Pretraga

Stiže novi Pravilnik o studentskoj prehrani, iz Ministarstva odgovorili hoće li poskupjeti menze

A- A+

Još u prvo polovici prošle godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je među studentima upitnik o zadovoljstvu i prehrambenim navikama studenata. Rezultati tog upitnika trebali su poslužiti kao temelj za izradu novog Pravilnika o studentskoj prehrani te je u tu svrhu osnovano i Povjerenstvo čija je zadaća izraditi nacrt tog Pravilnika. Ali on još nije ugledao svjetlo dana. U kojoj je fazi izrada tog Pravilnika i hoće li, s obzirom na opći rast cijena namirnica i energenata rasti i cijene u menzama, pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Iako su cijene namirnica i energenata posljednjih nekoliko mjeseci značajno porasle, studenti ne moraju strahovati. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za srednja.hr na pitanje oko toga hoće li poskupjeti obroci u menzama nedvosmisleno odgovaraju:

– Neće doći do poskupljenja cijena, kažu iz službe za odnose s javnošću MZO-a.

Inače, još je prošla garnitura u Ministarstvu znanosti i obrazovanja među studentima provela upitnik o zadovoljstvu i prehrambenim navikama studenata u studentskim restoranima. Analiza rezultata upitnika trebala je biti podloga za izradu novog Pravilnika o subvencioniranoj prehrani studenata.

Novi Pravilnik o studentskoj prehrani u 2022.

Upitnik je u potpunosti popunio 8.291 student. Rezultati su, između ostaloga, pokazali kako su studentima okus, nutritivna vrijednost i cijena najvažniji čimbenici prehrane. Važno je i okruženje u kojem se hrana konzumira, dostupnost i kontrola tjelesne težine. Postotku od 86 % studenata prehrambene navike svedene su na meso, 73 % radije odabire mesni meni, a 76 % spremno je platiti više za ‘zdraviji’ meni. Jedan od zanimljivijih podataka bio je onaj da gotovo polovina studenata govori da se udebljala zbog menze, no svejedno bi htjeli vidjeti janjetinu na meniju.

Nakon tog upitnika osnovano je i povjerenstvo za izradu novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. No, u ovih godinu i nekoliko mjeseci Nacrt prijedloga pravilnika nije objavljen. Plan je da se to dogodi 2022. kažu nam iz Ministarstva.

– Slijedom zaprimljenih očitovanja predstavnika Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata ispred Zajednice studentskih centara te Hrvatskog studentskog zbora na prethodno dostavljeni Nacrt prijedloga Pravilnika te uzimajući u obzir raspoloživost sredstava u Državnom proračunu uslijed epidemioloških prilika i recentnih prirodnih nepogoda, zaključeno je nastaviti rad Povjerenstva s ciljem izrade konačnog Nacrta prijedloga Pravilnika i donošenja predmetnog propisa sljedeće kalendarske godine na zadovoljstvo svih uključenih dionika, stoji u odgovoru MZO-a na naš upit.

Izdvojeni članak

Skoro pola studenata udebljalo se zbog menze, ali svejedno na meniju žele – janjetinu!

Ponuda obroka trebala bi biti bogatija

Osim već spomenute Zajednice Studentskih centara, Povjerenstvo za izradu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata sačinjavaju i predstavnici Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, Vijeća Veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, Hrvatski studentski zbor te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pitali smo Ministarstvo i što se sve namjerava mijenjati izradom novog Pravilnika o studentskoj prehrani.

– Intencija Ministarstva, a sukladno željama ponajprije studenata s primjenom nove regulative na ovaj način sadašnjim i budućim studentima obogatiti ponudu obroka te modernizirati sustav subvencionirane prehrane i pri tome proširiti kategorije studenata koji ostvaruju pravo konzumacije obroka po povoljnijim cijenama u odnosu na kakve se kreće tržište prehrambene industrije i komercijalnih ugostiteljskih objekata, kažu kratko iz Ministarstva.

Radi se i na unaprijeđenju trenutačnog sustava pružanja usluge

Imali su iz MZO-a potrebu i naglasiti kako su se pobrinuli da, unatoč pandemiji, ‘studentima niti u jednom trenutku ne bude uskraćen pristup subvencioniranoj prehrani te je pružanje usluge prehrane nastavljeno čak i u vrijeme kada je drugim ugostiteljskim objektima zbog epidemioloških mjera bio obustavljen rad’.

– Važno je napomenuti da Ministarstvo o konceptu studentske prehrane kontinuirano vodi brigu, imajući u vidu moderne trendove i prehrambene navike korisnika usluge te ubrzani razvoj tehnologije koji zasigurno nameće potrebu za unaprjeđenjem trenutačnog sustava pružanja usluge. S tim u vezi, Ministarstvo u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom priprema nove resurse i aplikativna rješenja koja će omogućiti veću prilagodljivost potrebama davatelja usluge prehrane studenata u smislu slobode kreiranja načina poslovanja, a čija se produkcija očekuje već tijekom listopada ove godine, kažu iz MZO-a ne otkrivajući dodatne detalje.