Pretraga

Stigla nova pravila popunjavanja studentskog ugovora: Doznajte kako to od sada morate činiti

A- A+

Prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova na snagu je stupio u studenom 2018. Sa sobom je donio neka nova pravila – između ostaloga, studentski rad omogućen je i izvanrednim studentima, a minimalna satnica za studente unificirana je na državnoj razini. Uz Zakon, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je i popratne pravilnike, od kojih jedan pobliže propisuje oblik i sadržaj studentskog ugovora.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Dio studentskih centara, pa tako i zagrebački, izdali su posebne hodograme koji studentima i poslodavcima pobliže pojašnjavaju nova pravila popunjavanja studentskog ugovora. Najistaknutije novo pravilo jest ono da se ugovor između izvođača (student), naručitelja (poslodavac) i posrednika (student servis) sklapa prije početka obavljanja posla.

Izdvojeni članak

Sada je službeno: Raste minimalna satnica studentima, evo za koliko

Tako prema hodogramu kojeg je objavio studentski centar u Zagrebu, poslodavac prije početka rada popunjava rubrike o vrsti i mjestu obavljanja posla, o početku i očekivanom trajanju posla, o neto cijeni sata posla te o eventualnim drugim ugovorenim naknadama.

Poslodavac i student potom su dužni pozorno pročitati odredbe ugovora, opće uvjete poslovanja SC-a na poleđini ugovora te Zakon o obavljanju studentskih poslova. Studenti bi posebice trebali voditi računa o izjavi kojom jamče, i to pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, da nisu ostvarili primitke preko drugih studentskih i učeničkih udruga u Hrvatskoj.

Nakon temeljnog proučavanja odredbi ugovora i poviše spomenute izjave poslodavac obvezno pečatom i potpisom potvrđuje sve do tada navedene podatke na ugovoru, a taj prvi dio ugovora potpisuje i sam student.

Posljednja stavka studentskog ugovora je tablica obračuna i izjava o obavljenom poslu. Ona se ispunjava nakon obavljenog posla ili na kraju obračunskog razdoblja. Sve tražene podatke popunjava poslodavac, a potom student svojim potpisom potvrđuje obračun.

Novi način ispunjavanja studentskog ugovora slikovito je opisan u hodogramu Studentskog centra u Zagrebu, koji se nalazi u dokumentu pri dnu ovoga teksta. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv potrebno je osvježiti stranicu.

Napomenimo za kraj kako novi pravilnik Ministarstva, uz sve navedeno, student servisima nalaže i da studentima omoguće preuzimanje studentskog ugovora izvan redovitog radnog vremena SC-a, a putem interneta. Novi pravilnik otvara i mogućnost zaključivanja ugovora u elektroničkom obliku, ali u tom se slučaju ugovor može potpisati samo naprednim elektroničkim potpisom.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download