Pretraga

Šokantno: Studenti bi se radije odrekli seksa i hrane nego tehnologije! Evo koliko su zapravo ‘navučeni’ na mobitele

A- A+

Studenti bi se prije odrekli kave, hrane i seksa nego svojih voljenih pametnih telefona, otkrilo je novo istraživanje. Upitali smo nekoliko studenata što za njih znači internet i tehnologija te koliko su zapravo s njima povezani.

Novo je istraživanje pokazalo zabrinjavajuće preferencije studenata – oni bi se radije odricali seksa, kave ili hrane nego svojih pametnih telefona i gadgeta.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Znakovi koji pokazuju da ste u ozbiljnoj vezi – sa svojim smartphoneom

Satima surfaju i povezuju uređaje

Gotovo petina od tisuću i pol studenata koje je anketirala kompanija Aruba Networks na internetu provodi pet sati dnevno, a njih čak 65 posto ima tri ili više međusobno povezana uređaja za surfanje.

Sedam od deset studenata svoje uređaje koristi kako bi pristupili e-mailovima povezanim s obrazovanjem, dok njih 44 posto koristi mobitele kako bi uzimali bilješke tijekom predavanja.

Otprilike polovina studenata kaže kako preferira raditi izvan normalnog radnog vremena obrazovnih institucija, jer tako rade efikasnije.

Izdvojeni članak

Evo kako točno smartphone šteti vašem zdravlju

Studentima njihovi pametni telefoni puno znače

U razgovoru s nekoliko studenata iz Zagreba otkrili smo koliko im zapravo znače njihovi mobiteli i ostali oblici moderne tehnologije. Upitali smo ih koliko vremena provode online, koliko puta dnevno se putem mobitela spajaju na društvene mreže te bi li uopće mogli funkcionirati bez gadgeta.

‘Teško se odvajam od interneta’

– Pametni telefoni, tableti i internet omogućavaju nam da u svakom trenutku budemo informirani o svemu što se događa, kao i da uvijek lako komuniciramo s prijateljima. Baš zato je meni mobitel uvijek spojen na internet i ne mogu reći koliko dnevno vremena provodim online jer bi to značilo da sam na internetu 24 sata dnevno. Ponekad se od svega toga poželim odvojiti, no to mi baš i ne uspijeva. Znatiželja je uvijek jača, rekla je Antonija koja studira hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Njezin kolega Tihomir s istog fakulteta također je često na internetu, no ne krije da time baš nije oduševljen.

Izdvojeni članak

Poželjno je da studenti koriste laptope i smartphone na predavanjima koja to ne uvjetuju

– Htio ja to ili ne, dosta vremena jednostavno moram provesti na internetu. Mnoge informacije vezane za fakultet i predavanja nalazim upravo na Facebooku, što me na neki način veže uz njega. Ipak nisam od onih koji spavaju s mobitelom kraj glave, njega prije spavanja uvijek isključujem, rekao nam je.

Cijene lakoću dolaska do informacija i prijatelja

Većina studenata ipak voli blagodati interneta i činjenicu da su uvijek spojeni na društvene mreže.

– Sviđa mi se to što mogu uvijek s lakoćom i besplatno komunicirati s prijateljima i svima koji su mi važni. Koliko god svi pričali da internet u društvene mreže zatupljuju i udaljuju ljude, činjenica je da svi uživaju u povezanosti sa svijetom, pa tako i ja. Jedini problem mi je što se ponekad teško odvajam od tehnologije, pa nakon što se odmaknem od laptopa i legnem u krevet još malo tipkam po mobitelu, iako znam da to nije dobro, iskreno je rekla Karla s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće: Tinejdžeri više ne znaju odvojiti online od stvarnog svijeta

Profesori sve češće koriste društvene mreže u komunikaciji sa studentima

Mnoga sveučilišta trenutno iskušavaju nove online servise, poput korištenja iTunesa ili YouTubea za predavanje gradiva. Također se trude ponuditi interaktivna predavanja uživo kako bi spriječili propuštanje jutarnjih predavanja od strane studenata, piše Telegraph.

Neki od profesora sve češće koriste društvene mreže kako bi razvili bliskije veze sa studentima, dok neki razvijaju i vlastite.