Pretraga

Što je bolje, živjeti u studentskom domu ili u stanu s cimerima? Na ovo obavezno obratite pozornost

A- A+

Došlo je to vrijeme u godini. Položio si maturu, još samo čekaš rezultate i upise na faks. I onda si sve riješio. Baš i ne. Upis na faks tek je prvi korak u budućnost koja će, ovisi o tome gdje ćeš i što studirati, bili drastična ili nešto manje drastična promjena u odnosu na sadašnje stanje. Bilo kako bilo, dobar će dio vas ići studirati u neki udaljeni grad i preseljenje će vam biti nužno. Ako niste jedan od sretnika koji ima (novca za unajmiti) svoj stan, ostaju vam, više manje, samo dvije opcije – život u studentskom domu ili u stanu s cimerima.

Soba u domu Stjepan Radić na Savi

Foto: Dominik Smolak, srednja.hr

Već znate proceduru. Ja vam ne mogu dati definitivan odgovor na ovo pitanje, ali vas, kao i u ranijim tekstovima, mogu uputiti na neke neizostavne elemente života, kako u studentskom domu, tako i u stanu s cimerima. A onda ćete vi, siguran sam, izabrati ono najbolje. Ili pak kolosalno pogriješiti. Bilo kako bilo, iz toga ćete nešto naučiti, što je dobro, a što pod svaku cijenu izbjegavati.

Život u domu

Život u studentskom domu nije toliko strašan koliko misle oni koji tamo nikada nisu živjeli, kao ni dobar koliko vam to nostalgično prepričavaju roditelji. Dva su neka općenita razloga u prilog stanovanja u studentskom domu. Prvi, obzirom na cijene nekretnina i najma, živjeti u studentskom domu, kako god okrenuli i koliko god skup bio, i dalje je relativno jeftino. Za sobu ćeš platiti, okvirno, između 100 i 900 kuna, imat ćeš barem jednog cimera, menzu i sve što ti je potrebno za život. Istina, bit će malo skučeno, ali ništa što se ne može preživjeti u studentskim danima. Drugi razlog u prilog stanovanju u domu je to što uvijek ima nekoga u blizini. Nikad se nećeš osjećati sam i socijalizacija neće biti problem, a svi, uostalom znaju, da su najbolji studentski partiji – domski partiji.

Dva razloga u prilog nekako su se, istovremeno, istaknula i kao dva razlog protiv stanovanja u studentskom domu. To što je soba jeftina znat ćeš, ne samo po novčaniku, nego po životnom okruženju. Sobe su uglavnom skučene, toalet i kupaonicu ćeš dijeliti s minimalno još jednom osobom, ako imaš sreće, ako ne, ponekad i s cijelim katom sustanara. Činjenica da uvijek ima nekoga, koliko je predivna, toliko je i ružna. Nikad nećeš imati potpunu privatnost i cimer ti, što je najgore, može biti bilo tko. Domski partiji, iako su nekad super, ovisno o tome kakav si tip osobe, ići će ti barem ponekad na živce jer ćeš htjeti spavati, čitati, učiti ili samo boraviti u miru i tišini.

Izdvojeni članak
crvena stambena zgrada

Upisujete faks i dvoumite se: Ostati doma kod svojih ili preseliti?

Život u stanu

Život u stanu s cimerima donosi tu prednost što, ruku na srce, u stanu imaš više prostora za sebe. Imat ćeš svoj wc, kuhinju, dnevni boravak, ponekad i sobu ako ju ne dijeliš s cimerom. Tvoj životni prostor bit će tvoj životni prostor. Partijat će se kad se dogovoriš s cimerom da je to ok, učit će se kad se bude učilo, imat ćeš određenu dozu privatnosti i mira. Koliki god stan bio, život u stanu u pravilu se ne može usporediti sa životom u studentskom domu. Sve je opuštenije i slobodnije i, što je najbolje od svega, možeš živjeti s frendovima. Neće biti onog awkward momenta upoznavanja, straha u iščekivanju tko će ti biti cimer. Jednostavno, možeš se useliti s nekim koga dobro poznaješ i tko ti je srcu drag.

Baš kao i s domovima, ova dva razloga u prilog zapravo predstavljaju i dva najveća razloga protiv života u stanu. Imati više prostora znači da ćeš za taj prostor masno platiti. Posebice danas kada u obzir uzmemo inflaciju i nekontrolirano divljanje cijena na tržištu nekretnina. Za stan s cimerom ćeš izdvojiti i po nekoliko tisuća kuna. I ne govorimo ni o kakvom fensi smještaju, već običnom stanu u kojem nije sigurno da ćeš imati svoju sobu. Ako se, pak, useliš s frendovima, vidjet ćeš da su biti prijatelj s nekim i živjeti s nekim 0-24 dvije potpuno različite stvari. Primijetit ćeš svaku sitnicu u njihovom ponašanju, a zbog nekih nesuglasica ćete možda i prestati biti prijatelji nakon zajedničkog suživota. Možda ti zvuči suludo, no ne bi bio ni prvi ni zadnji kojemu se upravo to dogodilo.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.