Pretraga

Upisujete faks i dvoumite se: Ostati doma kod svojih ili preseliti?

A- A+

Ako ste mislili da ću vam dati jedan precizan, all-round odgovor koji će odgovarati svima koji prolaze kroz iste muke – varate se. Ne mogu ja donijeti odluku umjesto vas. Uostalom, ono što bi jednima možda pomoglo i bilo dobro, druge bi istraumatiziralo i stvorilo im probleme. Hoću reći, ne postoji jedan put ispravan za sve. Zato ćemo proći kroz svaki, dobre i loše strane, a do kraja teksta vi ćete se sigurno najviše naći u jednom od njih.

Foto: Unsplash

Još samo jedan ispit mature i par tjedana čeka vas od upisa na faks. Odluka je to, za mnoge od vas, najveća koju ste dosad morali donijeti u životu. Ne samo što će vam odrediti narednih nekoliko godina, buduću karijeru i posao, nego sa sobom paralelno nosi još neke odluke koje ćete morate donijeti u, praktički, isto vrijeme. Jedna od njih je – ostati doma živjeti sa svojima ili preseliti?

Izdvojeni članak
studenti sjede i pišu na predavanju

Upisujete faks i dvoumite se: Slušati sebe ili roditelje?

Nema točnog odgovora

Nekima, da se razumijemo, ovo uopće nije opcija. Jednima je jedini faks koji žele upisati udaljen toliko da moraju preseliti, pa im ovaj tekst neće ništa značiti. Drugima je, pak, faks blizu i financijski si nikako ne mogu priuštiti preseljenje od svojih, pa im iz tog razloga ovo neće puno pomoći. No, među 25.000 maturanata koliko će ih otprilike upisati faks, sigurno ima onih koji su još uvijek u dilemi.

Faks koji žele upisati postoji u rodnom gradu, par minuta pješke ili samo vožnju busom daleko. Postoji i u nekom drugom gradu. Što činiti? Studirati u svom gradu, i živjeti sa svojima. Ostati u gradu, ali se odseliti od svojih. Ili pak otići u skroz drugi grad na faks pa se morati preseliti. Opcija je nekada dosta i nije baš tako lako odlučiti što je najbolje.

Ako ste mislili da ću vam dati jedan precizan, all-round odgovor koji će odgovarati svima koji prolaze kroz iste muke – varate se. Ne mogu ja donijeti odluku umjesto vas. Uostalom, ono što bi jednima možda pomoglo i bilo dobro, druge bi istraumatiziralo i stvorilo im probleme. Hoću reći, ne postoji jedan put ispravan za sve. Zato ćemo proći kroz svaki, dobre i loše strane, a do kraja teksta vi ćete se sigurno najviše naći u jednom od njih. Idemo redom kroz opcije.

Ostati u svom kraju i živjeti sa svojima

Ovo je mnogim roditeljima i studentima najdraža opcija. Završili ste srednju, upisali faks, kao, odrasli ste, ali se skoro ništa ne mijenja. I dalje doma živite kod svojih, oni vam kuhaju, čiste, peru, vode kućanstvo. Ok, pomažete im u svemu (barem se nadam), ali daleko ste od samostalne osobe, odnosno niste nikada isprobali samostalni život. Ovo nije loše u pogledu toga što ćete imati puno manje briga ‘odraslih’ briga, poput brige o kućanstvu. 

Hrana će uvijek biti skuhana, čak i ako ne, uvijek će nečega biti u frižideru. Nećete gubiti živce zbog čudnog cimera koji uvijek ostavlja nered za sobom. Nećete morati zbrajati račune, plaćati stanarinu, sami voditi brigu o tome imate li osnovne namirnice i sredstva za čišćenje. Većinu će toga za vas i dalje raditi roditelji. No, sve te stvari koje su kao prednosti, zapravo su i mane. Postoji šansa da u nekom trenu napunite 25 godina, a i dalje si baš sami ne kuhate, ne čistite, ne perete, ne plaćate režije, ne idete u kupovinu i praktički ne znate voditi kućanstvo.

