Pretraga

Skoro pola studenata udebljalo se zbog menze, ali svejedno na meniju žele – janjetinu!

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je detaljnu analizu rezultata Upitnika o zadovoljstvu i prehrambenim navikama studenata u studentskim restoranima. Upitnik je u potpunosti popunio 8.291 student, a podatak koji dosta privlači pozornost je da gotovo polovina studenata govori da se udebljala zbog menze, no svejedno bi htjeli vidjeti janjetinu na meniju.

Izvor: Denis Gaščić, srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa chefom Matom Jankovićem provelo je istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima. Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja 2020. godine, pristupilo mu je 14.626 studenata, a u cijelosti ispunilo njih 8.291. Vijest o mišljenjima studenata o prehrani u menzama objavili smo prije nekoliko tjedana, a sada donosimo i detaljnu analizu.

UKRATKO O ISTRAŽIVANJU
Studenti su se u velikom broju odazvali i popunili upitnik (u potpunosti 8.291 ili barem djelomično 14.626 studenata). Udio od 77 % studenata koristi uslugu prehrane nekoliko puta tjedno ili češće. Nadalje, 85 % smatra da je prehrana važan dio studentskoga standarda, a rezultati govore da su im okus, nutritivna vrijednost i cijena najvažniji čimbenici prehrane. Važno je i okruženje u kojem se hrana konzumira, dostupnost i kontrola tjelesne težine. Postotku od 86 % studenata prehrambene navike svedene su na meso, 73 % radije odabire mesni meni, a 76 % spremno je platiti više za „zdraviji“ meni.

Prehrana je važan element studentskog standarda

Uslugu prehrane u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće koristi 77 % studenata, a samo 7 % uslugu ne koristi gotovo nikad. Kao najčešći razlog nekorištenja usluge prehrane u studentskim restoranima navode ponudu i kvalitetu pripreme hrane koja ne odgovara njihovim prehrambenim navikama. Prednost daju pripremi i konzumaciji obroka u obiteljskom domu ili samostalnoj pripremi obroka. Značajan je broj studenata koji ne koristi uslugu prehrane u studentskim restoranima radi rasporeda predavanja, gužvi i radnog vremena studentskih restorana.

Srednja ocjena koju studenti daju menzi uglavnom ne prelazi neku labavu četvorku, što se može vidjeti iz grafa ispod.

Jako su se udebljali, ali žele janjetinu i sladoled

Više od 50 % ispitanih studenata zanima podrijetlo i nutritivne vrijednosti namirnica te su spremni platiti više za „zdraviji“ meni. Udio od 60 % studenata izjasnio se da im se tjelesna težina promijenila tijekom studiranja; 42 % povećalo je tjelesnu težinu, a 18 % smanjilo. Obroke u studentskim restoranima kojima nastoje regulirati tjelesnu težinu djelomično ili u potpunosti odabire 60 % studenata, ali smatraju da to nije moguće isključivo prehranom u studentskim restoranima. Postotak od 38 % studenata smatra da konzumacijom obroka u menzi mogu imati uravnotežene prehrambene navike.

Iako se više od trećine studenata udebljalo od menze, a još dodatno njih 7% tvrdi da im se tjelesna masa znatno povećala,  među opcijama za uvrštavanje na meni našle su se neki dosta zanimljvii prijedlozi studenata. Tako je od jela koja bi voljeli dodati u ponudu po subvencioniranoj cijeni u menzi najviše studenata navelo salate i janjetinu, a od deserata sladoled i palačinke.

Cijelu analizu možete pregledati na dnu teksta. Ako vam se dokument ne prikazuje pravilno, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.91 MB]