prioriteta mogu mijenjati, odnosno s njih brisati i na njih dodavati studije sve do 21. srpnja u 13:59 h. Iznimka su obično studiji koji za upis provode neki oblik prijemnog ispita. Kakvo je trenutno stanje s brojem prijava i gdje je po poželjnosti vaš željeni studij, provjerite u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [253.15 KB]