Pretraga

Stigli su rezultati velike ankete o mentalnom zdravlju studenata: Više od 70 posto imalo problema

A- A+

Više od 70 posto studenata zagrebačkog sveučilišta u protekloj je godini imalo poteškoća s mentalnim zdravljem, no njih tek 24 posto zatražilo je pomoć u vezi toga. Dio je to rezultata velike ankete koju je na preko 5.000 studenata proveo Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta.

mentalno zdravlje

Foto: Pexels; cottonbro

Odbor za promicanje psihološkog zdravlja, koji djeluje pri Studentskom zboru zagrebačkog sveučilišta, objavio je rezultate ankete o stavovima studenata o mentalnom zdravlju te dostupnosti psihološke pomoći.

Anketu ispunilo preko pet tisuća studenata

Anketu su provodili do 31. siječnja do 9. veljače, a riješiti su je mogli studenti svih akademskih godina te svih sastavnica zagrebačkog sveučilišta. Anketu je ispunilo 5.103 ispitanika. Najviše ispitanika dolazi s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a zatim s Medicinskog fakulteta te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Gotovo 30 posto ispitanika pohađa prvu akademsku godinu studija. Zanimljiv je podatak da čak 60 posto sudionika nije sigurno postoji li psihološko savjetovalište u sklopu njihove sastavnice, a njih 73,2 posto u protekloj se akademskoj godini suočilo s poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje, dok je samo 24 posto te skupine potražilo psihološku pomoć.

Općenitu dostupnost usluga vezanih uz mentalno zdravlje, navode iz Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta, većina studenata procjenjuje kao osrednju, dok istu na Sveučilištu u Zagrebu i njihovim sastavnicama procjenjuju srednje do manje dostupnom

Najviše se socijaliziraju s bližnjima

Tema mentalnog zdravlja, navode iz Odbora za promicanje psihološkog zdravlja, još je uvijek obilježena stigmom, iako unazad nekoliko godine bilježimo znata napredak. Shodno tome na pitanje o tome koliko im je ugodan razgovor o mentalnom zdravlju, većina ispitanih studenata odgovara da im je srednje do više ugodno razgovarati o toj temi.

– Potrebno je osvrnuti se i na načine kojima se studenti Sveučilišta u Zagrebu brinu o vlastitome mentalnom zdravlju, među čemu se najviše ističe socijalizacija s bližnjima, uzimanje vremena za sebe te uživanje u različitim oblicima medija (filmovi, glazba, serije…). Prema najvećem broju studenata, generalni razlozi u spriječenosti traženja psihološke pomoći su: strah od osude okoline, financijska ograničenja te nedovoljna informiranost o mentalnome zdravlju, navode iz Odbora zagrebačkog Studentskog zbora.