Osim što možete postati totalno nesposobni za odrasli život i vrijedni podrugivanja koje uz to dolazi, vjerojatno će vam se i roditelji malo više petljati u život, no što to želite. Znate, kad dugo ostanete u ‘obiteljskom gnijezdu’ i kontrolu – o hrani, kućanstvu, vešu – predate roditeljima, predate im i malo više kontrole nad svojim životom. Nitko ne želi biti neznalica pod kontrolom roditelja kad odraste, vjerujte mi. Zato dobro razmislite o ovome putu, ako ga već birate, da ne upadnete sami u vlastitu klopku.

Ostati u svom kraju, ali preseliti

Upisat ćete faks u svojem gradu ili okolici, ali jasno vam je da je vrijeme da se odselite. Roditelji vam to mogu financirati ili ste vi sami shvatili da imate vremena i prilike za rad. Malo rad, malo stipendija i eto. Ovo je jedna od onih opcija koju ne bira puno ljudi, prvenstveno zato što se financijski često čini besmislena. ‘Ako možete biti na grbači staraca, zašto ne bi bio?’ je neka logika.

Međutim postoji dosta razloga zbog kojih bi se ljudi možda htjeli maknuti. Loši odnosi u obitelji, strogi roditelji, roditelji koji vas žele držati pod kontrolom ili, jednostavno, zabačeni kraj u kojem se više ne vidite – sve su validni razlozi za preseljenje, pa makar i samo nekoliko kilometara dalje. 

Ovo je opcija koja je danas možda i najteža jer; prvo, morat ćete raditi, osim ako vam roditelji baš ne pristaju sve financirati; i drugo, roditelji će skužiti da možete ostati živjeti s njima, ali birate otići, što je pitanje kako će prihvatiti u svojim glavama. U svakom slučaju, ovo će vam dati slobodu u poznatom prostoru, što je dobra stvar, i postavit će neke granice, posebice ako je obitelj takva da granice treba jasno postaviti. Najveća mana su definitivno financije.

Izdvojeni članak
učenje, razmišljanje

Upisujete faks i dvoumite se: Ono što volite ili što će donijeti bolju plaću?

Otići na faks u drugi grad

Ako između faksa doma i faksa u drugom gradu, potpuno ista, odlučite otići u drugi grad, e to je onda potpuno druga priča. Drugi grad pretpostavlja da se morate preseliti i nosi neka iskustva koja će vam život okrenuti naopako. Kad odete u drugi grad, tamo ćete biti sami za sebe. Ok, bit će prijatelja, kolega s faksa i sve, ali ono, roditelji više nisu vožnju daleko i ne možete se osloniti da vas tetka skupi autom u gradu kad zakasnite na zadnji bus doma. Samostalni ste, sami se brinete o sebi i o svemu što vas muči.

To, s jedne strane daje nevjerojatnu količinu slobode. S tek 18 ili 19 godina počinjete biti, uglavnom osim financija, potpuno samostalni. Kuhate, perete, čistite, bilo studentsku sobu u domu ili stan, vodite kućanstvo, novac – zaradili ga ili dobili od roditelja – morate znati rasporediti. Sve su to jako bitne stvari koje, kada ih naučite u tako ranoj dobi, ostaju s vama zauvijek. Sve to je super, ali nekome može biti loše.

Ako ste previše vezani za obitelj, jedva čekate zajednički nedjeljni ručak i nikad niste mogli zamisliti ostati sami doma na dulje od pola dana, dobro razmislite o tome želite li ovo učiniti. Ako ste navikli na morsku, mediteransku klimu i sad idete u Zagreb ili Osijek, razmislite o tome koliko vam je to bitan faktor. Sve su to stvari koje vam mogu stvoriti problem ili vas, jednom kad se preselite, krenuti nervirati. Neke od njih, nažalost, ne možete ni znati dok se stvarno ne preselite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.